母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Bb六週大,今晚突然瞓瞓下尖叫,然後狂喊,好似好驚恐咁,上星期有一晚半夜又係咁....好心痛又唔知點幫到佢.....我近排每日兩餐都有食薑醋,會唔會係得多燥所以bb咁樣?各位人奶媽食完薑醋bb會唔會咁樣?

Bb而家除咗夜晚最後一餐食奶粉,其他食人奶。

大宅

回覆:bb突然瞓瞓下尖叫跟住狂喊,關唔關人奶事?

媽媽relax ! 我實在諗唔到兩者嘅關係,bb 尖叫可能係發夢咋。

別墅

應該唔會架,可能Bb驚驚,或者試下用包被包實佢令佢有安全感!一係比珍珠末佢食呀,我bb之前剛滿月都試過,食左三日珍珠末同包實佢訓好好多

男爵府

BK Milk勳章

回覆:ggsbb 的帖子

我個B 啱啱出世時都係咁,無野嘅

珍珠宮

我大女初生果時冇試過咁樣,所以有d擔心。等我試下俾珍珠末bb食先。

男爵府

我亞B成日都係咁,十秒後又oK返,我唸佢發夢。我有時見佢訓緊都係度笑。

大宅

我之前隔晚薑醋撈飯,全母乳,無問題。
請不要質疑母乳,你已決定長期餵母乳的話,請相信母乳,相信自己,不然你怎面對外間對母乳的質疑呢?

珍珠宮

引用:我之前隔晚薑醋撈飯,全母乳,無問題。請不

原帖由 Serenity 於 12-09-13 發表
請不要質疑母乳,你已決定長期餵母乳的話,請相信母乳,相信自己, ...
我沒有質疑母乳對bb的好處,否則也不會天天留在家裡又泵又埋身。

我只是想知道如果我吃了一些東西會從母乳過給bb而對bb有影響的話,我會儘量避免。

請別太敏感。

珍珠宮

引用:我之前隔晚薑醋撈飯,全母乳,無問題。請不

原帖由 Serenity 於 12-09-13 發表
請不要質疑母乳,你已決定長期餵母乳的話,請相信母乳,相信自己, ...
但也要多謝你的解答。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

我𡃁妹成日都係咁,發夢咋,唔使理佢

大宅

回覆 ggsbb 的帖子

我會如此說,是因為心情會影響奶量呀~

別墅

一係肚仔痛 maybe有風 一係就真係發夢...
唔好懷疑自己既人奶啦... 記住人奶對bb是最好的!!

我個bb o個時又係間唔中咁.... 奶奶成日問我做過d咩嚇親佢....
我心諗 你o者係話我嚇親佢o者......
我係佢阿媽 難道會對佢唔好!!!!!

男爵府

引用:一係肚仔痛+maybe有風+++一係就真係發夢...

原帖由 coolhoiyi 於 12-09-13 發表
一係肚仔痛 maybe有風 一係就真係發夢...
唔好懷疑自己既人奶啦... 記住人奶對bb是最好的!!
哈哈,我奶奶又係咁。我冇理。又唔見亞B笑,佢問我做左咩令BB咁開心。

大宅

瀨左尿都會係咁

男爵府

如果擔心就試下唔好食薑腊幾日睇下會否好些,餵人奶飲食係要小心些,每人體質唔同,就算第一胎身體同第二胎都有可能唔同,我自己就係咁,第一胎囡囡經常好似你BB一樣成日驚醒,但第二胎又冇事,所以都係自己試試下,work就繼續,唔work即停.

珍珠宮

引用:瀨左尿都會係咁 +

原帖由 sumyauyau 於 12-09-13 發表
瀨左尿都會係咁
瀨尿都會架?咁得意,俾自己d wee wee 嚇親

大宅

阿b識自己訓返就無問題啦!
珍珠不是個個食得,要留意,例如G6PD

大宅

其實每個媽媽同bb體質都唔一樣, 我明白妳o既擔心, bb咁細, 好多時有咩事, 都會即刻諗, "係咪關我d人奶事呢?" 怕自已做錯影響左bb, 好似樓上咁講, 如果擔心就試下停, 睇下有無轉好囉...

大宅

引用:Quote:原帖由+sumyauyau+於+12-09-13+發表

原帖由 ggsbb 於 12-09-13 發表
瀨尿都會架?咁得意,俾自己d wee wee 嚇親
我個女好有sense去大小便,痾左無論大定小,都要換片先舒服

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊