樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

取消聯繫匯率現在其實係好時機,又可抗行物價上升,不過政府未必夠果斷去做

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

連鎖反應,後果未必如想像的簡單mouth:

大宅

MIC-MIC 發表於 12-10-4 17:49
取消聯繫匯率現在其實係好時機,又可抗行物價上升,不過政府未必夠果斷去做

...
到時港紙變垃圾, 跌90%你都買唔起.

Charmainewoo  agree  發表於 12-10-4 18:14

子爵府

回覆:下跌的唯一方法

其實depeg真係係令樓價下跌最直接方法,不過亦有太多side effect囉;基本上脱peg美元嘅方法,政府以至社會大多會認同港元應改掛人民幣,但始終人民幣未自由浮動,內地未開放資本賬,香港人同香港政府未能夠在市場將港元資產轉成人民幣;如單純為令樓價下跌而脱peg,無論係掛勾返一籃子貨幣or人民幣,都會令社會上擁有資產嘅人,經歷一段資產貶值非常痛苦日子,旅遊業更加首當其衝,到時可能過百萬人上街囉

禁止發言

複式洋房

引用:任何一界的政府都不可以冒呢個風險.

原帖由 美亞 於 12-10-04 發表
任何一界的政府都不可以冒呢個風險.
唔係嘛!記得任志光之前提過會研究可行性,佢假假地現在是人民銀行咩顧問。

子爵府

引用:任何一界的政府都不可以冒呢個風險.

原帖由 美亞 於 12-10-04 發表
任何一界的政府都不可以冒呢個風險.
始終都會有呢一日,但好大機會係等人民幣逐漸成為國際性貨幣(各國央行儲備貨幣中之一…),而在港人民幣流通量逐漸取替港元,或已經普遍並用(如股票雙幣計價等…),不過喺呢個過程內,有機會發生港元匯率區間一次性擴闊;一方面拉近港元人民幣對換價=港元輕微升值(令港元踏上掛勾人民幣進程第一步),一方面抵銷些少通脹壓力,不過擴闊匯率波動區會吸引炒家炒作港元升值,引來大量熱$流入,到時又一個資產泡沫形成週期,所以呢啲港元何去何從嘅問題,不斷都係政府探討議題,如果時機成熟,乜都有可能發生

大宅

畀面勳章

取消聯繫匯率肯定降低樓價.屆時,不止沒有通漲,隨時再出現通縮.在通縮氣氛下,大公司會裁員保命.市民擔心被裁,不敢消費積穀防饑,內需急跌.中小企和打工仔要面對艱難歲月.這將是取消聯繫匯率使樓價下跌的代價.情況如上世紀廿年代美國經濟大蕭條.又有如03年SARS一樣.樓價是下跌了,也不見得有人夠膽買樓.市民在過着惶恐失掉工作的日子.相信,市民寧要工作,也不願失去生活安穩.

大宅

畀面勳章

回覆 嫣爸爸 的帖子

增加供應也可讓樓價下跌.不過,我認為政府可賣的地已不多了.收地碰壁.填海也趕不及呢!三五年後可增加供應.那之後又可賣哪些土地???此外,多賣地以增加供應.屆時的樓價或會下降,比香港人更富有的強國同胞會比我們更能入市.我們要面對的供求問題......換個命目:香港的建屋供應VS全中國富有同胞的需求.以上是我的個人主觀,沒有甚麼經濟數據支持.

首頁

尾頁

跳至