時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+beargarden+於+12-10-05+發表

原帖由 bobosweet 於 12-10-05 發表
呢篇文章講嘅問嘅同毒果記者無分別
同意

禁止訪問

複式洋房

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

處理危難是政府存在的最大目的,所以政治上最值得討論的問題,莫過於政府如何處理危難。而我們在香港從危難中討論政治,目的就是不想救災工作受無謂的政治干預,令生命和財產得到最大保障。

唔好意思呀, 我諗極都唔明呢句點解呀
~~~~ 花生組組員 ~~~~

子爵府

回覆:論危難中為何還要談政治的迷思(好文共賞)

個作者係乜人?其實好似文章所講,人地點政治化係人地自由,不過對呢種"人"嘅人格同同理心好有保留但都要預左件事過得幾日,大家心情放開d就有更多政治理論出現,

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

smf 發表於 12-10-5 21:59
其實最直接簡單,若然中國救援隊,甚至乎大眾所討論的中聯辦人員當時走到遇難人士旁邊,或家屬人士當中問一 ...

咁我都覺得複雜
不如再直接d
到而家為止
有無一個死傷者家屬講過話中聯辦憑乜野去救人?
我就未聽過勒

一d唔關事既人
梗係講得口響
天朗氣清

珍珠宮

畀面勳章

篇文實在好有問題:

1) 誰是香港的領導人?試想想,一個政府連領導者是誰也搞不清,號令無法執行,一個政府如何有效施政,如何救災善後?
2) 如果香港的救災工作由中聯辦或中國內地單位主導,那麼我們見識過內地部門草率埋了撞毀了的高鐵,我們會有信心生命和財產得到最大保障嗎?
3) 到底香港的救災和善後部門,本身已經有一套有效機制能夠遇危難時第一時間自動運作,還是下次遇到危難,香港救災當局要得到最高國家領導人的指示和責成,才能運作?
4) 香港當局決定是否腰斬國慶煙花匯演而全力救災,考慮原因是單純的技術和災情嚴重性考慮,還是要考慮到國家的面子?

1-3點都是毫無事實根據的推測,但講到似層層咁,然後無限上綱。為什麼會覺得中聯辦想主導是次救災? 是因為在電視新聞上看到李剛嗎? 如果唔係適逢國慶,會唔會咁快見到佢? 之前ICC電梯意外有冇中聯辦? 如果我們只是因為看到一個"唔順眼"的人,再加上別人的言論,便順理成章的覺得該位"唔順眼"人士有陰謀,我們是否過於容易被惹怒?

我當第4點係一個問題而非一個論點,如果不放煙花,如何疏散幾十萬人? 會否為市面帶來更大的混亂? 這是一個完全不值得冒的風險,任何管理人員都不會考慮。

smf  Absolutely agree  發表於 12-10-5 22:38

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至