烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

繼昨日嘅紅豆沙之後,今日再試煮日式咖哩牛肉。做法都係好簡單,同我用高壓煲煮法一樣。

最後加埋蔥油餅一齊食,正呀~~

整過過程都算快。我按「肉類」功能,不過因為比小朋友食,所以我想再淋啲,自已再加多10分鐘。
之後開蓋,加入咖喱磚,煲到溶晒,熄火食得~~

西洋菜湯都係洗乾淨晒啲材料,加入熱水中煲。不過我按「湯」功能,煲完都係好淡,又係要自己再加時間。我諗都要用多幾次先可以掌握到。

yanyan-mummy    發表於 12-10-13 21:02
Tonks    發表於 12-10-13 16:41
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

伯爵府

回覆:用Primada鵝姐煲煮~日式咖喱牛肉

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

回覆:用Primada鵝姐煲煮~日式咖喱牛肉+西洋菜湯

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:bullbull1 的帖子

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

子爵府

回覆:黃家小新抱 的帖子

複式洋房

回覆:bullbull1 的帖子

男爵府

我諗你就快會變無火煮食啦!

男爵府

因為從來未用過烤焗功能,所以決定試下先~~

分別烤焗兩味~~

煎餃子

因為仲未掌得好好,所以唔夠脆,但整體上都OK。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

第二味~~

焗熱狗

我個人覺得如果要焗包,一定要將麵包平放,我屈起咗所以只係邊脆,但入面唔夠脆。平放咗之後就OK。大約焗咗4mins。

香腸又係介幾刀放入去,焗6mins。其實可以埋包一齊焗,慳番啲時間。

但同airfryer比較,airfryer會優勝,脆啲同埋顏色靚仔啲。

男爵府

跟住又用黎整白切雞。

先煮15mins,再浸10mins,如果隻雞肥啲,就再加時間。

最後係汁煮豬軟骨

其實都唔可以話全豬軟骨,因為唔夠我再加埋五花腩入去炆~~
好淋~~送飯一流~~

大宅

回覆 bullbull1 的帖子

要唔要蓋上蓋子焗?我想焗pizza唔知點整

男爵府

overbebe 發表於 12-11-9 23:34
回覆 bullbull1 的帖子

要唔要蓋上蓋子焗?我想焗pizza唔知點整
要關上蓋,但不關氣門。

珊瑚宮

試下娥姐煲蒸白切雞.
玩具萬歲!

珊瑚宮

究竟你地成家人有無肥到?
玩具萬歲!

伯爵府

陪月勳章

引用:究竟你地成家人有無肥到?

原帖由 fitfish 於 12-11-10 發表
路過比你笑屎

希望明天會更好....

男爵府

引用:試下娥姐煲蒸白切雞.

試下娥姐煲蒸白切雞.
你意思係加水,再加蒸格,跟住放雞喺上面?咁蒸幾耐呀?要唔要關氣門?

男爵府

引用:究竟你地成家人有無肥到?

哈哈……都有㗎!不過我負責煮,食就少,老公食最多!

大宅

請問係淨豬軟骨邊度買?一般肉檔可以就甘買豬軟骨嗎?

首頁

尾頁

跳至