樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:ume 的帖子

珍珠宮

回覆:dala 的帖子

政府同銀行驚你斷供啫

公爵府

引用:其實政府所有政策o既目標都好明顯,+就係希

原帖由 Karlie 於 12-10-25 發表
其實政府所有政策o既目標都好明顯, 就係希望只讓有足夠首期o既人先好上車。好似樓上話齋, 如果而家仲有首置 ...
無咗SSD,就會多咗炒家,價會不穩定喎!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

子爵府

熱血勳章

ume 發表於 12-10-23 10:19
樓主,係98年,政府就推咗首置,沒有首期既人莫講話5%,當年其實係連1%都唔使攞出來就可以上車!
當年因為 ...
幸好還有明理的人!!

大宅

Karlie 發表於 12-10-25 11:51
凡事兩面睇, 就係因為有ssd, 所以鎖死左供應, 少人放盤就自然係咁升。

曾經見過人講, 其實大家唔好對"炒 ...
補充多少少啦。
炒家在成個交易模式, 係“加快”個升值, 或者跌值。
而唔係直接推高個價格的原因。

推高價格的係需求。即係用家突然大量出現, 就會推高個需求, 就會推高個價格。
呢個過程係好慢。但因為有炒家的出現, 脫離均衡點的價格就會較快去到新的均衡點。

同樣, 要跌時, 炒家亦會用比市場價低的價錢“走貨”, 同樣亦係令到個價格較快去到新的圴衡點。

所以, 沒有了炒家作市場潤滑劑的市場, 升跌的時間會拖長。買賣拉鋸會較多。

而家咪幾好? 如香港市民所願, 無晒炒家了, 用家開心了。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Karlie 發表於 12-10-25 11:51
凡事兩面睇, 就係因為有ssd, 所以鎖死左供應, 少人放盤就自然係咁升。

曾經見過人講, 其實大家唔好對"炒 ...
係. 十分AGREE

公爵府

引用:Quote:Karlie+發表於+12-10-25+11:51+凡事

原帖由 ahpak 於 12-10-25 發表
補充多少少啦。
炒家在成個交易模式, 係“加快”個升值, 或者跌值。
而唔係直接推高個價格的原因。

所以在市場上所有角色都有其特性!本來就不能定性是好是壞!有炒家,其實反而會少啲反價盤!
不過點都好,這個討論希望大家睇到咩嘢都唔可以只睇一面!當中千絲萬縷既關係唔係想像中咁簡單!隨便破壞咗當中既平衡,後果其實係可以好難預計!

所以政府是想盡量掙取時間,係未來幾年可以起多啲樓,希望藉此讓樓價唔好再大升!令小市民可以上車!同時亦担心落藥未能配合未來世界經濟大方向而令到樓市大跌!所以增加唔夠能力上車既人上車,其實係保護銀行體系穏建的方法!只要銀行體系穏建,咁遇上咩嘢大經濟問題都唔會太難解決!
總之,未夠能力但想上車既朋友,努力儲錢吧!總有一天會上到車的!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

我個人就希望有少少炒家勒,始終有樓既人,都會想越換越大,依家D樓價只有升冇跌,真係好唔平衡,生多個都未必夠住。

大宅

mybabylove 發表於 12-10-25 15:10
我個人就希望有少少炒家勒,始終有樓既人,都會想越換越大,依家D樓價只有升冇跌,真係好唔平衡,生多個都 ...

此一時彼一時.
而家係細價樓的天下.

但在未來幾年, 焦點又會去番大單位.

根本, 丙類單位嚴重不足, 政府仲為咗政治需要, 不斷去限呎, 限量, 為討好上車者而忽視樓宇階梯的建立.

記住, 民意所向, 不一定是對社會最正確的選擇.

公爵府

ahpak 發表於 12-10-25 17:15
此一時彼一時.
而家係細價樓的天下.

無錯!根本這5年年薪過佰萬既人多咗好多!佢地目標係1千萬以上既物業!但要比5成首期,令到佢地目標向下移,最後齊齊買貴中低價樓!
但無法,早幾年政府咩規劃都無!而家這幾年就要受晒!希望之後會好啲!

首頁

尾頁

跳至