樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

非港人,收10O%稅及只可買二千五佰萬以上的樓!咁就可幫到大部分平民百姓!

複式洋房

回覆:rich8 的帖子

慢慢加上去,一步一步來

禁止訪問

大宅

你知道昨晚的出招後,大批大6人已趕落嚟在12点前簽買賣合約

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

回覆:政府應再狠些!

非港人買樓,應該抽起碼40-50%印花稅啦,甘d樓咪吾駛比d b6買貴晒

大宅

引用:你要狠的?+so+easy.+地租加1,000倍.+同時強

原帖由 kelvinwong1088 於 12-10-27 發表
你要狠的? so easy. 地租加1,000倍. 同時強制新造與現行按揭最少 P+100% and H+130%. 非本港人士和任何公司 ...

大宅

回覆 kelvinwong1088 的帖子

Affecting your business? Agent...

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆+kelvinwong1088+的帖子 Affecting+yo

男爵府

引用:回覆+kelvinwong1088+的帖子 Affecting+yo

原帖由 juliso 於 12-10-28 發表

Affecting your business? Agent...
有意思!

大宅

a pregnancy ticker[/url][url=http://www.pregnology.com]Make

複式洋房

大宅

回覆 rich8 的帖子

樓主真係無知得很,如果樓市真係跌咗3成都已經好多人會負資產,連你份工都分分鍾有危機就好似十幾年前一樣,樓價升到咁墀利係好多方面加嘛,港紙扁值、材料加價、收地成本急升、人工急升(依家連個電燈師傅都$900一工)再加嘛內地炒家,所以政府依家已經可以打擊炒家,但係處理得唔好很大機會連用家都受到打擊,最後連做地產sales果幾萬人有大部份都要失業(98、99年都試過),說話雖則有自由,但係自已應該真係了解咗先好講出來,這只是小弟淺見;不是有心得罪樓主。謝謝

大宅

樓市升跌有週期,我唔信樓市會永無止境咁只升唔跌。現在的外圍經濟環境根本唔好,樓市與整體經濟背道而弛,香港的樓市狀況十分唔健康。過去的一年的樓價升幅都三成,升得又快又急,試問有邊個人工過去一年加左三成呀?!

如果講經濟發展,現在可謂百業皆衰,唯獨地產及金融!如果香港真係如某些人所講,只靠樓市穩定經濟,這其實是一件很可悲的事情,當然這個責任並非在份講的人身上,而實在與上一屆政府有莫大關係。

住屋由始至終都是關乎民生的事情,市民可否安居樂業、是否有歸屬感、是否有一個家的感覺,都只不過是在乎生活穩定與否。樓市不斷急升,一般市民上唔到樓,租金又上升,這些就是民怨囉!

政府現在所推出的措施,雖然是遲鈍了些,但總好過無!

我相信樓主只是難掩怨氣吧,隨便罵人也不見得高明!

以上純粹個人意見而已。

公爵府

Jackilini 發表於 12-10-29 12:59
樓市升跌有週期,我唔信樓市會永無止境咁只升唔跌。現在的外圍經濟環境根本唔好,樓市與整體經濟背道而弛, ...
但係根據中原城市指數,2011年11月1日時係95.3,而今天係105.55,一年的升幅係10.8%!邊度有30%?!或者可能有個別單位有升到30%!但這個指數告訴大家平均係咁多,即係有樓係升得多過10.8%,亦有樓係升少過10.8%!
上年加10%既人大有人在啦!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

rich8 發表於 12-10-27 21:17
非港人,收10O%稅及只可買二千五佰萬以上的樓!咁就可幫到大部分平民百姓!

...
這個都唔係以民為主既政府,佢一向先幫小部份大商家/有錢人,最後才到大部分平民百姓!

男爵府

BORIS75 發表於 12-10-29 09:56
回覆 rich8 的帖子

樓主真係無知得很,如果樓市真係跌咗3成都已經好多人會負資產,連你份工都分分鍾有危機就 ...
Agree!

大宅

回覆 Jackilini 的帖子

學黃毓民講想表達意見都睇下資料,政府賣喜雅最平細單位都$7,235呎啦 (http://www.28hse.com/utf8/developer-120.html),咁係咪成本上漲呢,港人港地喎有心要市民上車點解唔去到$5000呎呢,因為成本問題嘛!假設下個月相比今日跌40%樓價,你估真正用家有會上車嗎?答案係未必會,03年沙士樓市大跌,又有樓嗎?很簡單香港人買嘢要最平(肯定無可能),但錯過咗時機又望返轉頭覺得依家上車買貴嘢,如果依家一層4百萬的樓跌到落3百萬樓下,我相信很多人已經PK咗,再跌到2百萬頭又無人敢買,其實依啲就係香港人(憎人富貴厭人貧)

男爵府

引用:回覆+Jackilini+的帖子 學黃毓民講想表達

原帖由 BORIS75 於 12-10-29 發表
回覆 Jackilini 的帖子

學黃毓民講想表達意見都睇下資料,政府賣喜雅最平細單位都$7,235呎啦 (http://www. ...
為何大家一講下調就講大跌咁誇的?

sarali  可能一跌, 佢真係 PK 得好金囉.  發表於 12-10-30 17:59

伯爵府

畀面勳章

政府話樓價過高,依家推出措施打壓,但其實柴米油鹽都升左唔少,豬肉牛肉,罐頭食品都有倍數升幅,點解政府只關心樓價,又唔推出措施打㱘物價?

男爵府

引用:Quote:原帖由+BORIS75+於+12-10-29+發表回

原帖由 rich8 於 12-10-29 發表
為何大家一講下調就講大跌咁誇的?
咁你有否聽到政府或眾評論家講樓巿是慮處理亢奮狀態嗎?別掩耳盜鈴了!

首頁

尾頁

跳至