烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問下各位媽咪用壓力煲煲湯好唔好??
WMF, Fissler, 同 Kuhn Rikon 三隻既壓力煲邊隻最好用? 有無人有經驗?

子爵府

SOGO做緊特價.. 真係唔知邊隻好. 我想買22CM 8L 同 3L
WMF個樣靚仔D, 但無得調較壓力. 有我鐘意的SIZE.
FISSLER就可以調較壓力. 無WMF咁好樣, 無我想要的SIZE..
KR個樣好靚好簡潔, 唔係長手把方便收起..都係無得調較壓力..

子爵府

khman 發表於 12-11-18 20:41
其實 , WMF、KR、舊款Fissler , 全部都一樣可以調整壓力 !
大家唔好諗住 新款 Fissler 嗰個調較壓力嘅擰掣 ...

好詳盡呀.. 唔該哂..
係呀我都唔記得wmf有得較壓力tim... 乜原來kr都有得較架?? 響邊度較架??

子爵府

khman 發表於 12-11-18 21:16
早期嘅 KR 壓力煲 有個明顯嘅設計錯誤
就係 壓力指示杆 (煲蓋最高嗰粒"的") 太脆弱 , 當用家將個煲蓋反轉 ...

其實我都覺kr個蓋唔知點咁.. 通常開蓋慣左反轉個蓋響台度..佢個型好似唔多就手咁.. 可能我未用過呢種蓋.. 但係佢個樣就真係簡潔靚仔..

子爵府

vicky_cheun 發表於 12-11-18 21:06
我用緊FISSLER覺得幾好用,反而要清楚係每個烋可受既壓力都唔同,例如FISSLER 平時煲2小時既野,佢唔記得20 ...

如果唔記得睇時間,煲過頭會點?? 例如煲足個幾鐘會點??

子爵府

Chamo 發表於 12-11-18 21:41
用緊 WMF set.
依家 Sogo 同埋一田減價都賣緊, 個價錢真係好抵, 平過我年幾前買, 依家仲有多個蓋送添.
我當 ...

係.. wmf真係好靚仔...好想買.

desma  請問WMF 6.5L現在減價幾$?在一田嗎? Thanks  發表於 12-11-18 23:09

子爵府

khman 發表於 12-11-18 21:49
WMF 沒有 8L , 只有 2.5L, 3L, 4.5L, 6.5L, 8.5L

其實我地2個人用, 平時煲開湯普通煲6L都夠用,但壓力煲唔可以咁滿的話,係咪買8L就岩架啦??

子爵府

desma 請問WMF 6.5L現在減價幾$?在一田嗎? Thanks 發表於 昨天 23:09
----->>
SOGO呀..

Perfect 6.5L+3L 一SET,送多個玻璃蓋就$2268
另外果隻Perfect Plus 6.5L +3L, 但無玻璃蓋送, 好似$5580 定$5880唔記得..
如果單買Perfect Plus 6.5L 無記錯就 $4200, 8折之後係$3360.

desma  唔該晒  發表於 12-11-19 03:01

首頁

尾頁

跳至