家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 13-1-4 18:35
下面jms講左我既憂慮,結婚幾年都係得10萬係手,太少了之後點供兩層樓呢?

而且做mortgage 用邊個 ...

No matter what, 唔應該攪老人家既安樂窩!

Chirley  Agree  發表於 13-1-5 00:44

男爵府

回覆:買樓首期問題

其實係佢99自己開口話按比佢地 好多年前99借左佢地錢無還 如果唔係借左我朋友應該已上到車 99覺得欠佢地一個人情 我朋友都唔太想 佢99有野做的 聽我朋友口氣應該真係事但一方無工返 99都搞得掂佢加按個層樓 至於佢地 我識佢地十幾年都同一公司 份工都穩陣的 所以佢先諗99提議是否work

禁止訪問

回覆:heismama 的帖子

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

買樓首期問題

大圍美城苑呢類居屋未補地價一百萬至二百萬左右可以考慮不過唔知按到幾多年·當年我父母一手買入只是11萬6

禁止訪問

別墅

畀面勳章

係朋友的話, 就勸導佢唔好再諗買樓, 腳踏實地啦!

別墅

兩公婆加埋得4皮一個月仲有兩隻化骨龍兼又要請工人, 無首期又想買樓...痴Q線, 真係要看看個腦是否裝草

1)方法一:搬去天水圍or上水租平樓住, 一切不變

2)方法二:當個女人月入得18000, 辭工唔做番家湊仔順道fire埋賓賓, 二萬二月入4人家庭申請公屋, 涯到上到樓如果save到錢就耐心等下樓市大跌(唔知有無?!)公屋換居屋, 如果save唔到錢就疊埋心水住公屋, 二萬月入4人家庭d細路讀書仲有社署津貼...

女人月入得18000, 請工人減五千, 自己洗費五千, 交稅三千, 實得5千有呢5仟就一世夾心人無得郁, 放棄呢5仟疊埋心水做公屋人反而有可能有轉機

sonmummy  個女人唔好做。做ftm申請特快公屋攞綠表居屋買樓後再出返黎做野。  發表於 13-1-7 00:59
sonmummy  agree  發表於 13-1-7 00:49

男爵府

回覆:wpkbk 的帖子

其實你唔想回可以唔回既 唔使又話人地痴q線同個腦係米裝草囉 一家唔知一家事 早幾時朋友屋企有事佢地拎左一大筆錢出黎先搞到得番十萬八萬 我唔覺得佢痴線囉唔好意思!!!!

禁止訪問

琥珀宮

引用:其實你唔想回可以唔回既+唔使又話人地痴q線

原帖由 heismama 於 13-01-06 發表
其實你唔想回可以唔回既 唔使又話人地痴q線同個腦係米裝草囉 一家唔知一家事 早幾時朋友屋企有事佢地拎左一 ...
如果係咁,即係儲錢能力唔係之前講咁低,勸你朋友努力d儲番幾年錢起碼50萬先再唸,起碼確定自己儲到錢即有能力供樓!而家樓價已經升到咁高,實在不急於一時要即刻買!

別墅

如果係我吾敢買樓住,仲要係兩個蓋!我都有幾位專業人士朋友,兩公婆月入十萬有多,曾上車,但都吾願意再上車,因為樓市大瘋狂,寧願租住先,存好子彈等待機會。當然這段時間要努力做好功課,機會留俾有預備的人。若然堅决要買,都要買樓價不太貴的樓。mouth:

男爵府

回覆:木土土 的帖子

當時拎左出黎D錢係開頭未生時儲落 自生仔後每月就少左89千蚊 儲錢能力大不如前 佢地兩個叫做有份穩定既工 而家租樓都無萬幾 佢一心想買舊居屋 佢睇中左個二百幾萬低層居屋單位 如果供按到九成都只係一萬多d 同而家租差不多 但現在差首期 再儲錢佢怕到時樓價又升 當你有三四十萬又係唔夠首期

男爵府

養2個小朋友仲有工人即係計埋兩公婆養5個靠個40k收入,仲要冇首期走去供樓,好危險喎。講真40k收入養咁多個仲要走去按埋99層樓去供2邊,是但一邊供唔到都死到時連累埋62 99,又或者自己果層供唔掂兩個小朋友唔知點算。勸你朋友量力而為啦,宜家哩個樓市冇6,7萬穩定收入八,九十萬首期都唔好入市住。

男爵府

其實如果佢有十萬有咩穩陣投資可快d碌大佢呢 只靠個個月儲好似好慢 我當佢地40k人工 工人4k 買送5k 水電煤2k 樓15k 屋企雜費2k 返工車錢食飯加埋4k 保守無左32k 未計保險 我當佢地一個月儲5k 一年先60k 如樓價300萬首期30萬 最少多三年先上到車 到時會唔會又另一問題年齡大 供款期短??

tantanmama  年齡唔大問題, 銀行可用70-年齡/樓齡, 即40歲以下借分30年還都冇問題.  發表於 13-1-7 18:28

別墅

畀面勳章

養兩個, 養工人, 冇首期, 家陣樓市瘋狂, 到呢個時候先黎諗買樓? 一個四人家庭搵四萬, 雖算不上窮困, 但財政絶不會很鬆動。其實有數得計, 就算買到了, 生活會變成點? 萬一突然有需要一筆應急錢? 又加按? 賣樓? (要俾額外稅)

係呢件時上, 我睇大家的想法都很一致, 有冇需要將自己未必能背負的重擔, 強加係身上呢?

別墅

heismama 發表於 13-1-6 03:19
其實你唔想回可以唔回既 唔使又話人地痴q線同個腦係米裝草囉 一家唔知一家事 早幾時朋友屋企有事佢地拎左一 ...

我可以收番裝草一句但以你第一次容形的狀況下供兩層樓一定是痴線先敢做....至於你之後先再話他們本來有一大筆錢但用左, 在我上面發言時唔知的=你話例如他們今日好彩中左mark six, 我當堂無言...

老老實實, 以一家4口又有工人兩公婆月入加埋只有40k, 兼儲蓄不太多又近乎月月清, 如此基礎下,在如此crazy的樓價下仲要供2份樓按, 真要想清想楚, 今天息按只是2.2%, 只要去到4/5%就己經好大wok鳥!!!

別墅

louisachau 發表於 13-1-6 22:06
月入18000都叫人唔好做?? 5000工人姐姐, 自己用2000, 2公婆合併交稅below1000. 重有10000, 點解唔做?如果 ...

唔好玩la...自己用2000, 日日行路同帶飯咩, 仲有唔史裝身買衫咩?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

係我就唔會而家入巿, 原因如下:
1. 仲有幾個叔仔姑仔未嫁住喺99度, 99加按層樓借錢俾樓主, 佢d叔仔姑仔點諗?
2. 兩層樓按揭夾埋就算只係250萬, 2.15%分30年還每月係只係大約1萬, 但2015年加息後呢? 除按揭外仲有差管地租維修傢電, 每月開支都要成千幾2千. 而且, 就算居屋自由巿場價都好難揾到250萬樓.
3. 兩3年後, 兩個小朋友讀幼稚園後, 開支大增, 就算而家每月有5千剩, 到時都未必夠洗. 除非兩人份工好穩定, 並且好有信心每年有加薪.
4. 用盡積蓄, 萬一有乜急事要用筆錢就好頭痕.

佢地要快d碌大舊錢, 不外乎開源節流:
工人4k
買送5k --> 3k
水電煤2k -->有工人呢d就cut唔到
樓15k --> <12k, 月入4萬用15K交租實在太多.
屋企雜費2k
返工車錢食飯加埋4k --> 帶飯慳返2K.
保險/基金 --> cut鬼晒佢啦.

咁都可以慳多7K啦. 只要每月儲1萬, 2年儲24萬加原先10萬已有34萬. 反正好多人估2015年加息樓價跌, 兩年都唔等得?

禁止訪問

引用:Quote:louisachau+發表於+13-1-6+22:06+月

洋房

首期都要借99好似唔夠安全...

首頁

尾頁

跳至