少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你係點樣教嫁?我仔好like掉野,同擦散啲野,我教佢砌,佢就全部同我擦開,然後向後掉,仲每掉一件都好開心添,我已經教佢唔好掉,係唔岩既!應該咁樣砌上去,但佢都係唔聽!請問我可以點做!?我仲一面做比佢睇,一面亨音樂,佢都睇得好開心,但一拎上手,就總是擦同掉

男爵府

回覆:請教:點教bb疊積木?

有無人help我

男爵府

畀面勳章

引用:你係點樣教嫁?我仔好like掉野,同擦散啲野

原帖由 Little☆Tiger 於 13-01-11 發表
你係點樣教嫁?我仔好like掉野,同擦散啲野,我教佢砌,佢就全部同我擦開,然後向後掉,仲每掉一件都好開心 ...
我之前睇過本書話bb 有唔同的探索期,初時俾積木佢真係用黎掉架,但我就會疊高俾佢睇,睇多幾次佢有d 興趣,就揸住佢隻手教佢點疊上去,疊高完就推跌d 積木,bb 係好鍾意推跌積木架,慢慢佢就會自己疊,我仔仔宜家歲半,大約可以疊高十粒積木;砌lego 都係同樣咁教,教佢砌下車仔,佢見好玩就會自己砌

大宅

回覆:Little☆Tiger 的帖子

你bb幾大呀?我仔17個月,佢都係上個月先學識,當然佢鍾意掉同推跌晒多d,而且礙嘅力度未控制得好好。我之前都係日日喺佢面前砌,佢未必會理我架,又唔比我捉佢隻手教,只會掉掉掉。兩三個月後佢忽然有呢個意識,就開始識啦。我諗教bb都係要重複又重複,可能佢地一ready就會做比你睇啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+Little☆Tiger+於+13-01-11+

原帖由 雋寶貝 於 13-01-12 發表
我之前睇過本書話bb 有唔同的探索期,初時俾積木佢真係用黎掉架,但我就會疊高俾佢睇,睇多幾次佢有d 興趣 ...
關唔關我太遲教佢事呢?月尾就到歲半,平時佢like動態遊戲多

男爵府

引用:你bb幾大呀?我仔17個月,佢都係上個月先學

原帖由 MuiC 於 13-01-12 發表
你bb幾大呀?我仔17個月,佢都係上個月先學識,當然佢鍾意掉同推跌晒多d,而且礙嘅力度未控制得好好。我之前 ...
哎!唔知幾時先ready呢

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+雋寶貝+於+13-01-12+發表我之

原帖由 Little☆Tiger 於 13-01-12 發表
關唔關我太遲教佢事呢?月尾就到歲半,平時佢like動態遊戲多
我係因為同仔仔去in n 班,見到其他小朋友都玩得好叻先開始訓練,仔仔果時大約15個月大,而家開始都未遲呀

大宅

睇書話, 其實BB到歲半自自然然會有疊積木的意願。你開始訓練時可以比啲大啲如奶粉罐佢疊高, 無咁細粒, 佢無咁掉得咁輕易。

大宅

Little☆Tiger 發表於 13-1-11 16:42
你係點樣教嫁?我仔好like掉野,同擦散啲野,我教佢砌,佢就全部同我擦開,然後向後掉,仲每掉一件都好開心 ...
用好浮誇既演技捉住佢小手手砌上去
然後好興奮甘讚佢
跟住自已扮砌但砌5到
同佢講媽媽好傷心 bb可以幫媽媽手砌嗎?
佢冇反應既你就捉住佢隻手幫你砌
然後砌到時又讚佢好叻
等佢覺得有信心時佢就想玩

至於掉野
你試下照執但乜野反應都5俾佢
佢有時係因為想令你注意佢先甘做
當然掉野都係一種學習 但小心佢習慣左
掉完佢睇到你冇反應 過一排冇癮佢就會小掉架啦

做媽媽真係要精神年齡大倒退架

你個b幾歲呢?

男爵府

引用:睇書話,+其實BB到歲半自自然然會有疊積木的

原帖由 cal@wicked 於 13-01-14 發表
睇書話, 其實BB到歲半自自然然會有疊積木的意願。你開始訓練時可以比啲大啲如奶粉罐佢疊高, 無咁細粒, 佢無 ...
等我留反啲奶粉鑵先

男爵府

引用:Quote:Little☆Tiger+發表於+13-1-11+16:42

原帖由 hqKate 於 13-01-14 發表
然後好興奮甘讚佢
跟住自已扮砌但砌5到
我仔月尾18個月喇,但係仲未會講爸爸媽媽,又唔聽話,叫佢比野媽媽都唔聽!唔識飛吻、錫錫。只識得用叉放食物入口、fu住上樓梯、玩拍手掌、點蟲蟲、追逐、遮臉臉、見到樓下看間叔叔會講(A)打招呼、byebye要睇心情食飯時無耐性,半途就要用玩具引佢,玩玩下又要扭另一樣,你比另一樣佢,隨手就會掉本來玩緊果件落地,鬧佢就發皮氣!好難教

男爵府

引用:Quote:Little☆Tiger+發表於+13-1-11+16:42

然後好興奮甘讚佢
跟住自已扮砌但砌5到
佢又無耐性坐底餐廳食野,成日扭扭扭計!行街又唔比人拖,見到其他bb都好乖,我就湊到就黎斷氣

大宅

Little☆Tiger 發表於 13-1-14 22:34
我仔月尾18個月喇,但係仲未會講爸爸媽媽,又唔聽話,叫佢比野媽媽都唔聽!唔識飛吻、錫錫。只識得用叉放食 ...
男仔講野好似會遲小小

bb真係冇面俾架聽教聽話就5叫bb啦

男爵府

引用:Quote:Little☆Tiger+發表於+13-1-14+22:34

男仔講野好似會遲小小
但其實以上嘅野,到左歲半,係咪一定要佢識嫁呢

大宅

Little☆Tiger 發表於 13-1-14 22:41
佢又無耐性坐底餐廳食野,成日扭扭扭計!行街又唔比人拖,見到其他bb都好乖,我就湊到就黎斷氣

...
b仔出街時都呃得下人架
可能就係你見到既其他好乖個種bb啦
但私下一樣激到你生蝦甘跳
行街時又係拖5實果隻
做錯事用好無辜既眼神望著你

再天使既bb

對住巴巴媽媽都會變番小惡魔

大宅

回覆 Little☆Tiger 的帖子

哈哈, 我個囝15個月, 情況同你個囝一樣. 咩都唔識, 上個月才識拍手, 只識講"街街" 和 "曳曳"......好彩佢食飯15分鐘搞掂, 鍾意去街, 和他出街, 他有八成時間都係OK.
樓主不要氣餒, 可能BB優點在另一方面, 你未發掘到, 慢慢佢就會識。

大宅

Little☆Tiger 發表於 13-1-14 22:57
但其實以上嘅野,到左歲半,係咪一定要佢識嫁呢
點蟲蟲禾冇教b仔 教佢小明佢只係學到火車捐山洞下動作佢對點蟲蟲冇興趣 可能佢理解5到乜野叫蟲蟲啦

但講野b仔都過左2歲先肯講
2歲前會講下bb話甘
姑娘話正常既 人人發展程度不同

至於大小肌肉訓練可以俾佢玩下波波 疊下樍木
只要活動能力冇問題就得啦
冇話一定幾時要識乜野架
睇佢平時有機會做乜就自然識架
當然主動既小朋友學野會快好多啦

其實甘細個小朋友順其自然係最好 玩樂中學習
大人俾壓力自己反而會影響到小朋友架

男爵府

引用:Quote:Little☆Tiger+發表於+13-1-14+22:41

b仔出街時都呃得下人架
可能就係你見到既其他好乖個種bb啦
但私下一樣激到你生蝦甘跳
哈哈,你講中左無辜嘅眼神呀我好明呀!希望佢大啲會好啲啦,人地講2歲識野多左,會開始反叛唔聽話,我都公話我個仔從來都未聽話過

男爵府

引用:回覆+Little☆Tiger+的帖子 哈哈,+我個囝1

原帖由 manwai11 於 13-01-14 發表
回覆 Little☆Tiger 的帖子

哈哈, 我個囝15個月, 情況同你個囝一樣. 咩都唔識, 上個月才識拍手, 只識講"街 ...
而家佢食飯快就4個字,慢都要半個鐘呀,多謝您鼓勵自己個仔,想唔努力都唔得

男爵府

引用:Quote:Little☆Tiger+發表於+13-1-14+22:57

點蟲蟲禾冇教b仔 教佢小明佢只係學到火車捐山洞下動作佢對點蟲蟲冇興趣 可能佢理解5到乜野叫蟲蟲啦

但講野 ...
多謝您呀做媽媽係緊張啲既點蟲蟲係等lift樓下個看時間教佢,拍手同byebye我地教佢都無即刻做,係某次睇到電視新年May姐有請,同電視曾智偉byebye同拍手,有時真係我會叫自己放鬆啲嫁喇

首頁

尾頁

跳至