烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+So肥+於+13-01-27+發表原來兩

原帖由 吉蒂小豬 於 13-01-27 發表
好耐冇見
係呀:lol

男爵府

引用:Quote:原帖由+happyvv+於+13-01-27+發表我

原帖由 吉蒂小豬 於 13-01-27 發表
你用咗190水,太多
咁奇既?本跟機menu寫架

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-01-27+發表你

原帖由 happyvv 於 13-01-27 發表
咁奇既?本跟機menu寫架
隻隻粉受水唔同

翡翠宮

大廚勳章

So肥 發表於 13-1-27 20:30
原來兩邊問緊,但又兩個答案
就係咁先要更加問清楚

男爵府

tp168 發表於 13-1-27 19:27
究竟係金色定紅色?

對吾住,忙亂中答錯左。

金色。

男爵府

eternalflame 發表於 13-1-27 19:39
不如你在白天預約一次, set 在一個短時間後開始, 一路 observe 住.
個飽似是冇充分攪拌過, 冇充分發酵的.
...

多謝提醒,我都覺得預約之後,d發酵既過程失敗,但係我無打開蓋,所以吾知佢既情況,遲d可以試一路observe。

thank you.

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:eternalflame+發表於+13-1-27+19:39+

原帖由 Evan 於 13-01-28 發表
多謝提醒,我都覺得預約之後,d發酵既過程失敗,但係我無打開蓋,所以吾知佢既情況,遲d可以試一路observe ...
我出機以來都係用主要用預約,冇發酵問題,成日出到高大包架你應該係有嘢做錯咗,慢慢諗,搵出真相就以後暢通無阻喇你隻匙有冇掂完鹽再掂酵母?又會唔會落水錯咗?或者個磅唔準?份量錯咗?

男爵府

回覆:新手,請教使用panasxxx麵包機問題

出爐個包凍左就變硬,請問點解?

男爵府

So肥 發表於 13-1-28 07:51
我出機以來都係用主要用預約,冇發酵問題,成日出到高大包架你應該係有嘢做錯咗,慢慢諗,搵出 ...

多謝你,我見你地做得咁好,真係好羨慕。

真係好多謝好多飽友既經驗分享,各位既建議我都好小心咁照做,我開完一包又一包既新材料,試完又試,已經浪費左好多材料,但係好似命運一樣,無論你點樣努力得係.......都仲未知自已做錯什麼....

真係可以影響既因素都反覆小心測試,當做中學既實驗,我連電源既穩定性都試埋,插係屋裏面吾同既蘇位,吾同時間,昨晚半夜預約四點半完成,又係失敗,暫時真係腦裏面好多問號,真係好失敗,無曬信心,要放低小小時間,抖一抖,再試過預約。又要應付小朋友既需要同實驗,每日幾次,部機都好辛苦...

暫時惟有只用即製既飽,遲小小再試。

無論如何,真係好多謝你。

男爵府

happyvv 發表於 13-1-28 08:22
出爐個包凍左就變硬,請問點解?
如果你用panxxx,你隻粉用邊隻?

係我黎講,其它因素相同,吾同既粉同吾同既機係呢兩個因素會出現你講既情況。

珍珠宮

大廚勳章

引用:Quote:So肥+發表於+13-1-28+07:51+我出機以

原帖由 Evan 於 13-01-29 發表

真係好多謝好多飽友既經驗分享,各位既建議我都好小心咁照做, ...
好慘喔!你咁努力。你下次試下換過隻散裝金象粉,落料次序,我係咁,你試下,先落鹽、再落糖,之後奶(唔用奶,水都可以),之後落橄欖油/切細牛油,最後落高粉。之後再放酵母。你酵團有冇儲存好?放冰格最安全,我嗰d用咗年幾都好活躍,我買返嚟即入細袋啤好,再放密實盒入冰格架加油!

珍珠宮

引用:Quote:So肥+發表於+13-1-28+07:51+我出機以

原帖由 Evan 於 13-01-29 發表

真係好多謝好多飽友既經驗分享,各位既建議我都好小心咁照做, ...
有冇試過用餃子程式攪一次15分鐘確保水份正確,之後先開機預約,因為你個軟吐司預約唔會攪粉先。加油

珍珠宮

引用:Quote:吉蒂小豬+發表於+13-1-27+21:33+隻隻

原帖由 Hoba 於 13-01-28 發表
路過一問:如何判斷?經驗或包裝說明或其他參考,用了近兩星期,so far so good.thx ...
我自己轉粉時會睇包裝再抽起20克水,攪5分鐘到就睇麵團乾/濕,慢慢加,再記低份量

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

行貨機做唔到預約包, 唔會啩

如果再試多 2 機到都唔成功的話, 我建議你拎番去信興維修中心 check 下機

男爵府

今朝試左一個即製但係較長用時間,希望代替預製,發得起,但係裏面好硬,吾食得。

我覺得應該都係吾關部機事,係一d吾起眼但係重要既細節,暫時吾會去信興整,遲小小先,因為個局爐壞左,要整早餐俾小朋友食。

多謝你地,我會再check下。

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Evan 發表於 13-1-29 16:06
今朝試左一個即製但係較長用時間,希望代替預製,發得起,但係裏面好硬,吾食得。

我覺得應該都係吾關部機 ...
你可以講下你點整預約包步驟, 材料之類資料呢 ? 大家研究下

男爵府

引用:期間有冇試過忍唔住開蓋?

原帖由 ladybabygaga 於 13-01-27 發表
期間有冇試過忍唔住開蓋?
其實有開蓋都唔係太大影響,我一向都有耐唔耐開蓋望下的習慣,唔覺發酵有問題woo!

水晶宮

Evan 發表於 13-1-29 16:06

我覺得應該都係吾關部機 ...
冰水啊 ~ 加點冰水罷~

金馬利酵母不太耐冷, 要用凍一點的水溫去調整它的發酵情況 ~

大宅

回覆 Evan 的帖子

我都係咁呀!! 你最後研究到係咩問題未呀??

首頁

尾頁

跳至