在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kanting 發表於 13-2-12 17:50
有個伴,平有平養,贵有贵養。
Agree !

侯爵府

我覺得錢唔係唯一問題,但錢一定係一個好大既問題.
你諗下,本身你可以比個女/仔一星期上2次補習班,可以比佢著好食好.
如果家庭收入不變,生多個,即係分薄左大仔/女既資源....

我覺得想生2個最少月入5萬先考慮.當然啦....好多人都有話平有平養.不過比我就唔想.

大宅

生兩個當然會壓力大D,不過個人覺得都係豐儉由人!
我同老公一早就計劃生小朋友一生就要生兩個,原因係覺得將來我地老左,如果得一個孩子去承受兩老,太難為佢喇!生多個有個伴,一齊分擔下,一齊經歷成長!

kamilykk  同意!  發表於 13-2-21 10:37

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

小艾美 發表於 13-2-14 18:11
我覺得錢唔係唯一問題,但錢一定係一個好大既問題.
你諗下,本身你可以比個女/仔一星期上2次補習班,可以比佢 ...

好同意. 我得一個女, 4歲, 粗略計算每月學費+興趣班要8千幾蚊. 生多個嘅話一定要cut個女洗費, 我兩公婆夾埋月入唔止5萬, 但生多個都覺得會手緊好多, 我真係唔想平養自己嘅仔女.

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁你生多個, 你的囝囡咪有個伴陪佢玩, 唔駛成日等你收工陪佢玩咁慘羅!!!

一係你可否搵份人工低少少但可以早d返屋企既工?? 我見你話8:30返家我都鄧你辛苦, 我都係在職媽媽, 我放工就去接我個囝再接我個囡放學, 返到家都只是7pm, 都仲有好多時間睇功課同相處, 你依家k1就話少d功課, 遲d k3好多功課咁你點攪??
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

引用:有個伴,平有平養,贵有贵養。

公爵府

回覆:是否有錢才好生兩個B ?

如果唔係無人幫我湊,我都想生兩個,錢我就覺得兩個可以參加啲平啲興趣班,自己再用少啲都俾小朋友過好啲,但我又負擔唔到做ftm,依家個本地ee又表明湊唔到兩個差不多年齡

大宅

安排边個凑係一個問題,唔好生完就靠請工人或交比老人家凑!

複式洋房

生2個好難做ftm.....收入又會少左。唉

禁止訪問

禁止訪問

別墅

引用:生兩個當然會壓力大D,不過個人覺得都係豐儉

原帖由 tangtinetine 於 13-02-15 發表
生兩個當然會壓力大D,不過個人覺得都係豐儉由人!
我同老公一早就計劃生小朋友一生就要生兩個,原因係覺得將 ...
同意,所以我有兩個,一個小朋友太lonely啦,而且當我倆公婆走左之後,經濟同心靈負擔太重,冇人可以分擔

男爵府

我冇乜錢,都生左2個。平有平養嘛,冇哂自由同花光所有精力先係致命傷~點都好,我依然冇後悔生細佬出來,佢帶給我無盡嘅歡樂,辛苦都值得

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:我冇乜錢,都生左2個。平有平養嘛,冇哂自由

原帖由 kk0626 於 13-02-18 發表
我冇乜錢,都生左2個。平有平養嘛,冇哂自由同花光所有精力先係致命傷~點都好,我依然冇後悔生細佬出來,佢帶 ...

子爵府

引用:Quote:小艾美+發表於+13-2-14+18:11+我覺得

原帖由 tantanmama 於 13-02-15 發表
好同意. 我得一個女, 4歲, 粗略計算每月學費+興趣班要8千幾蚊. 生多個嘅話一定要cut個女洗費, 我兩公婆夾 ...
同意呀!我两公婆亦算高收入,老公做生意,囡一歲,佢食既野盡量買organic,安全至上,未讀書而家食物衫褲playgroup都洗幾千,亦吾想平養,暫時吾諗生多個,除左錢,我曰日已累死啦!如果湊两個命都冇呀

大宅

生唔難,養至最難。睇你自己想俾到下一代d乜咯,如果只係基本野,唔介意住遠d,行多d路少d搭公交車,讀平平d既公立學校,去公立醫院,自己煮飯少d出街食,唔好買咁多貴野,有二手用二手,少d出國旅行,興趣班參加社區中心果d,唔去私人既,買送有特價至買,屋企有人肯幫忙帶唔需要出面請人,無錢都總有辦法生存既。
不過如果你希望保持有quality既生活,錢就真係唔少得。
睇下你地兩口子負擔到幾多至考慮生唔生多個,有預算好d。全家人都要有共識,大家捱窮唔緊要最緊要一家人開開心心無遺憾既話,就ok咯。

子爵府

我同大部份諗既嘢唔同,我喺屋企係大家姐,有細妹同細佬,佢地有咩我要幫,我有咩事佢地係唔會幫,所以我而家唔覺得有個伴有幾咁重要,相反,我身邊好多獨生子女都好地地

子爵府

回覆 Elainewong36 的帖子

同意。我就係咁既媽媽,咩事都要我睇住先放心,所以唔會生第二個,盞累死自己

男爵府

我同意以上jm, 除了錢都仰要唸其他問題, 但錢的問題, 係真係要唸,

我生了一個, 而家4.5m, 我知做ftm 和生多個, 係對bb好, (好多書都有講)

但收入少了, 我怕比唔到好生活bb... 好似而家, 已經比以前慳咗, 多洗在bb身上,

出入打的, 請本地工人幫手, 睇私+醫生, 著有機棉, 買日本製的玩具...

樓主已經好好, 你+姐都有個, 可以比你bb有個伴吖, 我呢輩的親戚冇一個b

我每天都在想... 但bb一日一日大...

複式洋房

kk0626 發表於 13-2-18 23:46
我冇乜錢,都生左2個。平有平養嘛,冇哂自由同花光所有精力先係致命傷~點都好,我依然冇後悔生細佬出來,佢帶 ...

好SWEET!

首頁

尾頁

跳至