自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:方麗娟+發表於+13-2-21+18:00+唔知樓

原帖由 lalababe520 於 13-02-21 發表
我用我既水汪汪既眼睛碌住個男圖書館助理, 問佢可以借幾多本, 老人家唔記得左5本定6本。。。。。 ...
Sorry 笑左。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Queenie_0012 發表於 13-2-21 19:08
Sorry 笑左。
哈哈, 訓唔夠係咁流眼水

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:新例幾好,唔駛等人起勢甘借。根本以前係錯

原帖由 mrsright 於 13-02-21 發表
新例幾好,唔駛等人起勢甘借。根本以前係錯
改例更好, 全家人可借 4 x 8, 32 本

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:唔係道唔道德高地既問題, 如果連作為母親

唔係道唔道德高地既問題, 如果連作為母親都唔奉公守法, 點好好教育仔女, 舉例BK 係唔可以講粗口, ...
你越講越過份!

只不過用老公張卡借幾本書,你講完又講, 咩奉公守法, 咩教育子女 , 有無咁大罪

珍珠宮

回覆:[投訴] 圖書館新例:自己証自己用 (update)

雖然唔方便,但都明白,我會去申請監護人證

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:[投訴] 圖書館新例:自己証自己用 (update)

一家人, 借返來D書, 大家 share 睇。

如果有家庭證, 以家庭為單位,都可行。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:雖然唔方便,但都明白,我會去申請監護人證

原帖由 魚仔餅 於 13-02-21 發表
雖然唔方便,但都明白,我會去申請監護人證
我都會

珊瑚宮

Sumyeema1 發表於 13-2-21 19:18
你越講越過份!

只不過用老公張卡借幾本書,你講完又講, 咩奉公守法, 咩教育子女 , 有無咁大罪 ...

做咩講到噴火 ????

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 13-2-21 19:18
你越講越過份!

只不過用老公張卡借幾本書,你講完又講, 咩奉公守法, 咩教育子女 , 有無咁大罪 ...
如果你覺得我過份左, 我可以道歉。 對不起, 但我覺得你真係冇守遊戲規則, 用左唔係你既證去借書, 再者, 我內文真係冇話你唔識教仔, 而且都冇咁既意思。 我一直都係用自己張證借書, 借左廿幾三十年, 從來冇諗過用人地張證去借, 因為寫明左唔可以, 唔可以用人地張證架, 咁佢一早寫明, 你又唔跟, 咁唔係叫唔守法??? 我見你2次誤解扭曲我既意思, 其實我唔介意, 因為見你要為左呢D事投訴政府, 明白你係點思考

男爵府

回覆 shinku 的帖子

男爵府

回覆:lalababe520 的帖子

我之前唔講守法例,只係話小朋友上堂食野做比喻都被人話我上綱上線了。

子爵府

回覆 VickyCY 的帖子

Some misunderstanding here.

If you just look at all my messages, I did not say using my hubby's card was right.

What I asked for was more books per card. (sounds like there will be).

Also, I regretted to move to a suburb with no library.

Besides, there is no library in my working area too. :( I thought of that before.
Well, but then even if there was, it's too heavy to bring all books to and from work (especially standing in MTR for half an hour).

子爵府

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+13-2-21+19:18+你

如果你覺得我過份左, 我可以道歉。 對不起, 但我覺得你真係冇守遊戲規則, 用左唔係你既證去借書,  ...
你真係好人,對住歪理當道理講的人,仲可以咁有耐性。

男爵府

回覆:錢錢媽 的帖子

sorry. this post is too long and i didnt read your previous post before i answered.

i think you know what i was talking about. i think it is absolutely not a problem in asking for more quota or a separate quota for children books (like the existing quota for magazines). what i oppose is normalizing a rule breaking behaviour.

錢錢媽  No worries!!!  totally understand!!!  發表於 13-2-22 10:25
錢錢媽  :)   發表於 13-2-22 10:25

侯爵府

好媽媽勳章

自己張證 = 自己既

老公張證= 人地既

仔女張證= 人地既

父母張證= 人地既

奶奶老爺張證= 人地既

圖書證不可轉讓, 唔係咩?????

新例, 有監護人證解決左問題, 得左

同埋, 可唔可以要求圖書館24小時開放(講笑, 我相信冇可能)

男爵府

借8本都好多呀~
慢慢睇

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

圖書館在約三年前已延長了"辦公時間", 提早開放, 同埋主要圖書館唔會有全日休息, 以前仲難攪.

我都希望圖書館在星期六日可以夜D 至收工. 地區館唔好有全日休, 即使要清理, 開半日都好.

大宅

引用:唔係唔明白你~但事實係如果人人都可以同其

原帖由 JunichiOkada 於 13-02-21 發表
唔係唔明白你~
但事實係如果人人都可以同其他人既証去借書
咁到底借O左比邊個, 有咩事邊個咩飛, 呢D都係新 ...
同意,有d人真係好自私。跟本自己證自己用好合理。

大宅

引用:Quote:Subconscious+發表於+13-2-21+16:45+

原帖由 小歪仔 於 13-02-21 發表
樓主可能係好媽媽,但有d思想唔要得囉.
係咪真係應該鬧爆政府阻止佢霸住d資源,而唔應該教小朋友咩叫"善用" ...
Agree!!!!!!!!

水晶宮

畀面勳章

我已經唔會去圖書館借書. 佢哋啲書污糟到冇人有.
試過有次借咗本書, 有條鼻涕夾住啲啡紅色物體咁既嘢喺裡面!!! 借過好多次都好污糟.
咩人都掂過晒本書. 我即刻諗起啲人可能入廁所一路便便一路睇緊嗰本書.
唔係逼不得已唔會再去圖書館.

首頁

尾頁

跳至