自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:老公有份工廚師(1)做左10年,現在考慮轉

原帖由 fungfungdrm 於 13-02-27 發表
老公有份工廚師(1)做左10年,現在考慮轉工(2),你會轉嗎?

1 . 有家庭生活,但無錢儲,每晚可回家吃飯 ...
每天都要返工???散工?

侯爵府

引用:老公有份工廚師(1)做左10年,現在考慮轉

原帖由 fungfungdrm 於 13-02-27 發表
老公有份工廚師(1)做左10年,現在考慮轉工(2),你會轉嗎?

1 . 有家庭生活,但無錢儲,每晚可回家吃飯 ...
唔可以無休息日架喎,無薪都要比佢放架喎…

大宅

回覆:你會點揀?

多謝你地覆我!佢本身係有休息日的,但係如果休息就要自己揾替工,又少左錢,咁我老公米唔休息,索性自己賺埋囉!

大宅

Push

大宅

回覆:sasa0208 的帖子

多謝你地覆我!佢本身係有休息日的,但係如果休息就要自己揾替工,又少左錢,咁我老公米唔休息,索性自己賺埋囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果有小朋友 揀(2) 。

大宅

回覆:Sallyb1a 的帖子

有呀!有一個仔讀中一!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我好明白你心情,因為我家都有一個廚房佬。我地因為有2個小朋友我又係ftm所以老公會為左多錢而去轉工。試過最長時間做半年閒閒地每二個月就轉,轉工會令家庭收入少左,因為有時開唔足工,如果有小朋友就會好易失左預算而且要識得多人,因為做尼行多係朋友互相介紹而且本身都要做到開/埋之得。如果同一間做左甘耐之轉工係多左錢不過付出既一定不比舊既工作量少要好好考慮。如果只得二個人試下不同工種又無防,因為無其他負擔同壓力

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

子爵府

返12個鐘再加每日來回車程咪要成15個鐘?

大宅

回覆:fly2happy 的帖子

唉……fly2happy你真好,很多謝你的回覆!我就係怕你所說的情況出現。無錯,錢係多左,但係又辛苦左,又要賣身比公司,又唔知夾唔夾到D人,又怕佢太辛苦……

大宅

回覆:me0913 的帖子

咁又唔洗15個鐘,14個鐘掛!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

揀2,多D錢應付將來

子爵府

我會揀1.因揀2,每月車$都去左一千;1.又唔會抄人,做生不如做熟;

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

點解唔搵第三份更加好嘅?mouth:

大宅

Thanks all!各位jm還有其他意見嗎?

大宅

回覆:Jayelle 的帖子

我地都有討論過,但係佢覺得呢度既人工已比出面高,如果呢份都唔走,其他更加唔洗諗,佢覺得自己就會做呢份工到老!

子爵府

吾好怪我直接,每日開摩打部機都頂吾順啦!更何況係人?吾怕有錢冇命享咩?而家個仔都中一,又吾洗奶粉尿片學playgroup,生性d就連補習都吾洗住,咁樣辛苦法,可以捱幾耐?頂吾順就搞到抑鬱,人生淨係返工賺家用,你老公都係人,佢好快就會覺得生活冇意義!平安是福!

大宅

回覆:babemom 的帖子

你意思係贊成佢轉工?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 babemom 的帖子

中一... 隨時跟唔上要補習
補習閒閒哋都要千幾二千

首頁

尾頁

跳至