嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...80

尾頁

大宅

回覆:pyjess 的帖子

謝謝回覆!
我明白的,
但現在小b就是食完奶不肯瞓, 要抱
有時自己係床玩半小時, 喊要抱,
搞得來又下餐了。。。。唉

大宅

引用:回覆+VVhuilee+的帖子首先,+我覺得你不要心

原帖由 pyjess 於 13-04-28 發表
回覆 VVhuilee 的帖子

首先, 我覺得你不要心急, 先由頭可一次關於睡眠那部份的POST, 才開始進行
係囉,好心急,因為日日抱著瞌,見到佢瞌得唔好真係人到癲。你再講一講我冷靜番d, 會先安排bb 時間表,即6 點第一餐開始先,我想問問: BB 呢兩晚都12 點食奶,第一晚就4 點幾醒,尋晚就5 點幾,兩晚都係俾奶咀捱到6 點第一餐。咁得唔得? BB 似過好多次9-10pm 食完瞌到2-3 點,我應唔應該12 點叫醒佢食奶呢?尋晚係我叫醒佢先食12 點餐奶

大宅

回覆:angelamenda 的帖子

其他所需都check過的

禁止訪問

侯爵府

回覆 angelamenda 的帖子

5 week 大的BB, 很少食完, 還可以玩的, 因為已經完全無力, 你給他吃多久?每天都最少濕6-8條片? 每天都有大便?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 LaineyLan 的帖子

米芝蓮BB唔太好, 身材適中就可以了

媽媽, 不是你的錯, 這陣子感冒流行, 加上你身體未復完, 當然易病
如果BB都病了, 隔外的注意是必需的, 孩子病時, 的確會想多一點關愛, 再者, 父母也要留意孩子病情; 直至打針後幾天, BB完全沒有事, 才可以再進行這個模式

現在, 你要多多告訴孩子: "過XX日要打針喇, 係, 係有D痛, 但爸爸媽媽細個都打針, 無事O架"
重覆的對他說, 直至打針為止...以減少他的害怕
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

我讚成你先調好時間表, 同埋12點叫醒餵一次
40幾日人奶B, 我覺得12點食完, 可以5點30分先醒, 好叻O架喇, 我隻仔6WEEK全奶粉, 都係瞓6個鐘; 加上而家天熱, 人奶水份比例會多D, 所以未必挨到6點

人奶B耐D先轉成4小時CYCLE, 係正常, 但為左BB健康, 媽咪, 你辛苦喇!

另外, 一定要同丈夫溝通呢套方法, 記住, 大家都想BB好, 你丈夫更加想你開心 (要學聽BB喊聲辛苦O架), 就覺得BB唔喊, 你就會開心, 先會用"SHORT CUT", 唸住大家B不離手就係好
你可以問問你丈夫, 係唔係見你辛苦, 心痛.... 兩公婆, 成呢D時間好好傾計, 對你地將來有莫大益處

大宅

每次兩邊, 每邊15分鐘, 每日都有6-8濕片 及 2-3次便便啊!
佢就係要抱瞓, 否則大喊,
就算佢試過喊攰瞓著, 都邊瞓邊喊,
仲會比自己雙手既反射動作嚇醒,
一抱佢就收聲架。

大宅

人奶b 轉時間表, 係咪由2個鐘轉3個鐘先?
同埋變咗3個鐘一轉, 要唔要實施一段時間才轉4個鐘?
謝謝

侯爵府

回覆 angelamenda 的帖子

會因手腳郁動嚇醒自己, 就要包住佢
可以由2小時一餐慢慢改為3小時一餐

大宅

你好呀pyjess,

一路都唔知你有個post喺呢版,宜家太好喇,真係好感激你抽空回覆我哋嘅問題.

話說由大女開始已經跟由0歲開始湊,大女好好湊,個半月已經自己介夜奶,仲係由8:00訓到7:00,全自己訓,到宜家27wk都一樣.
就係因為咁,我對細女(11wk)嘅期望高咗,不過今次全人奶,又要埋身餵,食唔哂又要pump,又要理下大女,個人好攰,變咗好心急想介夜奶,攪到夜晚10:00後食奶時間成日轉. 其實細女未滿月已經有介夜奶傾向,但因為佢黃未退,要食多d,又唔敢比佢一直訓. 宜家已經冇黃.

宜家時間表係咁, 如果pump出嚟, 由2個月至宜家都係150ml,由3個鐘食一次至宜家4個鐘食一次奶量冇變,有冇問題呢?佢唔係咁鍾意食樽:
7:a.m. milk
8:00a.m. - 11:00a.m. nap 通常around 9:00 醒一陣,跟住嗌幾聲訓返,有時又到9:45醒一醒, 又嗌幾下訓返
11:00a.m. milk
1:00p.m. - 3:00p.m. nap 有時唔到1:00嗌訓,有時到2:00 先訓著,其間自己玩
3:00p.m. milk
5:00p.m. - 6:30p.m. nap 呢個nap訓得最差,好似冇咩訓咁,喊下訓下又喊下,捱唔到去7:00,所以6:30沖涼
7:00 p.m. milk
8:30 sleep 通常around8:00已經嗌訓
10:00 p.m. milk

跟住around3:00醒,唔飲水,因為唔要樽,前晚試過換完片,包返住佢又訓返
跟住around5:00又醒,前晚 試過包返住佢又訓返
(不過尋晚兩轉包返住都唔得,結果佢3:30醒我4:00比佢啜5分鐘,佢真係好似好餓咁, 5:00嗰轉比奶咀訓下醒下,因為會跌奶咀,拖到7:00食奶)

咁樣我好攰, 尤其係5:00a.m.嗰轉,我一訓著又要7:00a.m. 餵奶.

睇過你之前分享嘅post, 我發現我冇比安撫物佢(大女都冇,我當時唔知要有),呢個係咪關鍵呢?
另外sleep之前4個鐘唔訓嘅話,佢喺到不斷扭,點可以解決呢?
平時好少有人抱同有人得閒同佢玩,係咪問題呢(不過大女都係咁,我個人好忍得bb 喊)?

請你幫忙拍出問題所在,謝謝!

大宅

引用:回覆+VVhuilee+的帖子我讚成你先調好時間表

原帖由 pyjess 於 13-04-29 發表

我讚成你先調好時間表, 同埋12點叫醒餵一次
尋晚3點幾就醒,俾奶咀啜一陣就瞌得番到5 點幾。睇來佢只可以捱到5點。我只好用奶咀tum 到6 點第一餐。我咁做有冇問題? 如果唔係就5 點餵,8 點再餵。兩個方案我都係要5 點起身。下星期就番工,希望可以6 點先同佢食第一餐,如果唔係就4點玩到6 點(4 點起身泵奶), 一係就5 點個轉埋身

侯爵府

我覺得3點幾o個下, 只係慣左要起身; 5點幾就真係肚餓, 如果近6點, 就拖到6點先餵
無論如何, 6點一定要起身食

侯爵府

回覆 shuhaha 的帖子

我小朋友全奶粉, 如果2個幾3個月食150ml奶粉, 一定足夠... 人奶就唔知

無咩唔舒服, 嗌幾下訓返, 通常我都唔會理佢, 當然, 真係聽住無奇怪o既聲音, 例如嘔奶..
佢肯自己玩, 我一樣唔理, 總之nap o既時間, 就應該在床, 就可以喇
通常黃昏, bb都瞓得差d, 我o個個都係, 但唔知點解, 亦唔知幾時, 又會無事, 最緊要, 個心靜, 因為有d人話, 黃昏, 大人好多野要做, 個心唔定, bb感受到氣氛唔對, 就會喊

你小朋友似乎係"整d野", 又可以瞓返, 咁, 我更會用"安撫物", 因為似乎只係無媽媽o既指示, 唔知點做下一步... 所以可以用下呢個方法先, 不過要用一段時間, 而且一唔係瞓, 就要攞開, 安撫物要用安全的

3個月未可以"sleep之前4個鐘唔訓", 我小朋友4個月都仲有"night nap", 不過一旦見到, 佢night nap之後, 夠鐘晚上瞓, 而唔瞓, 就要慢慢減少night nap時間, 最後唔俾night nap

其實正常, 你都每4小昤抱1小時食奶掃風, 所以唔算少有人抱, 至於玩, 2-3個月大有d清醒時間, 不過玩唔夠10分鐘, 都無電喇, 同埋, 所謂玩, 最多都係"介紹下"屋企o既野, 逗佢笑, 認下人.... 唔會有太多瘋狂刺激遊戲, 所以, 我覺得呢個唔係問題所在

總的來說, 用下"安撫物", 等bb知道瞓覺o既"signal"... 其實我地大人都會"認床", 說穿了, 一樣係"安撫物"

大宅

Pyjess, 好多謝你嘅回覆!非常同意你講床都係安撫物,終於知點解我大女一定要喺床訓,就算酒店床都得,除非頂唔順,否則喺bb車,甚至抱住都訓唔到。尋日我開始比佢好鍾意嘅我條胫巾陪佢訓,好似真係比平時快訓著,諗住就用佢做大女嘅安撫物,希望佢出街都可以定時訓。
講返細女,尋日佢訓nap時我開始連佢對手都包埋,真係訓得定好多,但都係唔識自己訓到下個cycle.要入去換片同再包過先再訓返。
最後嗰餐由10:00 改返為11:00,訓住食,跟住包返訓到4:45 喊,我比佢啜5分鐘之後換片包返再訓到7:00我叫佢食早餐,好似有d進步,睇下今晚係咪一樣先。
不過我有d嘢唔明:
1)就算訓前同醒時環境一樣,佢自己醒時10次有9次都係喊,係咪仲有嘢未滿足?
2) 小睡及夜晚喊醒見片濕係咪應該换?
3)小睡早醒好多/去唔到下一個cycle,check完包返佢仲係咁喊时,應該由佢喊定要用crying control?
4) 如果只係早醒少少,少於半個鐘,應抱佢玩?
5)我用咗面巾仔做安撫物,佢宜家唔識拎住,我zip喺佢領边ok嗎?

Sorry, 第二胎都咁多唔明……

謝謝你,尋晚我訓得好d,心情都好返d,對大女都笑多d…

侯爵府

頸巾只有一條, 而且驚"COOL"到自己, 毛巾, 公仔好似好D喎 (或者搵方法令頸巾唔好COOL到小朋友, 不過27個月, 應該好叻, 有唔舒服會攞開)
BB摩洛反射嚇親自己, 一定要包埋手, 所以包左就瞓得好D

1)就算訓前同醒時環境一樣,佢自己醒時10次有9次都係喊,係咪仲有嘢未滿足?
晚上瞓? 定係NAP, 瞓瞓下醒左喊, 定係要起身時喊?

2) 除非你小朋友濕小小都唔得, 一濕就喊...否則, 佢喊只係落唔到下一個CYCLE, 需要的是"安撫物", 而不是換片, 再刺激佢清醒D

3) 習慣左用安撫物先

4) 我會由得佢瞓住床仔先, 又不至於唔理佢, 不過叫佢等媽媽預備餵奶... 都係要夠鐘先餵, 夠鐘先離開張床... 尤其呢段時間, 要佢習慣時間表同埋安撫物

5) 如果係紗巾之類細毛巾仔, 我會放腋下, 或輕輕綁在手仔...安全最緊要嘛~

6) 你心情好左, 小朋友又會瞓得更好

加油!

大宅

回覆 pyjess 的帖子

pyjess,

呢兩日冇咩突特別進展,始終唔可以突破5:00am先醒

晚上瞓? 定係NAP, 瞓瞓下醒左喊, 定係要起身時喊?

a)半夜e e ar ar叫 (通常4:30左右,但尋晚3:00開始),時大聲時細聲咁,其實我都唔知佢係肚餓醒家係訓唁返,因為次次唔比佢啜或者比佢啜少少,之後最緊要拆咗包被再包返就嗌一陣就訓,我覺得佢認為包返住佢呢個係叫佢訓嘅signal. 佢訓返個幾鐘又會醒過,咁我又重覆做,佢又訓返,但奇怪係6:30左右佢又開始訓得定,但我7:00一定佢醒佢食,跟住食住訓,到食完先醒,不過8:00前又嗌眼訓,訓到11:00.
想問下4:30佢醒咗我係咪應該再比返多d佢食呢?因為佢日日醒咗之後雖然訓返仁訓得唔好. 不過我試過比全餐佢,佢最叻都係6:00叫,點解佢唔會跟返日頭隔4個鍾呢?好頭痛! 又唔明點解佢由出世至宜家都係定時食但都介唔到夜奶呢?

b) nap 時成日都訓訓下醒咗,未必即刻喊,跟住喊下訓返,如果太近下一餐就多數訓唔返一直口喺度喊.

c) 天光起身唔喊我剩係見過一次,至於nap醒有時我唔知會唔會開頭唔喊,太耐冇人理佢先喊.

2) 除非你小朋友濕小小都唔得, 一濕就喊...否則, 佢喊只係落唔到下一個CYCLE, 需要的是"安撫物", 而不是換片, 再刺激佢清醒D
如果佢嘅安撫物係包返佢個動作咪煩?

3) 習慣左用安撫物先
其實通常幾耐佢先覺得條毛巾係安撫物呢?

4) 我會由得佢瞓住床仔先, 又不至於唔理佢, 不過叫佢等媽媽預備餵奶... 都係要夠鐘先餵, 夠鐘先離開張床... 尤其呢段時間, 要佢習慣時間表同埋安撫物
明白

5) 如果係紗巾之類細毛巾仔, 我會放腋下, 或輕輕綁在手仔...安全最緊要嘛~
即係放腋下, 或輕輕綁在手仔佢已經知? 我以為佢要睇到,又未識揸住

6) 你心情好左, 小朋友又會瞓得更好

Thank you!

侯爵府

1.

a) 試完一星期, 都突破唔到5:00, 就變為5:00俾佢食半餐, 然後7:00準時起身食
因為我未餵過人奶, 但我記得人奶會因應天氣而改變成份, 所以天氣熱, 水份就會多...

半夜 E E AR AR, 唔洗立刻理佢, 除非佢喊, 因為BB可能試著再瞓... 但如果佢真係喊, 例如5:00, 就俾佢食少少, 但唔足一餐, 7:00準時起身食第一餐正餐, 又或者佢一定6:00叫, 就索性改個時間表為6:00開始 (我小朋友以前都係6:00/6:30起身食, 我都唔明, 可能係因為天光掛?!)

戒夜奶一定唔可以心急, 其實湊BB都係, 始終佢有能力, 你做些少, 就教得懂佢; 但能力未到 (例如啜力未夠, 食得唔多, 奶成份有變...) 就不能迫孩子和自己

b) "nap 時成日都訓訓下醒咗,未必即刻喊,跟住喊下訓返" --> Ok 吖 "如果太近下一餐就多數訓唔返一直口喺度喊" --> 餓

2. "如果佢嘅安撫物係包返佢個動作咪煩?" --> 有機會O架, 我見過有D可以自己入睡, 但其中一轉半夜醒, 要人氹, 但其他時間又唔洗, 所以E E AR AR, 就唔理佢喇

3) "其實通常幾耐佢先覺得條毛巾係安撫物呢?" --> 一至兩星期

5) "即係放腋下, 或輕輕綁在手仔佢已經知? 我以為佢要睇到,又未識揸住" --> 知O架, 我個仔以前都唔識攞住

大宅

pyjess,

尋晚同前晚一樣,2點幾開始嗌,其實係e e ar ar 同喊之間,晚呢次我比咗佢啜,但冇耐發覺佢想訓,比佢訓返,之後每隔個几鐘就嗌,次次我都等下先,點知次次嗌完自己訓返,冇比佢啜,到6:10嗰轉覺得佢似要醒,就不如好似你咁講去改schedule, 比咗佢食,咁係咪之後餐餐改,即10:15,14:15,18:15,22:15? 之後開始日日跟新schedule?

b) 如果太近下一餐就多數訓唔返一直口喺度喊" --> 餓, 我宜家会由佢喊,ok嗎?
不過尋日由朝早到11點餐奶都冇:咩喊,會自己訓返,仲要部要叫佢醒食

我之所以心急係因為唔想佢同我同房,佢宜家訓喺窗枱床仔,我想佢訓返家姐房,但佢呢個狀況会嘈醒家姐……

謝謝!

大宅

回覆 pyjess 的帖子

Pyjess, 我跟你建議日日同囝囝講打針, 佢真係喊左兩聲就收左聲!! Thank you 你啊!
上星期五囝囝打完針之後發覺佢好似 outgrow 左 3小時時間表, 我依家試緊慢慢幫佢轉 4小時. 你覺得 feeding @ 06:30, 10:30, 14:30, 18:30, 22:00 有冇問題?

今日第一日, 佢食完掃完風玩左 15 分鐘就扭想訓, 我放左佢落床仔竟然自己玩多半個鐘至訓!! 我應唔應該抱起佢一齊玩? 等佢跟到食玩訓?

Thanks again!

首頁
45678...80

尾頁

跳至