烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆 fongannie 的帖子

佢唔係鐵來的?
work hard PLAY hard

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

呢果blog主咁樣講。
http://blog.yam.com/tzui/article/15445820

"純鑄鐵另外一大好處在於它會釋放微量的鐵質於食物裡,所以貧血的人用鐵鍋做菜有益健康。

不過由於它表層沒有搪瓷,遇上酸性的食物 (如蕃茄,紅酒) 會起化學反應,使食物沾染上金屬味甚至變色。調養得好的鍋子禁得起酒水快速 deglazing,但拿來慢燉酸性的食物就不適合了。所以做 braising 還是用有搪瓷的鍋子比較好。"

十五十六中

複式洋房

引用:回覆+fongannie+的帖子佢唔係鐵來的?

原帖由 jenniferK 於 13-04-24 發表
回覆 fongannie 的帖子

佢唔係鐵來的?
唔好意思。未睇清楚添

大宅

haydn 發表於 13-4-24 12:46
呢嗰好似幾好噃!吾知有無塗層呢?有嘅話,好快玩完嫁

我有哩隻窮人版鑄鐵鍋,外面係光塘瓷裡面係啞面塘瓷用左幾年仲好新淨無花無甩青,專用黎炆野,好抵玩

From IKEA :
主要特徵
- 生鐵製造、傳熱均勻、保溫時間長,適合烘焙食物及製作什錦鍋
- 適用於所有爐具,包括電磁爐
- 蒸氣會集中在蓋內,順著把手滴落在食材上,風味倍增
- 全金屬製,適用於焗爐
- 厚鍋壁傳熱均勻,食物可由數個方向加熱
- 厚鍋底,食物不易燒焦或黏鍋
- 啞面塘瓷內層,不需上油亦容易打理
- 表面為光塘瓷,容易清潔
- 圓弧內裡,容易均勻地攪拌

fck1996  請問,記唔記得幾多錢,好似幾正  發表於 13-5-8 12:00

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆 zona 的帖子

如果係好用,我都會買黎玩下先。用熟左第時先買神級的。

大宅

引用:+本帖最後由+zona+於+13-4-24+16:41+編輯+\\

原帖由 zona 於 13-04-24 發表
E〜無易潔塗層就啱喇。價錢唔使過千噃。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Sogo+7樓有隻美國牌子美國做鑄鐵鍋叫Logic

原帖由 54heima 於 13-03-20 發表
Sogo 7樓有隻美國牌子美國做鑄鐵鍋叫Logic,幾百蚊……

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Shabushabu,+我買左lodge喇+26吋煎pan。嗰

原帖由 haydn 於 13-04-24 發表
Shabushabu, 我買左lodge喇 26吋煎pan。嗰陣啱啱sogo做家品特價$199買。依加用油養住佢,等佢食飽油先至剪 ...
抵 Wor

禁止訪問

引用:回覆+!PO+的帖子完全煮飯新手,依家開始睇

男爵府

Lodge 在美國幾出名, 又平又好用又係美國制(不過而家有D model聽講唔係美國制了...), 不過係要養比較麻煩, 我心思思想入grill pan同frying pan!

LC我都有兩隻, 炆野確係一流! 不過真係好貴

子爵府

回覆:尋--鑄鐵鍋-請介紹

在網上睇到有人話IKEA既鍋係Stuab代工的,質量應該吾錯。

男爵府

回覆 haydn 的帖子

請問lodge煎pan痴底嗎?好用嗎?是不是要用多油來煎?

大宅

引用:Quote:原帖由+haydn+於+13-04-24+發表Shabu

原帖由 shabushabu 於 13-04-24 發表
剪彩記住update下好冇用喎
我嗰lodge煎pan前日俾咗條鯖魚同佢剪彩。 現在報告下先:第一次用,燒熱嗰pan後,我落咗少許油(跟用易潔鍋落油量差不多)再燒一陣,放魚。嘩! 啫一聲,煎咗約4分鐘,輕輕搖一搖嗰pan,條魚已經「線線」嗄,無痴住。
我覺得鑄鐵鍋煮食真喺幾好!喺日常保養多功夫一D。只要用油養得好,喺吾會痴住。清洗方面要趁個pan仲熱用水和刷清洗便ok,之後燒熱嗰pan,目的喺除去水氣,再抹油(鍋內外都要)就完成。 聽人話日子有功,嗰鍋會越用越掂。

大宅

回覆:winya 的帖子

請讀樓上#33嘅報告。用lodge要用油養鍋,才不會痴底。還有清洗時謝絶仼何清潔劑,只可用熱水和刷。lodge有缺點1.十分重,2.手柄都喺鐵,好熱。吾小心連自己隻手都煎熟

大宅

回覆 haydn 的帖子

好正甘啊!不過我係怕養唔掂,油淋淋唔知點放.

jenniferK  放報紙或油紙墊一下,得唔得?  發表於 13-5-7 13:56

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

EuniceMaMa 發表於 13-4-28 07:10
在網上睇到有人話IKEA既鍋係Stuab代工的,質量應該吾錯。
買左果細煲黎試用,so far ok,不過係大陸做,同個蓋有隙。不過我唔要求咁高,始終四百蚊都唔駛

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

haydn 發表於 13-5-1 21:56
我嗰lodge煎pan前日俾咗條鯖魚同佢剪彩。 現在報告下先:第一次用,燒熱嗰pan後,我落咗少許油(跟用 ...
唔知sogo依家有冇做緊discount?

珍珠宮

大廚勳章

haydn 發表於 13-5-1 22:04
請讀樓上#33嘅報告。用lodge要用油養鍋,才不會痴底。還有清洗時謝絶仼何清潔劑,只可用熱水和刷。lodge有 ...

請問 ......
同之前用嘅 黑鍋 (黑金剛) 嚟比較 , 同樣都係用提籽油 , 如果 大火小小 ..... lodge 嘅 油煙 係咪 少 d 㗎 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

haydn 發表於 13-4-24 12:44
Shabushabu, 我買左lodge喇 26吋煎pan。嗰陣啱啱sogo做家品特價$199買。依加用油養住佢,等佢食飽油先至剪 ...
請問 , 呢隻 lodge 26" 煎 pan 係咪 原廠已經預先開咗鑊 (Seasoned , Ready to Use) 㗎 lar ?
另外 , 我仲想問吓 ... , 佢係咪真係印有 made in USA 啊 ?

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:haydn+發表於+13-5-1+21:56+我嗰lodg

原帖由 jenniferK 於 13-05-21 發表
唔知sogo依家有冇做緊discount?
早幾日去睇好似 $4xx 同 $5xx , 一圓一方倆個 sizes 甘架

首頁

尾頁

跳至