自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女考試錯左呢題,但我又覺得佢無錯喎!請問錯向邊呢?唔該

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

農夫 把 蘋果 從 樹上 摘下來 .
前面是絕路~希望在轉角

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:請幫忙睇下一題中文重組句子

睇唔到

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

農夫從樹上把蘋果摘下來。

水晶宮

農夫把蘋果從樹上摘下來。

別墅

佢寫農夫「從樹上」把蘋果摘下來,有少少含意係個農夫爬左上樹去摘d蘋果囉!

shmilu_kio    發表於 13-3-21 06:40

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

農夫把蘋果從樹上摘下來
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

其實應該2種都通啩。

大宅

重點係摘蘋果, 所以 '把蘋果' 寫先.

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

錯在同老師個答案唔一樣

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

man0219 發表於 13-3-20 15:41

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

水晶宮

畀面勳章

如果將"農夫從樹上"排先, 好似講到係農夫一直係樹上咁.
如果將"農夫把蘋果"排先, 就係蘋果一直喺樹上.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

引用:農夫從樹上把蘋果摘下來。

原帖由 Hangsin 於 13-03-20 發表
農夫從樹上把蘋果摘下來。
我個女就係咁答,錯左

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

農夫 把 蘋果 從 樹上 摘下來 .
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

引用:佢寫農夫「從樹上」把蘋果摘下來,有少少含

原帖由 jackie.lok 於 13-03-20 發表
佢寫農夫「從樹上」把蘋果摘下來,有少少含意係個農夫爬左上樹去摘d蘋果囉!

...
爬上樹摘蘋果有咩問題

伯爵府

呢D問題係重組句子成日發生, 就呢題來說, 確實老師個答案好D. 但我覺得你個女個答案都吾叫得做錯.

別墅

引用:Quote:原帖由+jackie.lok+於+13-03-20+發表

原帖由 WinryRockbell 於 13-03-20 發表
爬上樹摘蘋果有咩問題
一般人爬上樹摘蘋果當然冇問題,但農夫係專業耕作既,佢地有工具幫手,斷唔會為左「摘蘋果」呢個動作而爬上樹。

侯爵府

man0219 發表於 13-3-20 15:41

我覺得2個意思都一樣.
你不如問返老師,究竟2句意思上有咩唔同?
唔係要challenge 老師,但起碼要知錯起邊.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得呢個先岩:農夫把蘋果從樹上 摘下來 .

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁

尾頁

跳至