母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿女3個月大,一直都係全埋身。哩幾日想試下用樽餵,之前一直都有D貨仔,點知今日開左包黎試……嘩,好腥呀,簡直作嘔
包冰奶係上個月嘅,係咪變左呢?我開左幾包都係咁喎!

大宅

引用:我阿女3個月大,一直都係全埋身。哩幾日想

原帖由 Coffeeman317 於 13-03-22 發表
我阿女3個月大,一直都係全埋身。哩幾日想試下用樽餵,之前一直都有D貨仔,點知今日開左包黎試……嘩,好腥 ...
正常味,但bb ok ga

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Coffeeman317+於+13-03-22+發

原帖由 sumyauyau 於 13-03-22 發表
正常味,但bb ok ga
點為之正常味呀?真係好腥呀,佢唔多食,一泵俾佢,佢就好快食晒喇

男爵府

回覆:冰奶令我反胃

冰奶係越擺得耐越腥ga

大宅

引用:Quote:原帖由+sumyauyau+於+13-03-22+發表

原帖由 Coffeeman317 於 13-03-22 發表
點為之正常味呀?真係好腥呀,佢唔多食,一泵俾佢,佢就好快食晒喇
有d媽媽會溝雪奶lor

大宅

我都有同感,所以好少比冰奶,倒奶入奶樽時都想嘔

複式洋房

引用:我都有同感,所以好少比冰奶,倒奶入奶樽時

原帖由 clemencebaby 於 13-03-23 發表
咁你BB飲呀,我個唔肯飲呀!

複式洋房

引用:我都有同感,所以好少比冰奶,倒奶入奶樽時

原帖由 clemencebaby 於 13-03-23 發表
係喎,唔知以為壞左唔飲得,直頭過唔到自己個關

侯爵府

回覆:Coffeeman317 的帖子

冰奶只用於不備之需,有新鮮梗係比新鮮阿b飲啦。

禁止訪問

回覆:Coffeeman317 的帖子

大宅

引用:冰奶只用於不備之需,有新鮮梗係比新鮮阿b

原帖由 Meir079 於 13-03-23 發表
冰奶只用於不備之需,有新鮮梗係比新鮮阿b飲啦。
係呀,我依家都係比雪奶為主。包冰奶係當bb食完米糊果餐之後比多小小奶佢飲先用。上次睇醫生話佢可能係有啲痾,叫我唔好比冰奶佢飲我已經減少左,一日可能飲3~4安冰奶咋,其餘2餐樽都食雪,同等我回家埋身食。放左2個星期嘅冰奶我用來沖涼囉。我自己都頂唔順啲蘇味,雖然囡囡肯食,不過相對比雪奶佢會食得小左。

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

我BB唔食冰奶架!返工前俾D冰一個月佢試飲,係唔食!
嗰時我儲雪奶追幾日數(我一日額外泵一餐)先夠一日返工用!

宜家我淨係儲雪奶,放工埋身,都夠食…
D冰奶,到三個月過期就拎黎沖涼,宜家沖都得,係過唔到自己嗰關…
想等到三個月心理上好D,我驚我到時覺得太臭直接倒左佢!

屋企人唔肯用冰奶幫BB沖涼話好臭,宜家雪奶有淨佢地就用黎沖。
宜家日日都有雪奶淨,唔會再儲冰奶。

大宅

引用:Quote:原帖由+sumyauyau+於+13-03-22+發表

我都開左包黎試,好似嘔吐物呀,超難飲老實講,我隻衰仔一定唔肯飲,同雪奶陣味差好遠呀,新鮮泵出黎就最好味

男爵府

回覆 龍龍 的帖子

有兩次比左雪左幾日既奶佢都唔係好飲, 唔知係佢飽定係點, 死啦, 我仲開始儲緊冰奶, 驚佢猛長期埋身唔夠, 點算。而家儲左幾支, 仲諗住買儲奶袋添
不過講真我自己聞到都唔想飲, 我未飲過呀, 但聞起上黎雪奶都係有陣味

複式洋房

引用:我BB唔食冰奶架!返工前俾D冰一個月佢試飲

原帖由 MoutonB 於 13-03-23 發表
我BB唔食冰奶架!返工前俾D冰一個月佢試飲,係唔食!
嗰時我儲雪奶追幾日數(我一日額外泵一餐)先夠一日返 ...
咁臭點沖涼呀,阿B咪變臭B

大宅

引用:回覆+龍龍+的帖子 有兩次比左雪左幾日既奶

原帖由 laibebemama 於 13-03-23 發表
回覆 龍龍 的帖子

有兩次比左雪左幾日既奶佢都唔係好飲, 唔知係佢飽定係點, 死啦, 我仲開始儲緊冰奶, 驚佢 ...
我係ftm,全泵,所以平時都係比雪奶或者新鮮泵出黎既,冰奶我係for不時之需,有一次我試飲冰奶,勁腥我都有試雪奶,係腥過新鮮奶少少,不過都唔係話差太遠

男爵府

回覆 龍龍 的帖子

唉, 無計, 到時佢真係餓起上黎我諗佢都會飲掛......點都好過開粉啦........唔儲定又唔安樂

別墅

好似嘔吐物呀,超難飲 --> really ?

我仲睇緊儲奶袋, 諗住開始儲冰奶.....
遲d返工俾人湊, 仲諗住俾冰奶阿B飲.......

咁我應唔應該開始儲??

複式洋房

引用:好似嘔吐物呀,超難飲+-->+really+?我仲睇

原帖由 elainemok 於 13-03-24 發表
好似嘔吐物呀,超難飲 --> really ?

我仲睇緊儲奶袋, 諗住開始儲冰奶.....
你不妨俾包佢試下先,唔一定入袋,入樽試下囉,佢肯先買儲奶袋,或者你接受到先買囉

男爵府

我囝仲好細時我有比佢試果啲冰左一個月的佢都肯飲, 但我通常有得埋身就埋身, 返工就飲雪奶, 我現在逢weekend 自己幫bb沖涼就拎包200ml over 3 個月的冰奶沖涼。 我同亞仔習慣晒陣味, 唔佢仲好鍾意咁沖涼。 連我媽現在都將佢食剩的雪奶留起當日或第二日沖涼用。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊