母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我知道座熱人奶要用60度熱水,但屋企無水溫計,想知可否用電熱水壼按出嚟嘅水真接座熱支雪奶?
我試過座10分鐘左右,支奶都係微溫,不過都係有少少擔心水太熱會破壞支奶嘅營養同抗體,有無媽咪都係咁做?

大宅

回覆:可以用暖水壼按出嚟嘅水座熱人奶嗎?

我都怕過熱無營養,買個暖奶器就方便好多

別墅

我同99都係用暖水壺啲水座奶 快過個座奶器好多 我99都冇用過個座奶器 我用80度水去座返暖 囝囝3個幾月全人奶12磅幾

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

引用:我同99都係用暖水壺啲水座奶+快過個座奶器

原帖由 yippeestep 於 13-04-05 發表
我同99都係用暖水壺啲水座奶 快過個座奶器好多 我99都冇用過個座奶器 我用80度水去座返暖 囝囝3個幾月全人 ...
好似唔可以高過60度喎

大宅

我無記錯健康院書仔寫過係可以用水機熱水坐嫁喎

大宅

引用:我無記錯健康院書仔寫過係可以用水機熱水坐

原帖由 lovetogi10000 於 13-04-05 發表
我無記錯健康院書仔寫過係可以用水機熱水坐嫁喎
過60度d抗體就死哂架喎

大宅

買個水溫計啦,幾十蚊,用咗安心好多

大宅

引用:Quote:原帖由+lovetogi10000+於+13-04-05+

原帖由 +Emily+ 於 13-04-05 發表
過60度d抗體就死哂架喎
我其實唔係好明,假如d水過60C,但係支奶本身咁凍,放落去都係慢慢先變熱,微溫就搵番出嚟,咁樣真係會殺死d抗體嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由++Emily++於+13-04-05+發表過6

原帖由 11816 於 13-04-06 發表
我其實唔係好明,假如d水過60C,但係支奶本身咁凍,放落去都係慢慢先變熱,微溫就搵番出嚟,咁樣真係會殺死 ...
呢個問題我諗左好耐。支奶即使吸收左啲水嘅熱力都無機會上到去過60度,除非不停換水啦。

別墅

引用:Quote:原帖由+11816+於+13-04-06+發表我其

原帖由 sunplayy 於 13-04-06 發表
呢個問題我諗左好耐。支奶即使吸收左啲水嘅熱力都無機會上到去過60度,除非不停換水啦。

...
係呀!我都係咁諗,我坐熱支奶十分鐘都係微溫,只係比啱泵出來暖少少喳

大宅

個樽裏面近樽邊既奶會初初過60度,抗體無左好多了!

子爵府

回覆:yuki88chan 的帖子

用熱水座奶,五分左右要換一次水。我通常用2/3熱水加1/3凍水,有暖奶器會方便好多。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

泵得咁辛苦,用熱水去坐,咁搏無晒抗體,點解唔用坐奶器?尤其揾人餵嘅,佢可能越溝越熱,佢係唔會明奶媽辛苦嘅

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

60度係坐奶水溫,人奶係唔可以過40度,over左的話,抗體bye bye, 我尋日先同我老豆講完,佢諗住慳時間,將個暖奶機溫度較高左,就係咁,阿囡尋日食左兩支過熱嘅人奶喇~

男爵府

我買左avent既坐奶器, 但係次次都坐到個樽勁熱,但裡面仲係凍凍地, 唔係好識點用,

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我買左avent既坐奶器,+但係次次都坐到個樽

原帖由 laibebemama 於 13-04-06 發表
我買左avent既坐奶器, 但係次次都坐到個樽勁熱,但裡面仲係凍凍地, 唔係好識點用, ...
只可以用一度坐

禁止訪問

別墅

有冇jm有tt暖奶器?我朋友送左個二手比我,點用架?我老公用左一次,佢扭去3果到,支奶熱到飛起,徙哂我支奶……其實應該點用?係落凍水開機就即刻放枝奶落去定開左機d水熱左先放枝奶落去呀?

大宅

以巴士得消毒法62.5度加熱30分鐘先會有15-60%部份蛋白質如抗體嘅功效無左、但唔會無哂......咁即係啲奶本身唔係太高溫都唔會無哂啲抗體\\營養咁誇張啦...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yukowong819 發表於 13-4-6 19:44
其實我覺得好混亂,因為個時bb 入院我泵左啲奶。 醫院係用滾到冇得在滾熱既水去幫我坐熱人奶。我見到o 晒咀 ...

支奶一定唔可以過60度, 可能會盪傷bb個口. 試奶溫時, d 奶唔凍唔熱, 或者微暖就夠. 最適合既溫度係接近人體溫度.

d 水可以60度, d 水座座下會凍. 如果用暖奶器, keep 住座到d 奶好熱, 咁就唔好啦..

我覺得d 水係熱熱地, 最後支奶係暖既就夠, 我冇刻意去計住d 水同埋d 奶係幾多度...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊