論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我呢個工人做咗差不多三個月,初初覚得佢幾勤力,依家發覚佢越做越懶,洗嘢唔乾淨,成日同佢講D嘢又唔記得,我請佢係照顧我初生BB架,因無人照顧冇辦法!但佢已根陪月學識點沖涼同喂奶同著衫,其實佢可照顧BB好好地我都ok! 但佢真係激死我,有一日佢喂完BB食奶,BB唔瞓所以有抱BB玩一陣,點知一陣就瞓咗,我又唔想放番落床,所以就抱啦兩粒鐘,點知個工人竟然診我抱住阿B佢就唔做嘢,收咗BB D衫係梳化同我D衫係另一張櫈就返入房,我估佢係上網,點知BB突然叫佢就辦哂嘢走出來接BBD衫根住放番入櫃,但我D衫仲未處理佢又返入房,我真係好激氣,我診BB差不多醒就靜靜行去佢房門口叫佢同BB沖涼順便睇下佢係咪上緊網,點知真係,佢見到我即刻縮手辦哂嘢!我真係興到暴
佢仲有一日係廚房講咗兩三個字電話,我走入廚房佢都唔收錢,直到我叫佢幫我攞薑水入洗手間才收錢!我由day one 開始,agent 已喺我面前同佢講明on duty 係唔準講電話同上網,上網只可以晚間休息時間上一陣!我同c6講佢叫我唔好咁激氣,咪當一百蚊請佢返來照顧BB同煮飯比我哋食囉!因我仲有唔夠十日就要返工,到時佢做乜我哋都唔知,我哋有裝cam但唔可以裝喺房!c6 話炒佢又唔得因冇人照顧BB,佢照顧BB都尚幾好!各位jm我唔知點好!!大家話我係咪應該寫張list 比佢話我返工之後佢每日做嘢個schedule同要做D乜同唔可以做D乜?大家可否提供個List 比我呀?仲有佢成日喺度唱歌我一聽到佢唱歌我就覺得好煩!點算!希望各位jm比D意見我吖!Thx!

男爵府

回覆 megfan 的帖子

我個工人又係咁架...成q日係到唱歌..我個女一彈琴佢就唱,好似幫緊佢伴奏咁,頂佢丫...究竟佢知唔知咩叫做disturb架...

複式洋房

如果你返左工, 都唔可以成日望住CAM, 要同佢溝通下先!

複式洋房

回覆:賓賓越做越Lazy

我印果個同你個差不多,來左5個星期成日係廚房自言自語,一日換幾條褲,見人講人話講鬼又講鬼話,24小時成身藥味,我大肚果時臭到都頭昏,我怕我bb出院又臭覺得好危險,同佢講過好多次仲惡過我講幾十句,我怕我出院後會俾搞到有病,相立刻炒佢又未找到人照顧到個大女

複式洋房

我諗住寫張list比佢嗰陣時講!佢剛剛又唱歌,我同佢講唔好唱歌,我瞓唔到,佢笑住同我講yes同埋同我講close the door,然後幫我close the door,真係頂佢唔住呀

複式洋房

我個工人都係咁, 成日扮野, 有人係度就扮勤力, 無人就係度發夢, 話佢又黑面, 佢仲話如果我咁唔滿意她, 可以隨時炒她, 我勁慶, 但我又唔想便宜她, 又有人質係佢手, 我驚她整我bb, 所以忍, 但我一找到第二個, 我就會炒她, 你地覺得呢?

複式洋房

回覆:bellhobell 的帖子

但佢照顧得BB好唔好先?如果照顧得好就要諗清楚,因為請另一個可能仲差!我都係有人質係佢手所以都唔敢罵佢但佢照顧得BB尚算ok!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

樓主
依家妳在屋企佢都咁放肆,到妳返咗工佢會仲更過份都唔定,一邊餵奶一邊上網, 片片又唔常常check,甚至奶都唔記得餵扮餵咗就算,所有工作都拖到妳放工先做,妳返工佢就自由晒。我以前炒了件賓賓就係咁款,無可能放心比佢一個人在家照顧BB,所以最好換人

男爵府

of course give her schedule la

大宅

我工人同你個個完全一樣。我工人初初衰到全日抱住個b咩都唔做!佢都係成日唱歌,又un又唱,聽到都煩。

複式洋房

以前我請賓賓時係好勤力,做落就識偷懶,但我無話佢,只要做事到位,我就唔理佢,但要觀察有無變本加勵,請賓賓都係麻煩。古惑賓!

複式洋房

我剛剛去洗手間經過廚房見到佢玩電話,我即刻叫佢on duty 唔好玩電話同電腦,佢即刻話覆老公,我再重覆一次on duty 唔好玩電話同電腦

大宅

妖我果個又係成日唱歌

大宅

HappyDay2008 發表於 13-4-15 14:13
樓主
依家妳在屋企佢都咁放肆,到妳返咗工佢會仲更過份都唔定,一邊餵奶一邊上網, 片片又唔常常check,甚至奶 ...

同意
如果唔跟指令,換人啦! 她們只會越做越Lazy!

男爵府

回覆 megfan 的帖子

以我經驗, 要先小心後君子. 你返工前搵日好好同佢傾, 約法3章. 同埋你要有心理準備你地冇人在家, 佢會成日講電話, 懶得就懶.

希望以下可以幫倒你:

1, 要成日開住個CAM睇, 最好開埋收音功能. 我那個好精, 用免提抱住阿B係咁講電話, 我開左收音先知.

2, BB訓覺時, 要訓返BB床, 任何時間不可以放上去佢張床玩. (CAM可以對住BB床, 不可對工人床)

3, BB喊時, 即使手上做緊任何野, 都要即刻洗完手去抱返BB.

4, BB訓覺時, 唔可以你又午睡.

5, 唔可以私自出門口, 即使掉垃圾都唔可以.

6, 平時唔可以出街, 有野買留返佢放假買. 放假要定時間佢出同入, 唔好由佢想點就點.

7, 講一陣電話可以(5MINS 內), 但唔好成日講, 湊住BB時一定唔可以講. 講明如果太過份, 就收電話, 夜晚休息時先畀返佢.

8, 放假前要清洗好所有奶樽, 準備晒要準備既野.

9, BB有任何異於平時的表現, 都要第一時間通知. (PRINT張電話紙貼出來當眼處, 叫佢有事CALL)

10, 夜晚唔好講明幾點訓, 做晒D野就可以訓.

11, 最好間屋唔好有盲點, 佢地好精的. 總之阿B唔可以入廁所, 廚房. 只可以廳同BB 房. 你任何時間開CAM都可以睇倒.

12, 在CAM見到有野唔岩, 就立即打返去講, 等佢知道你地有睇. (當然唔好成日打, 佢地會太大壓力)

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實個個工人都係越做越Lazy...

珍珠宮

個個工人都係愈來愈懶,因為佢熟左你脾性,知道邊d地方可以懶。

複式洋房

回覆:heilongmama 的帖子

Thx Heilongmama
但姐姐夜晚喂一或兩餐奶,如下午BB瞓佢冇得瞓,咁佢咪冇乜時間瞓唔夠精神,咁點好呀?我又想佢做家務!

首頁

尾頁

跳至