美容扮靚

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

最近見好多JM都問邊隻碎粉控油, 因為我自己係油人, 一到Summer d面油多到嚇死人, 就算冬天都會有面油, 可想而知我係幾需要控到油既碎粉
就因為咁, 我試過好多隻碎粉....什麼自己開過碎粉分裝團~因為JOIN過人地分裝團, 發現俾人呃秤....話5G, 收貨到得3.5G.....但照收我5G錢~哈哈~希望下面資料幫到有需要既JM

1. 日本Chacott For Professional Finishing Powder
對我黎講一D都唔控油, 只係平囉.....化左妝2-3個鐘左右T位已經開始泛油

2. CHANEL Natural Finish Loose Powder
成日聽人講CHANEL碎粉好控油.....試過後都係不外如是, 可能我真係太油, 最多3-4個鐘左右T位開始泛油, 但粉係幼滑d既~

3. Laura Mercier mineral finishing powder
LM又係好多人問控油碎粉時力推既其中一種, 充滿期待去試, 但充滿失望咁放低.....都係3-4個鐘左右T位開始泛油

4. Paul & Joe Face Powder N 蜜粉
呢隻其實我明知佢唔太控油, 但我想介紹俾皮膚好既JM, 呢隻係我用過咁多隻POWDER黎講, 完妝後最靚既一種, 粉夠幼滑, 上面感覺好靚, REFILL裝好似$270/25g, 真係very good ga!!

5. 日本candy doll 碎粉
都係聽講好控油, 但上到我面都係唔得, 3個鐘鐘就出油啦, 但佢遮毛孔係做得幾好

6. Ipsa pure loose powder
so far so good, 粉唔算太幼, 控油唔算太好, 都係around 3-4個鐘左右出油, 但值得一提絕對係佢個碎粉盒, 力推, 有個網底, 用粉底掃拎碎粉時岩岩好, 而家我都仲有用緊呢個碎粉盒

7. PRIORI®Finishing Touch (購自團購)
呢隻碎粉係我用過咁多隻唯一真係控到油既一隻, 我係o係網上睇到, 袁x明舖都有得賣, 但勁貴, 好似$480/14g, 我之前團購跟人買左, 因為睇左袁小姐youtube話用完個樣o係烈日當空下都唔算太殘花敗柳
試過之後, 真係控到油, 可last around 8個鐘, 但有個缺點係我上面後會變紅, 有d人冇事, 冇變紅, 但我係唔好彩既一個, 所以我會溝d白d既powder用, 而家就溝緊LM, CHANEL同PAUL N JOE, 但要留意, 溝完後控油力係會減弱

8. 明艷碎粉 (好多JM問我荃灣邊度買, 因為唔想變PM文被封post, 請各位上"面書" search 水魚呢個blogger就見到架啦~)
雖然上面果隻已經做到我要既控油, 但因為實在太貴, 香港又唔係度度有得賣, online買得少野shipping fee又貴, 加上佢變紅, 所以我又搵更好的....
網上blogger 水魚唔知大家知唔知, 近排好留意佢, 見佢介紹呢隻碎粉, 我就去左佢work shop買, 講真真係唔貴....好似below $120有成盒, 用過後, 做到priori既效果, 冇變紅, 雖然佢話碎粉係透明, 但唔知點解我覺得有少少白, 要再試清楚可以last幾耐再話大家知, 因為上次用只係出街4-5個鐘左右
但大家留意, 呢個牌子好似有好多假野o係y拍, 淘x, 所以小心d~~
另外我係用明艷既粉底膏+碎粉, 唔知會唔會都有關係.....

9. 韓國HERA HD FIX POWDER (購自GMARKET)
網上見有jm力推, 粉係幾幼幾滑, 但控油唔係好得, 仲要佢唔平...............囉, 我又係拎左黎溝粉用

10. Make Up Forever HD High Definition Powder
之前都係見人講呢隻HD高清碎粉好控油, 但唔可以單用, 因為會變白面鬼, 我就又係拎佢黎溝粉, so far都幾控油~~

11. Covermark Loose Powder 持久珍珠蜜粉 (購自團購分裝)
呢隻好似有少少少閃粉, 但唔勁囉, 上妝後幾ok, 但控油都係麻麻, 做唔到我要既控油效果~~

12. la mer碎粉 (購自團購分裝)
史上溶得最快......有好多JM力推, 但對我呢個油人黎講, 佢溶得真係好快!!
13. Shimmer Ultra Perfect Loose Powder
呢隻係有次見到呢個牌子o係商場放road show買的, 就咁望已經有d珠光, 仲有少少閃粉, 去隆重場合係好ok, 幾靚, 但我皮膚唔太好, 因為有洞洞, 如果用珠光&閃粉, 洞洞會好明顯, 我都唔知點解我果時會買佢.....但佢都係3-4個鐘左右標油~但上面少少閃&珠光係幾靚~可能自己好少用得到, 又要放到佢過期~~

就係用過咁多啦~~希望幫到大家揀碎粉啦~~~其實我仲想試KP Sheer Micro Loose Powder, Kanebo Impress LOOSE POWDER極緻碎粉同Clé de Peau, 但呢幾隻都太貴, 哈哈

題外話, 如果油人應該大部份都成日會生暗倉~介紹大家用一隻舒緩暗倉既精華
Clinique anti-blemish solutions spot treatment gel
如果各位有暗粒, 提議用Clarisonic Mia2黎洗面, 我用佢之後暗粒少左好多~

Toner我用Dr Wu 玻尿酸保濕化妝水, 唔LUP超好用~~

Cream我用nars果隻十級貴既保濕cream, 而家仲要停產.....轉新packing, 加價, 才左......真係十個灰

伯爵府

回覆:Share 10大牌子碎粉用後感

人地話covermark幾好

男爵府

買左cdp未用準備用,因為一路用緊covermark 同一盒用左超耐,用極都用唔完

男爵府

引用:人地話covermark幾好 +

原帖由 WINKI2346 於 13-04-24 發表
其實係幾好用,完妝係幾靚 我鐘意佢無色無閃 超大盒!不過對我呢個油人黎講就麻麻地控油喇

男爵府

thx 好詳盡

大宅

WINKI2346 發表於 13-4-24 13:09
你一講起covermark我岩岩醒起我都用過, 又係團購分裝, 一陣加埋上去先

大宅

siuballball 發表於 13-4-24 13:13
買左cdp未用準備用,因為一路用緊covermark 同一盒用左超耐,用極都用唔完

...
cdp幾錢呀?cdp係咪得一隻架咋?我都好想試, 但成900幾蚊, 真係好貴, 一陣唔控油我就企左o係度啦......

伯爵府

引用:Quote:WINKI2346+發表於+13-4-24+13:09+人

原帖由 Catsan 於 13-04-24 發表
你一講起covermark我岩岩醒起我都用過, 又係團購分裝, 一陣加埋上去先
呢篇好有用

wendy614  AGREE  發表於 13-4-25 17:25
Catsan  thx   發表於 13-4-24 13:28

大宅

siuballball 發表於 13-4-24 13:15
其實係幾好用,完妝係幾靚 我鐘意佢無色無閃 超大盒!不過對我呢個油人黎講就麻麻地控油喇

...
covermark我果隻好似有d閃架.....但我唔知個名係咩, 一陣上網搵返先, 係呀, 控油真係麻麻~~

伯爵府

引用:Quote:原帖由+WINKI2346+於+13-04-24+發表

原帖由 siuballball 於 13-04-24 發表

...
你攪到我好心郁

大宅

回覆:Catsan 的帖子

Well done

Catsan    發表於 13-4-24 13:30

大宅

phoenixho 發表於 13-4-24 13:19
thx 好詳盡
哈哈, 因為見最近好多post都問碎粉, 我又試過咁多隻, 所以所介紹俾咁多位jm, 其實仲有其他團左分裝返黎, 都係大牌, 都未打落去

wendy614   等你慢慢後加上去.  發表於 13-4-25 17:25

大宅

WINKI2346 發表於 13-4-24 13:26
你攪到我好心郁
油人對covermark要諗諗, 我記得都唔係平, 都唔算控油, 但佢支卸妝油我就真係覺得ok!

男爵府

引用:Quote:siuballball+發表於+13-4-24+13:13+

cdp幾錢呀?cdp係咪得一隻架咋?我都好想試, 但成900幾蚊, 真係好貴, 一陣唔控油我就企左o係度啦...... ...
係9xx,確實價真係唔記得啦,係上次去個ba姐姐幫我化左full makeup之後忍唔住買 我都好想快啲用完盒covermark之後用!

男爵府

引用:Quote:WINKI2346+發表於+13-4-24+13:26+你

油人對covermark要諗諗, 我記得都唔係平, 都唔算控油, 但佢支卸妝油我就真係覺得ok! ...
我當年買都要5xx 講緊成5年前喇 而家實唔止

伯爵府

引用:最近見好多JM都問邊隻碎粉控油,+因為我自己

最近見好多JM都問邊隻碎粉控油, 因為我自己係油人, 一到Summe ...
請問ipsa loose powder case 幾錢???

伯爵府

Catsan    發表於 13-4-24 14:12

伯爵府

引用:Quote:WINKI2346+發表於+13-4-24+13:26+你

油人對covermark要諗諗, 我記得都唔係平, 都唔算控油, 但佢支卸妝油我就真係覺得ok! ...
我係乾人應該得掛

大宅

試過covermark碎粉,真心幼細,好滑,但己買了dior 2ways. 好后侮,唯有用完先轉。 其實好似用2ways個妝, 無咁靚,點解d人用2 ways? 真心問

大宅

引用:Quote:siuballball+發表於+13-4-24+13:15+

covermark我果隻好似有d閃架.....但我唔知個名係咩, 一陣上網搵返先, 係呀, 控油真係麻麻~~ ...
covermark無色無閃, 但上左有d白

首頁
12345...11

尾頁

跳至