少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

回覆:仔仔升中後好難教

我仔由八歲開始反叛,到今年十歲已到無法控制地步, 佢可以唔食早餐、晚餐, 咩都唔做訓系地... 嘔血

natzuki  佢訓喺地做咩?  發表於 13-10-28 14:32

男爵府

回覆 CecilyHo 的帖子

真係的,話得佢多,佢會同你發脾氣的。我仔都係,佢發脾氣時,閙多幾句我咪收聲,等佢發完再講過。有時真係要睇開D,例如默書,明知明天默,佢都係不早點讀,我都會一早話佢温,但係佢不聽,我都無法子,到派默書時,分數不合格,我就會閙佢,佢到時就無咁多野講,因為佢知自己錯。冋埋佢地係最喜歡臨急抱佛腳温書,做功課的。

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔都係剛升中一, 好明顯覺得佢的對答 "醒" 左, 多左意見(即係駁咀), 情緒都開始浮現, 即係有時悶悶不樂, 有時又會好燥.

我一路有睇D育兒書, 教仔書, 知道阿仔的情緒都係來自青春期, 所以有時佢D脾氣, 我硬食左就算, 但我有比佢知道, 青春期都唔係大哂, 父母唔係奉旨受佢氣.

由細到大都係我湊佢的, 同佢的關係都幾密切, 玩的時候可以好放, 似朋友, 但嚴起上來我會做返阿媽, 甚至衰人的角色.

男仔一般都係面對打機的問題, 我而家都KEEP 住執正來做, 總之, 做哂功課自然有得玩, 至於玩幾耐, 話就話兩個鐘, 有時都唔止, 不過我會懶溫柔咁叫佢耐唔耐要起身比對眼休息下, 通常佢會頂唔順我D溫柔, 就會起身一陣.

我仔仔暫時都未係好失控, 遲下真係唔知啦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

引用:cecily+ho,我同妳的處境一樣,+他180度+變了

原帖由 maynjune 於 13-04-26 發表

cecily ho,
係呀!換左另外1 個人咁呀! 一係一言九頂,一係poon pair, 激到你爆佢,之後就話你5 岩,煩佢!我而家日日返home 看住佢,因踢一踢,旭一旭,唔踢唔旭,我覺得好tired! 每件事因反而反,咩都5 聽。。。

侯爵府

死火!
錯手了" 反對" button ....
點樣可以取消返呀...?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

熱血勳章

cocoyang 發表於 13-5-10 13:03
你當他病了,因為荷爾蒙的變化,他也是身不由己呀!放輕鬆(雖然很難),多一些包容.找一些同學家長互相支持.中 ...

我個女係中四五先開始變呢

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我個女細個時好乖, 踏入青春期就開始反叛, 升中後更變本加厲, 態度好惡劣, 我同爸爸軟硬兼施試過都係唔聽教, 有幾次仲激到我喊呢! 好奇怪, 人地講都未必信, 佢今年升上中三後開始定落黎, 所以樓主不用擔心, 你個仔大個d就會定性架喇!

男爵府

BK Milk勳章

我見有專欄講過一個case,個仔小學時被父母谷到盡,升左父母心儀中學之後,仔仔就反叛,書唔讀又唔理父母說話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cocoyang+發表於+13-5-10+13:03+你當

原帖由 natzuki 於 13-10-28 發表
我個女係中四五先開始變呢
me too .我囝都中三先開始 ,惡鼎中

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 13-11-17 08:38
me too .我囝都中三先開始 ,惡鼎中
會不會現在小孩接觸暴力多了,他、她們按不住自己的情緒而傷害家長!現在年代的青少年真令人擔心。
真希望他,她們能理性一點!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+13-11-17+08:38+m

原帖由 yuenwaimami 於 13-11-17 發表
會不會現在小孩接觸暴力多了,他、她們按不住自己的情緒而傷害家長!現在年代的青少年真令人擔心。
真希望 ...
唉...男仔淨係衰打機已經可以好多衝突,做父母只有苦口婆心,盡量忍耐吓

伯爵府

回覆:仔仔升中後好難教

当他們生病,硬食他們的驳咀,多些包容他們的坏情緒……

我还在学习中

大宅

我個仔今年中二, 中一開始有上述情況, 再加詐病 (肚痛, 胃痛, 想嘔)不返學, 下學期更加嚴重, 老師要佢留係學校做功課, 佢够膽對住老師黑面, 眼神不友善, 想佢見社工也都被仔一口拒絕, 仔話: 我決對唔會見佢, 也都唔會同佢話任何嘢. 當時我都係好擔心, 想過要辭咗份工係屋企陪佢. 今年9月開學時, 遇到全校最嚴的老師做佢班主任, 當然也是一位非常負責任的老師, 在校老師會特別留意佢, 又會教我手冊係點寫, 點睇, 要注意咩, 老師仲講明, 佢做壞人, 我做好人, 仔有咩不满意, 我就講係班主任要求. 我當然跟足老師要求. 到咗10月已經有改變, 11月到現在, 一次功課都未欠過, 也都未再試過詐病唔返學.

我只係想話俾各位有同樣問題的媽媽知道, 不要太擔心, 事情係會有轉機, 不過真係要老師同家長配合.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 chiuchun 的帖子

同我個囝一樣,現在每日早上起床最擔心係佢到底今日肯唔肯返唔返學?

chiuchun  解決問題! 加油  發表於 13-11-25 11:25

大宅

回覆 小琪 的帖子

老師及其他家長, 又或者我老公, 都同我講, 詐病唔返學只係表症, 背後一定有原因, 可能係人際關係, 可能係校園欺凌, 可能係功課. 而我仔就係因為冇完成功課, 唔想俾老師閙就詐病, 現在冇的偷懶唔做功課, 慢慢也就習慣咗, 返返正路. 一定要先揾出原因, 才能解決問題! 加油呀!

首頁

尾頁

跳至