夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識3年,結婚兩年,bb今年1歲!係三年內做晒拍拖,結婚,生仔。已經開始無新鮮感?呢半年開始好小跟我溝通,就算想問多兩句也唔耐煩?很久沒有主重約我去街,拍拖,和我生活開始沒味道嗎?為什麼對外人的面口還要對我的好?男人眼中(老婆)=?????????女人只要小小要求,除了基本生活,也要心靈溝通。

別墅

引用:認識3年,結婚兩年,bb今年1歲!係三年內做

原帖由 irene1063 於 13-05-03 發表
認識3年,結婚兩年,bb今年1歲!係三年內做晒拍拖,結婚,生仔。已經開始無新鮮感?呢半年開始好小跟我溝通 ...
結左婚又好,拍緊拖都好,新鮮感呢樣野係互相提供。佢唔provide比你,你自己可以製造,新鮮感唔係單方面,你覺得無,你C6都一樣呢!加油呀,維繫感情係靠兩人呀!

別墅

引用:Quote:原帖由+irene1063+於+13-05-03+發表

原帖由 花千雪 於 13-05-03 發表
結左婚又好,拍緊拖都好,新鮮感呢樣野係互相提供。佢唔provide比你,你自己可以製造,新鮮感唔係單方面, ...
我當然知道愛情是兩個人的事情,可惜只有我老公不知道和配合。

大宅

回覆 irene1063 的帖子

How about you take an active role to give him some sweet surprise from time to time. For example, book a fancy restaurant for a candle light dinner or suggest to have a walk at the beach...etc! It's very important to have a private moment with your hubby regularly! Ask someone to babysit your kid when both of you go for a private date! Enjoy the moment!

水晶宮

認識3年,結婚兩年,bb今年1歲!係三年內做晒拍拖,結婚,生仔。已經開始無新鮮感?呢半年開始好小跟我溝通 ...
咁你同佢講既野係咪三句不離bb? 行街都係行bb用品,家居用品?

天空之城, 快樂之地

別墅

引用:Quote:原帖由+irene1063+於+13-05-03+發表

原帖由 PCCW2319 於 13-05-04 發表
咁你同佢講既野係咪三句不離bb? 行街都係行bb用品,家居用品?
我是一個事業女性(事業上比較老公還要忙),係朋友眼中亦係一個喜歡說話的人,什麼話題都可以無所不談。只可惜近來我說什麼話題都開不了我老公的一張咀,而且我是一個購物狂,家庭用品,潮流時裝,新科技產品,電腦或參茸海味......等等。我全部買。或者戶外活動,or 行山....等我也喜歡,係好多人眼中我是什麼活動也能迎合,和投入,但我老公活動就什麼都第一句say No(對外人就第一句say yes或事事上心)。問他只否認或說我想得太多

別墅

引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+13-05-04+發表咁

原帖由 irene1063 於 13-05-04 發表
我是一個事業女性(事業上比較老公還要忙),係朋友眼中亦係一個喜歡說話的人,什麼話題都可以無所不談。只 ...
其實你知道你老公喜歡什麼嗎?唔好用你觀點出發。又或者你老公其實唔喜歡你亂買野even你收入多過佢都好,男人有時就係唔鐘意女人亂買野,買野前又唔同佢相量;我老公就是這樣,我老公話呢d係基本尊重。

別墅

引用:Quote:原帖由+irene1063+於+13-05-04+發表

原帖由 花千雪 於 13-05-04 發表
其實你知道你老公喜歡什麼嗎?唔好用你觀點出發。又或者你老公其實唔喜歡你亂買野even你收入多過佢都好,男 ...
我老公喜歡東西〜是林寶堅尼和名車,和幾個朋友家中樓下飯酒吹水。買什麼之前我也會跟他商量過,他也同意的!但好像發覺我兩開始沒話題。我主動約他去睇他最喜歡人的戲(戲我是不喜歡的),他也佢絕或豬多借口或拖。

複式洋房

甘可以點呢??佢就系唔開口講野?

我本來都系一個多野講的人,同我老公結婚2年,覺得日日系屋企見面啦,都系無咩講的。
好多時候都系我自己系床度林,系米自己已經魅力不再,所以無話題呢。

你有出去上班,,你日日都會見到D 新實物,,你就多D 同佢講咯。。就算佢無回應到好,你就講下你自己的事情咯。唔好等自己系屋企甘悶都好啊。。我就想講都無得講,因為日日系屋企帶BB 。無米新鮮嘢可以講。。。唉。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+花千雪+於+13-05-04+發表其實

我老公喜歡東西〜是林寶堅尼和名車,和幾個朋友家中樓下飯酒吹水。買什麼之前我也會跟他商量過,他也同意的 ...
似係性格問題,佢拍拖時也是不願出街嗎?

別墅

引用:甘可以點呢??佢就系唔開口講野?++我本來

原帖由 haizitama 於 13-05-04 發表
甘可以點呢??佢就系唔開口講野?

我本來都系一個多野講的人,同我老公結婚2年,覺得日日系屋 ...
講十句都未必答到一句,仲要發老皮先\"吖\"左一聲。你都講得啱我有出嚟做嘢,有每日新事物,有朋友圈子,有節目,但要當無左個老公,可能相處會們舒服D!(你有你去玩,佢有佢自由)閒時有心情先約會。

別墅

引用:Quote:原帖由+irene1063+於+13-05-04+發表

原帖由 木土土 於 13-05-04 發表
似係性格問題,佢拍拖時也是不願出街嗎?
當然拍拖和現在完全唔同。相反極了!

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:保鮮期過了嗎?

有無共同興趣? 或者去下旅行romantic 吓

公爵府

當然會無新鮮感,拍拖時收工每曰去街,結婚後乜都無。以前小孩細,我係ftm,想同老公兩個出街同桌食飯半年都無一次,我男人一點都不浪漫。不會我,曰子耐左就接受了。雖然無任何小動作,一點都不細心,但我知道老公係真心為頭家,愛錫我就夠。

別墅

引用:有無共同興趣?+或者去下旅行romantic+吓

原帖由 bebe2002 於 13-05-04 發表
有無共同興趣? 或者去下旅行romantic 吓
都Plan左7月去旅行,但可惜是跟我爸媽,姐姐一家人去。

大宅

引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+13-05-04+發表咁

我是一個事業女性(事業上比較老公還要忙),係朋友眼中亦係一個喜歡說話的人,什麼話題都可以無所不談。只 ...
其實呢个可能先係真正既佢

複式洋房

放鬆下心情,試下多D打扮下自己,唔好只在乎他感受,咁樣只會令自己更加唔開心!

別墅

引用:放鬆下心情,試下多D打扮下自己,唔好只在

原帖由 短脚花 於 13-05-04 發表
放鬆下心情,試下多D打扮下自己,唔好只在乎他感受,咁樣只會令自己更加唔開心! ...
打扮一直都有,只係有了bb小了出街和朋友狂歡,現在唯有是跟你這樣做(的有我去玩,你有你自由)

瑪瑙宮

irene1063 發表於 13-5-4 01:02
我老公喜歡東西〜是林寶堅尼和名車,和幾個朋友家中樓下飯酒吹水。買什麼之前我也會跟他商量過,他也同意的 ...

應該係佢覺得同您一齊唔舒服.

大宅

irene1063 發表於 13-5-4 00:47
此刻除了用更耐心及冷靜溝通,你能做既未必太多....

但感覺上,其實你不大了解C6,及較為主觀 (但我唔係話你先生一定啱)....

若你認為家庭是重要,真的要用心去經營,若關係已變差,更須用上雙倍心力.....

不過,每個人在指責另一人前,最好先檢討自己....

首頁

尾頁

跳至