母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職既全bump媽, 而家亞囡已經13個半月, 一日飲14安左右, 本來已決定左收奶轉奶粉or鮮奶, 咁我就由原來1日40安慢慢咁收奶bump少d啦, 早2日每一次bump到只有5安左右 (我一日bump 2次), 我望著個雪柜越黎越少奶, 我竟然個心有d驚同慌....我唸我真係有d心理唔平衡....想收但又唔搭得....

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:我係在職既全bump媽,+而家亞囡已經13個半月

原帖由 816816 於 13-05-14 發表
我係在職既全bump媽, 而家亞囡已經13個半月, 一日飲14安左右, 本來已決定左收奶轉奶粉or鮮奶, 咁我就由原 ...
用通草煲奶睇下有無改善

大宅

其實我係想收奶喇.... 只係bump左咁耐, 到正式收好唔捨得.....

各位奶媽, 加油!!

別墅

回覆:收奶....唔搭得

我又係,其實仔仔只係六個半月,但之前食固體後埋身啜少左,星期六日冇泵星期一即刻乳線炎,痛左一星期真的想放棄,本身要返工每日食三個字飯去泵奶,又因為餵人奶唔敢轉工,有時真係想放棄。。。。

子爵府

引用:其實我係想收奶喇....+只係bump左咁耐,+到

原帖由 816816 於 13-05-14 發表
其實我係想收奶喇.... 只係bump左咁耐, 到正式收好唔捨得.....

各位奶媽, 加油!! ...
係呀,我都泵左成年,阿仔下星期一歲啦,想收奶,泵疏左,但是見到泵少左好唔開心

大宅

好明白,辛苦了咁耐,好叻。
向前看,計劃下同bb去邊玩,開展另一階段。

大宅

Heyheyjoyjoy 發表於 13-5-14 13:11
好明白,辛苦了咁耐,好叻。
向前看,計劃下同bb去邊玩,開展另一階段。

...

我都係咁唸, bb開始大, 想帶佢去多d地方同長時間d, 唔使再bump的確方便好多....

男爵府

好媽媽勳章

我個囡十五個月, 準備收工唔揼了, 都有不捨的感覺....

伯爵府

環保接龍勳章

我個細女16個幾月, 我都仲一日至少泵兩次, 有時四次, 我泵左兩年幾, 慣晒, 唔泵唔安樂. 當然阿女識埋身係重點, 我唔捨得收啦今次, 可能唔再生啦, 所以好ENJOY, 一D都唔覺得辛苦, BB大約一歲時我都有D唔開心, 成日諗佢有一日唔食我D奶, 唔知點解, 而家又好好多啦. 我估我都係心理唔平衡O個批.

大宅

草 發表於 13-5-14 13:31
我個細女16個幾月, 我都仲一日至少泵兩次, 有時四次, 我泵左兩年幾, 慣晒, 唔泵唔安樂. 當然阿女識埋身係重 ...

嘻...好開心亞草覆我帖呀!!! ^^

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 816816 的帖子

傻豬咩, 有咩咁開心, 你咁講搞到我都開心埋.

大宅

草,你比左好多動力同鼓勵人奶媽,你d漫畫到肉又好笑,多謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊