親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 日本

pigpig,

我7月先出發 係咪太早問定呢

我個大仔8歲幾就黎9歲喇, 細囡到7月就2歲9個月...

我個大仔知道會去北海道 + 東京, 佢都話好開心同緊張

你係咪農曆年出發呀 ? 另外, 我見你話你囡囡有食物敏感, 真係要小心飲食呀......不過我相信你一定做得到

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

AE_bb ,
都唔係太早呀....多D時間安排仲好啦...好過我...由決定去,前前後後大約1個月時間,真係趕到命都無,又要book機票、酒店、安排行程....
我呢個月27號就出發,只係去東京8日.....
我都好想去北海道呀....如果我再有機會去的話,我都會安排7月,因為我鐘意睇花呀.....但係我地全家今年後半年就會移民,所以都唔知幾時再有機會去囉 :cry:
多謝你關心!我囡囡由細到大,都唔算易湊,經常有病痛...
My Two Princess

伯爵府

pigpig 寫道:
AE_bb ,
都唔係太早呀....多D時間安排仲好啦...好過我...由決定去,前前後後大約1個月時間,真係趕到命都無,又要book機票、酒店、安排行程.... 咁而家安排成點呀?

我呢個月27號就出發,只係去東京8日.....好快出發, 唔怪得囡囡咁緊張啦.... 你個行程係點呀? 去8日...祇該都可以去到去多地方喎

我都好想去北海道呀....如果我再有機會去的話,我都會安排7月,因為我鐘意睇花呀.....但係我地全家今年後半年就會移民,所以都唔知幾時再有機會去囉 :cry: >>>>唔好咁講啦, 就算移左民, 都可以 plan 去旅行嘅

多謝你關心!我囡囡由細到大,都唔算易湊,經常有病痛...>>>>加油呀, 父母見到小朋友健康就係最開心

複式洋房

hi good-day,

pigpig講得啱, Day1若早機去日本到埋新宿check-in稍事休息後 (一般起程個日都會未天光就起身, 會比較倦) , 再去池袋會比較趕, 倒不如留在新宿逛逛, 新宿都有好多野值得行.
Day2: 箱根遊你若打算一日來回我就唔讚成la, 因來回車程都要成4個鐘, 同埋車費都幾貴, 唔值得. 不如呢日去池袋同 上野或台場
Day 4: 廸士尼內你可試試去水晶宮食自助餐, 環境幾舒服同D野食都OK!
Day 5: 你4點機返港, 時間方面要控制得好, 若由新宿搭利木津機場巴士最好12點就出發往機場. 唔知你係搭京成列車定係機場巴士. 若係京成特急的話, 就可將上野放在呢日朝早, 行完可直接係上野車站搭京成特急去成田. 若然由酒店出發, 就留在新宿附近逛逛好了, 免得太趕.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

AE_bb,
依家已經叫做安排好晒,行程亦編排好,因為老公唔係香港,所以好多野都係我自己編排,唯一的,就係交通要靠老公,因為一講到搭車,係我死穴
我會搭JAL早機,住池袋大都會
因為移民後,要再飛去日本機票好貴又遠...好似我老公甘,今次由澳洲飛去日本同我地會合,機票都要成8千蚊呀....而且要搭成8個幾鐘頭飛機,好辛苦呢!
至於囡囡方面,我已經盡自己力量去做好,希望佢可以健健康康、快快樂樂!
我的行程如下,你睇下有咩意見

Day 1
池袋
Day 2
台場
Day 3
迪士尼海洋---->新宿
Day 4
迪士尼
Day 5
築地------>上野zoo----->上野
Day 6
御殿場------>新宿﹙未知去唔去hello kitty land﹚
Day 7
西武園hello kitty---->西武園滑雪場--->新宿
Day 8
池袋------>機場

民房

sagloria & pigpig

很感激妳們的意見.

那我們就要更改行程

day 1 -- 5: 00 新宿check in --> 夜遊新宿 (請問有什麼好去處)

day 2 -- 池袋 --> 上野

day 3 -- 西武園 (玩埋滑雪場會否太趕) --> 晚上???

day 4 -- disneyland

day 5 -- 酒店附近逛逛

民房

pigpig

祝妳旅途愉快 

琥珀宮

good-day,
夜遊新宿,你可以考慮去依勢丹.....另外,新宿歌舞伎丁有間24小時的雜貨店鋪,你可以考慮等所有鋪都關口大吉後去行下
唔知你會唔會帶小朋友?如果唔怕辛苦.....
Day 2 池袋 --> 上野---->台場夜遊﹙玩摩天輪﹚好靚ga.....﹙呢個行程應該都順路﹚
Day 3 --西武園﹙我自己都係諗住會玩埋雪,唔知會唔會趕,你幾多號出發?如果你係我之後出發的話,我番黎可以話你知﹚--->晚上,我想你都係新宿再夜遊,因為如果你第一晚行過,應該行唔晒的

伯爵府

pigig,

你個 itinerary 好 relax 呀 返黎記得報料比我地知呀

移民後去日本又貴又遠>>>>未當由香港去歐洲/美國旅行law (講笑咋, 唔好嬲吓 :mrgreen: ) 如果真係想去, 我覺得可以安排下嘅

琥珀宮

AE_bb ,
好呀!番黎報料俾你,唔好嫌我悶就得啦
我諗住第日係澳洲境內搭內陸機旅遊 咪又快又慳錢囉

民房

pigpig

Day 2 池袋 --> 上野---->台場夜遊﹙玩摩天輪﹚都可以考慮, 謝.

我會二月底出發, 西武園行程請回來分享

tks

伯爵府

如果各方面都許可嘅話...我都想出年去澳洲玩呀
pigpig 寫道:
AE_bb ,
好呀!番黎報料俾你,唔好嫌我悶就得啦
我諗住第日係澳洲境內搭內陸機旅遊 咪又快又慳錢囉

琥珀宮

good-day 寫道:
pigpig

Day 2 池袋 --> 上野---->台場夜遊﹙玩摩天輪﹚都可以考慮, 謝.

我會二月底出發, 西武園行程請回來分享

tks

good-day ,
好呀!到時再報料

大宅

西武園hello kitty---->西武園滑雪場在那裡?点去?
而又有乜嘢玩?
請賜教!

琥珀宮

你可以去下面睇睇:
<<西武園>>

複式洋房

雖然啱啱去完返黎, 但每次係度見到各位媽咪的分享, 真係有想再去的衝動. 日本實在有太大的吸引力了. 我尋日又同老公放聲氣話想再plan去日本純享受雪中溫泉之旅, 他聽後都話好, 不過要待年底才可, 有雪景的鄉郊溫泉區可能2月已無雪落及開始溶雪, 要待年底至明年初才行, 期待著另一次的日本溫泉之旅 (個心又飛左去日本添).

pigpig, good-day, 你地旅程回來後記住上黎同大家分享呀! 祝你們旅途愉快, 大人同小朋友都玩得開開心心!

首頁

尾頁

跳至