樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

覺得地產幫唔到手,可以點?

我間屋已經放

民房

Re: 覺得地產幫唔到手,可以點?

i

公爵府

好媽媽勳章

試下放自讓係d樓盤報紙
再唔係加佣, 一話加佣可能會著緊d

子爵府

你問下agent你個盤係排第幾位.

大宅

我試過叫高D價錢放, 預D客還價, 點知幾個月都無人睇, 後來降底個價錢, 貼近D個市價, 同埋放多幾間地產, 唔好睇少D細地產, D大地產經紀只係鐘意去新樓盤到搵客, 跟著個個週末D細行都帶人黎睇樓, 1個月到就賣左, 仲係到價添.

你去gohome個website, 係搵樓個到, 睇下邊間地產放你屋苑D盤, 然係打電話去放盤就得.

複式洋房

比一d 細地產agent會快 一d 會售出喎>>>
細行每件事都係親力親為>>>有一 單生意都重要的>>所以會努力一點的

大行就看是否多佣 >>>還要看多小先會幫你手呢>

以上都是個人意見
快快快 ☆  ╱╲ ╱╲ ☆    ☆ ☆  ╱╳+▲╱  ╲ ╱╲ ☆    ☆  ╱╱ ◢◣+   ╳  ╲   ☆   ╱ +◢█◣  �    ╲☆   ☆  ☆ ◢██◣ __▂▂█▂▂__

民房

我也是Agent ..其實現在市道真的是買樓容易賣樓難..
IT人(Win / Linux / Mac ..) 代理專區 / 按揭問題/ 解決租務問題 的地產王國 網站 http://www.hkhome.net

別墅

中原網有自讓廣告可登。效果 okay﹐有人睇﹐有零星問。

照計半年樓都未睇過就少 D 。你不妨在此討論區﹐Post 你的樓盤。我之前試過﹐反應唔錯。好果中原網。

也可試 http://forum.hkpropertycity.net 你可在二手櫻討論區﹐有技巧地講你個盤﹐不得太直接 Sell. 因為﹐他們的二手廣告區﹐要登記 2 個月及在其他區出個 50 個討論﹐先自可以 Post。

試下自己放﹐老實講 Agent 好的就話﹐但一般 PK 的比例太多了。新盤﹐炒家 (壓你價﹐帶客去接炒家貨) 才是他們的工作焦點。大細行一樣。另外﹐除非交投多的屋苑及旺區﹐小心唔好試拍賣﹐由其 世K 10x2+1﹐姓吳。一般佢地會在你出自讓盤廣告後﹐就會死纏你。但係講就天下無敵﹐事實似收你的拍賣費﹐幾千銀開飯要緊﹐所有大客網絡﹐宣傳攻勢....信就有啦。

一句:自己幫自己﹐ Agent 當你(個單位)幫到他﹐他才會自然出現。

別墅

多謝大家的意見!我想問自讓盤的程序係點家?係咪要搵律師幫手 我係第一次賣樓,所以好多野都唔識

別墅

買家睇樓﹐就要親力親為。最好自己先上網﹐用銀行網上估價﹐印出黎﹐比準買家有 D 信心﹐最好多一兩間。甚至預先去田土廳查冊﹐copy 一份show 準買家睇﹐證明間屋業權無問題。

其實自讓比Agent﹐ 分別在於臨時買賣合約。其他一上律師樓(正式合約)﹐一齊不變。Agnet 功能不多。

自讓較為不便的是﹐傾掂簽臨時買賣合約及臨時訂。如果﹐對方肯﹐信你比訂你。你可以預先做一份臨時買賣合約﹐照簽及收訂﹐一齊照足做﹐雙方都要搵人作見證人。

如果買家擔心錢過手﹐你可以草擬一份意向書﹐寫明傾好的價錢﹐包括樓內一齊賣的設施(冷氣、廚櫃等)﹐並註明在指定日期前要到律師樓簽正式買賣合約﹐否則﹐交易即時作廢﹐並各不相欠。這樣﹐只是記錄大家傾的內容﹐但無左臨時訂的保障及因而反映的認真程度。

所以﹐簽正式買賣合約的限期要盡快(但合理 - 約一星期)﹐減少變數。當然﹐雙方都要自行找律師。

大致是咁上下。如果有相熟律師﹐問下有無其他要留意。

別墅

fatguy,
請問中原網既自讓廣告收幾多錢? ?-( ?-(

別墅

中原自讓坊唔駛錢的。http://www.centalist.com/vendor/

首頁

尾頁

跳至