跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:醫生教用檸檬水,台灣搵唔到梳打餅

原帖由 cowlau 於 14-06-23 發表
醫生教用檸檬水,台灣搵唔到梳打餅
台灣有梳打餅架,去家樂福買啦

複式洋房

回覆:住台北的香港媽媽

Hello,都係因為老公工作關係黎到台北,住响中山區,有一個仔仔16個月大,會有敍會嗎?

複式洋房

嘩!咁多人係因為老公工作過來嫁! 小朋友係台灣定香港出世呀?

複式洋房

Thx danni 我去睇下呀

複式洋房

不如開個what app or line group 傾計呀

洋房

好呀!兩樣都OK.
另想問一下,那裏能買到老抽,蜜棗,花雕,mayonnaise....等等呢類野? 我已去過Carrefour, amart同well come都無,台灣係咪無得賣,tks

複式洋房

Qub, 已私信比你, 蜜棗我係藥材鋪買過,但唔係間間有

複式洋房

引用:嘩!咁多人係因為老公工作過來嫁!+小朋友

原帖由 cowlau 於 14-06-25 發表
嘩!咁多人係因為老公工作過來嫁! 小朋友係台灣定香港出世呀?
Born in hk

大宅

引用:Qub, 已私信比你, 蜜棗我係藥材鋪買過,但

原帖由 cowlau 於 14-06-26 發表
Qub, 已私信比你, 蜜棗我係藥材鋪買過,但唔係間間有
cowlau 我都想知呀

複式洋房

Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥材鋪,好細間既,我之前研究過八珍甜醋有傳說話南門市場有,我諗可能花雕同老抽有機會搵到,南門市場好多雜貨鋪。
你預產區係幾時呀?預計係台灣定香港生呀?去邊間醫院產檢?
我第一胎時好積極去媽媽教室拎贈品,今胎有個大寶要揀大既先去,如果有興趣一齊去呀~

大宅

引用:Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥

原帖由 cowlau 於 14-06-29 發表
Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥材鋪,好細間既,我之前研究過八珍甜醋有傳說話南門市場有,我諗 ...
好呀,我打算返香港生,edd 12月頭,等我pm 你我電話啦

大宅

引用:Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥

原帖由 cowlau 於 14-06-29 發表
Danni, 我只係見過蜜棗出現過係我屋企既藥材鋪,好細間既,我之前研究過八珍甜醋有傳說話南門市場有,我諗 ...
蜜棗好多細嘅藥材舖都有㗎,南門市場就一定有,我都買過!但八珍同老抽就南門都無。。。佢地有添丁甜醋,但唔係八珍嘅,最終我係email香港八珍,佢地話我知係citysuper賣,但只有細size
老抽係台灣真係無,我問開港式茶餐廳嘅香港人都話無,要自己帶返嚟!

大宅

引用:好呀!兩樣都OK.另想問一下,那裏能買到老

原帖由 qub 於 14-06-26 發表
好呀!兩樣都OK.
另想問一下,那裏能買到老抽,蜜棗,花雕,mayonnaise....等等呢類野? 我已去過Carrefour, ...
Mayononnaise citysuper有呀!

大宅

引用:Hi cowlau, 我住大直區,有對2.5歲孖仔,剛

原帖由 qub 於 14-06-20 發表
Hi cowlau, 我住大直區,有對2.5歲孖仔,剛番BB班,你黎左幾耐呀?
我住係大湖,同你好近!我個仔3.5歲,細女7個月!另外有一個香港媽咪都係住大直㗎!

複式洋房

Bbb lee 你好勁呀,你係咪自己煮飯嫁?通常我都係一個人食,買外賣方便的,但宜家要日日煲bb粥,諗到我頭都大!
菜又冇香港咁多種,成日好想食菜芯同白菜仔~唉

洋房

各位好,已在citysuper買到冠珍老抽,仲係大支裝,cold cut,等等,so happy,估唔到台灣咁難買到呢D嘢。

另tks bbblee, mayonnaise也揾倒。上星期到過大湖公園,見有個swimming pool, 下次可帶埋孖寶去游水 :》

Cowlau,害喜好些嗎?

大宅

引用:Bbb lee 你好勁呀,你係咪自己煮飯嫁?通常

原帖由 cowlau 於 14-07-01 發表
Bbb lee 你好勁呀,你係咪自己煮飯嫁?通常我都係一個人食,買外賣方便的,但宜家要日日煲bb粥,諗到我頭都 ...
菜心台灣叫油菜,曾經喺家樂福見過,不過平時真係好少見到

複式洋房

Qub, 我飲左熱檸水好左的,但啱啱返左來香港,太多美食飯局,忍唔到食左先~

Ps 啱啱食左碟菜心

別墅

各位好,我住係基隆,bb1個月大,想認識香港媽咪…

洋房

我都係住係台灣,想認識你地呀,
我個仔就離4歲,個女1歲半,
如果有gathering我都想一齊呀^^

首頁

尾頁

跳至