時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:如果你係家長, 會否讓仔女入讀寶血會培靈學校

可止 粗口問題 咁簡單?  

1)我有理由懷疑~當日帶大聲公一同起哄的人,不是巧合。  

2)4/8撐林人士的行為表現,令我擔心她是否有黑社會背景。  

3)9/8 中文粗口流出後,令我懷疑其“人格”。  

其實,我已無將焦點在粗口上,因發覺此 老師 的“隱藏問題”比講粗口更嚴重多。  

當然,這全是我個人主觀猜測,所以我支持教育局介入可持平處理,因有部分教育團體的態度,實令家長擔心是否可客觀地處理事件(例如:韓連山)  

複式洋房

回覆:如果你係家長, 會否讓仔女入讀寶血會培靈學校?

你地唔好以編蓋全,我相信唔會因為一個老師講粗口成間學校都講粗口,我一定會讓我的子女入讀。

禁止訪問

回覆:如果你係家長, 會否讓仔女入讀寶血會培靈學校

子爵府

看這個 topic, 我覺得幾好笑, 妙問妙答 !

大宅

FWD

1. 一次過覆晒『一句粗口』走天涯嗰班人,唔駛旨意可以轉移視線,妄想將事件單一化,簡化為『公眾場合講粗言』

2. 奸計必不得逞,取回事實:

3. -- 警方已圍起封鎖區,正在執勤
  4. -- 有人場外不斷叫囂,警方警戒
  5. -- 有人不理會警戒,繼續拍手叫嚷並辱罵警方 (幾輯片段加加埋埋可能都有8分鐘10分鐘)
  6. -- 另有人撕毀警方膠帶,有人繼續謾罵
  7. -- 有人清楚警方已圍起封鎖區,擅闖封鎖區內
  8. -- 有人起初不合作移離封鎖區,警方於封鎖區內警戒
  9. -- 離開封鎖區,繼續辱罵警方

10. 根據以上實況,任何人士,理得你有否講粗口,已犯下阻差辦公,刑毀 (另一人),擾亂公安

11. 只係有人自己大大聲講『自己係老師,就係要畀班學生睇』,呢一句已表明佢當時唔係用普羅大眾身份,而係有人喺大庭廣眾話畀大家聽,我依家係用緊老師身份講嘢。 所以成件事先會轟動學術界,教育界,再加埋中英粗口,先會令事件更震撼,唔好本末倒置。

12. 至於後期被發現於蘭花系豪俠傳內,唔認有社團身份,扮唔識撕膠帶嘅人(先用有位先生,主持個個講才話亞雄哥),當日有大聲叫囂及用大聲公發言D人之相關聯系,就真係要問番當事人巧合之處。 再跟住蘋果話搵市民,但隱瞞原來係同系人黎撐,呢d小事見慣不怪啦。

13. 綜合再講,成件事唔係單單『公眾場合講粗言』,係『以教師身份,於公眾場合阻礙警方執法,恣意辱罵 (包括粗言)警員,意圖擾亂公安秩序』。 因此教育界 (操守問題),警界及司法界 (刑事問題) 都有機會牽涉其中。 有心人不要再妄圖單用『粗口』呢一點轉移視線,混淆視聽。

14. 歡迎再加入理據,並挪用此文回應嗰班有心人/冇心人,救 (教) 得一個得一個
複製代碼

禁止訪問

引用:FWD[code]一次過覆晒『一句粗口』走天涯嗰

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

荃灣皇帝 發表於 13-8-15 17:39
你地唔好以編蓋全,我相信唔會因為一個老師講粗口成間學校都講粗口,我一定會讓我的子女入讀。

...

咁由唔係喎 這個只係你個人想法, 我都話每人有唔同想法, 這是正常的, 所以在報章有講啦, 校長亦承認有很多家長問有關轉校手續, 所以不是以偏概全(正確寫法), 有些家長擔心日後學校的校風問題, 這亦能理解佢哋的心情!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:你地唔好以編蓋全,我相信唔會因為一個老師

原帖由 荃灣皇帝 於 13-08-15 發表

...
你單睇"講粗口"就正正係以偏蓋全。

大宅

引用:Quote:kiyim+發表於+13-8-15+16:31+你認為

原帖由 lormy 於 13-08-15 發表
你連自己講緊乜都唔知,仲好意思問係咪可以用作比喻
慢慢參詳下啦。

大宅

引用:Quote:kiyim+發表於+13-8-15+13:40+對,如

原帖由 louisa_hk 於 13-08-15 發表
這些都係你係度假設! 我想問你: 警察劃分界綫, 粗口老師越界, 但警察冇拉佢喎! 咁我可唔以假設警察係偏幫 ...
係呀,點解唔拉?

大宅

引用:Quote:kiyim+發表於+13-8-15+13:34+我不會

原帖由 louisa_hk 於 13-08-15 發表
你將來一定係一位好家長 , 好母親

我相信若你的仔女將來在校外行為有食煙, 賣丸仔, 講粗口等等, 都不會影 ...
後段的假設無意思。

男爵府

kiyim 發表於 13-8-15 18:43
係呀,點解唔拉?

因為警察係中立! 就係咁簡單

首頁
12345...10

尾頁

跳至