自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 健康院奇觀~

真係服到五體投地!![quote]
苯小孩 寫道:
我今日同我家姐講返呢次"健康院奇觀"

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比我一定講粗口。有無攪錯呀﹖
苯小孩 寫道:
我今日同我家姐講返呢次"健康院奇觀"嘅經歷~~
我家姐都"O"哂咀~仲話:"唔怪得之香港同內地D BB..無論體型、膚色都好大分別.......內地嗰D"奀之之"..."黑掹掹"~~香港嗰D BB明顯大隻D、醒D~~真係"一樣米養百樣人"~~
上個月~~我同屋企人去大表姐嘅婚宴~~隔離枱賓客放左個初生BB車喺我張櫈後面~~咁個BB又係想食奶喺度喊~佢嗰枱人無人發現~~我就話比BB隔離個阿嬸知~~嗰阿嬸就開奶~之後~佢竟然用一個[size=small]熊公仔隻腳托住支奶比個BB飲~~跟住佢枱人繼續食嘢~無人理個初生BB~全程由隻[size=small]熊公仔餵佢~~個初生BB又飲哂4安奶喎~嗰阿嬸又施施然咁抬起個BB背脊按幾下又話掃左風~~我、我老豆、我阿媽、我家姐睇到眼都突埋~~
我忍唔住問個阿嬸個BB幾大~~
個阿嬸話:"40日"
我:"你咁樣比佢自己飲奶~你唔怕佢回唔到氣"濁"親咩?
個阿嬸話:"我D仔D孫個個都係咁凑大~無嘢喎~~"

之後佢繼續食嘢~~
我阿媽話做左咁多年人~~都未見過咁樣凑仔~~
好啦~~到散席嘅時候~~唔知係咪BB個哥哥~~多手拉架掛滿嘢嘅BB車~~嗰BB車向後"反"左~~成個40日人仔飛左出嚟~嗰BB喊到 :-(
呢D屋企人真係

伯爵府

飛左出嚟 BB無事吖ma?
苯小孩 寫道:
我今日同我家姐講返呢次"健康院奇觀"嘅經歷~~
我家姐都"O"哂咀~仲話:"唔怪得之香港同內地D BB..無論體型、膚色都好大分別.......內地嗰D"奀之之"..."黑掹掹"~~香港嗰D BB明顯大隻D、醒D~~真係"一樣米養百樣人"~~
上個月~~我同屋企人去大表姐嘅婚宴~~隔離枱賓客放左個初生BB車喺我張櫈後面~~咁個BB又係想食奶喺度喊~佢嗰枱人無人發現~~我就話比BB隔離個阿嬸知~~嗰阿嬸就開奶~之後~佢竟然用一個[size=small]熊公仔隻腳托住支奶比個BB飲~~跟住佢枱人繼續食嘢~無人理個初生BB~全程由隻[size=small]熊公仔餵佢~~個初生BB又飲哂4安奶喎~嗰阿嬸又施施然咁抬起個BB背脊按幾下又話掃左風~~我、我老豆、我阿媽、我家姐睇到眼都突埋~~
我忍唔住問個阿嬸個BB幾大~~
個阿嬸話:"40日"
我:"你咁樣比佢自己飲奶~你唔怕佢回唔到氣"濁"親咩?
個阿嬸話:"我D仔D孫個個都係咁凑大~無嘢喎~~"

之後佢繼續食嘢~~
我阿媽話做左咁多年人~~都未見過咁樣凑仔~~
好啦~~到散席嘅時候~~唔知係咪BB個哥哥~~多手拉架掛滿嘢嘅BB車~~嗰BB車向後"反"左~~成個40日人仔飛左出嚟~嗰BB喊到 :-(
呢D屋企人真係

公爵府

好媽媽勳章

大陸人真係

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

summer_66 寫道:
晒氣, 要用福利就黎香港, 平日使費係大陸, 一d都無建"樹", 真係多得d個政府

認同 ~ 唔使做仲要成日曬命,日日去飲早茶、打吓麻雀就得啦!佢哋邊使揍bb至得吖 返而我哋就做到隻積咁

男爵府

最慘係個b!

禁止訪問

大宅

豬丙豬丙......

大宅

貓姐 寫道:
"未湊過"唔係一個好既理由, 我地個個都有試過生第一個傢喇, 未湊過咪學囉, 冇$去上咩堂, 冇亞媽99教, 咪去屋企隔離上下問下囉. 自己個仔嚟傢, 初生用奶樽飲管? 食一次見佢食唔到都知道bb唔適合la, 你自己買件新衫著左1次唔舒服你都唔再著la

民房

尋日無意間見到呢篇文,好奇之下睇完全文,之後就覺得D也系不可不說既
我認為大家對大陸人去香港生BB反感系好正常,因為你地會認為呢Dbb以後會分薄你地的福利,但是我對你地認為大陸人吾識得湊BB,吾錫BB,吾緊張BB也感到好反感
我也系去香港生BB的大陸人,當初我完全無林過要去香港博取綜緩之類。我家在大陸的環境吾差,有自己的物業(當然吾是你地香港人的豪宅,但也有兩百平方左右),有自己的私家車(雖然不是名貴房車,但是平時代步都OK)。當時想去香港生BB的原因系,香港系國際大都會,持有香港的護照,好多地方都可以去,以後BB大個之後出國留學都會方便好多。我在香港生BB期間的花費就有5萬以上,而每次同BB去香港打預防針的3日2夜都會消費5千以上。我林我BB就算長大之後去香港生活都吾使領取香港政府的所謂綜緩........
另,何以認為只要系大陸人就吾識得湊BB,吾緊張BB呢?我BB出世的時候只有3.12kg(吾好意思,依然吾識計你地香港的“磅”,只系識中國的傳統KG),滿月的時候BB已經有4.93kg,4個月再去打預防針的時候,健康院的姑娘已經話BB有少少超重,不過因為系全食人奶,所以吾使減肥。我阿B依家就來一歲了,但是他系11個月的時候就已經識行,依家已經有75~80公分,我相信比好多香港BB都精靈。屋K的奶樽有8個,日日都要用滾水消毒之後先飲用,BB飲 的奶粉也系從香港購買。你們口中說的那些吾識湊BB的我相信只有少數,因為大陸只准生一個,所以好多媽媽都會將BB睇得緊要過自己。
所以請你地吾好再講大陸人吾識得湊仔了

珍珠宮

lokhin310,
妳要知道, 我地真係睇得身邊太多識生唔識湊(唔好講教育勒!!)既大陸人媽咪!!

好似我老公個細佬, 都娶左個四川女子, 佢好叻架, 成日認為自己果套好岩, 陀bb果陣成日只食一餐, 話減肥喎!!! 到bb出左世, 嫌麻煩唔喂人奶, 仲叫奶奶煲退奶茶比佢飲, 點知之後見奶粉貴, 就話想喂返, 但試左一餐, 冇奶(梗係啦, 飲左退奶茶, 又過左成2個星期先黎話想喂)就話唔喂啦, 冇奶呀!! 大姐呀, 人地岩岩生完都要試幾次先上奶啦, 佢搞左咁多野, 又退奶茶又盛, 而家2week先黎話喂奶, 梗要比多d時間架啦, 1餐就話冇, 妳估call 的士, 一call即到呀!!
跟住未滿月就成日打直抱bb, 搞到bb個頭成日側向一邊, 點樣引佢都唔會側返向另一邊, 仲一路同我地講佢鄉下個個係咁!! 好啦, 我地都教唔到咁多, 點知6個月後返健康院見醫生, 醫生話佢個頭只側一邊, 條頸有d問題, 要做物理治療, 佢先識驚, 仲問我地點算!! 但做左2次又唔去做.....
仲有, 次次出街都一定唔帶奶粉奶樽尿片滾水(唔知係佢唔記得定係覺得太重唔帶), 試過好幾次要人專誠揸車幫佢返屋企攞!!! 去健康院又係次次都唔記得, 搞到要問其他媽咪借片, 又或者係健康院等太耐bb肚餓喊到好慘等等!!
然後bb4個幾5個月就比大人野佢食, 又比佢飲汽水(成支可樂咁隊呀!!), 一日只食一餐奶, 邊有人未夠6個月就比bb食幾乎全大人食品?? 食到bb點都唔肯再食奶(除左夜晚臨訓果餐), 食到佢un之之, 長高但唔長肉!! 明明出世係大碼b, 都比佢湊到變細碼b!!!

我同老公都好心痛, 但無奈果個唔係我地既bb, 我地都只能夠盡量提點, 盡量當bb同我地一齊既時候教育下bb(佢有好多行為上既問題都係佢阿媽唔理之過)
無奈丫.......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

好媽媽勳章

lokhin310,
唔係個個大陸人好似你咁先架,你係咪代表晒佢地呀? ?-( 根本唔可以用你情況套用係第個人身上,我以前成日上大陸做野,見識過農村同城市d細路,事實係有d無文化有d有禮貌,但版主見到係事實,就咁講無錯呀.我亦相信有d咁o既亞媽,因為我用'眼'係大陸見得多,根本一d都唔出奇,有d仲離譜都有,所以唔係生一個就會好似你咁緊張,要睇番佢地教育水平同紅濟,個個好似你有車有樓就無交嗌啦 ?-( ?-(
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

講嚟講去始終都係嚟香港生仔攞著數,廢話連編。
lokhin310 寫道:
尋日無意間見到呢篇文,好奇之下睇完全文,之後就覺得D也系不可不說既
我認為大家對大陸人去香港生BB反感系好正常,因為你地會認為呢Dbb以後會分薄你地的福利,但是我對你地認為大陸人吾識得湊BB,吾錫BB,吾緊張BB也感到好反感
我也系去香港生BB的大陸人,當初我完全無林過要去香港博取綜緩之類。我家在大陸的環境吾差,有自己的物業(當然吾是你地香港人的豪宅,但也有兩百平方左右),有自己的私家車(雖然不是名貴房車,但是平時代步都OK)。當時想去香港生BB的原因系,香港系國際大都會,持有香港的護照,好多地方都可以去,以後BB大個之後出國留學都會方便好多。我在香港生BB期間的花費就有5萬以上,而每次同BB去香港打預防針的3日2夜都會消費5千以上。我林我BB就算長大之後去香港生活都吾使領取香港政府的所謂綜緩........
另,何以認為只要系大陸人就吾識得湊BB,吾緊張BB呢?我BB出世的時候只有3.12kg(吾好意思,依然吾識計你地香港的“磅”,只系識中國的傳統KG),滿月的時候BB已經有4.93kg,4個月再去打預防針的時候,健康院的姑娘已經話BB有少少超重,不過因為系全食人奶,所以吾使減肥。我阿B依家就來一歲了,但是他系11個月的時候就已經識行,依家已經有75~80公分,我相信比好多香港BB都精靈。屋K的奶樽有8個,日日都要用滾水消毒之後先飲用,BB飲 的奶粉也系從香港購買。你們口中說的那些吾識湊BB的我相信只有少數,因為大陸只准生一個,所以好多媽媽都會將BB睇得緊要過自己。
所以請你地吾好再講大陸人吾識得湊仔了

水晶宮

睇完個 post 真係想講粗口鬧佢

剩係識落黎生搵著數~~ 正 PK

民房

小寶貝兒

我明白肯定會有甘的人,但是吾一定只有大陸先系甘,我想香港都會有甘的,或者其它地方都有甘的人。只系你地無睇到,你地平時聽得多,講得多都系關於大陸人落香港生仔點吾好,對你地的影響有幾大,所以你地下意識對大陸人所做的一切都覺得吾順眼。我吾希望BB以後系香港長大,因為我驚他卑人知道他系媽媽落香港生的香港人而歧視他,對他的成長造成陰影。
我都好討厭對BB吾好,生落來之後吾識教的人,但是希望你地吾好一碌竹打沉一船人,吾好再歧視大陸人。你地歧視大陸人,你地的BB以後可能都會.............

複式洋房

佢講到自己咁有米,使乜冒住俾我哋批評咁折墮都落嚟生仔架,咁有本事就去其他國家生呀。不過咁,我哋d本地人,去外國生仔就容易,你哋呀,可能係你哋d惡行遠播,莫講話生仔,就算係旅遊都唔係好受其他國家歡迎。唔好話我哋對你哋唔夠情至義盡。面就人哋俾,架就自己掉,明白冇 咁委屈就番去上面生啦

大宅

其實都唔係個個大陸人都係咁既,只不過係10個有9個係咁之嘛~剩低果個咪就係話自己唔係落黎囉著數,因為自己有車又有樓但都要落黎生果d囉!

我地係歧視架喇,咁又點呀?你地唔比面我地,我地洗乜比面你地呀?

男爵府

我覺得有錢的大陸人來香港生是一部分
請別忘記, 也有不少是不願意付錢但又要來香港生的!!!
(我不敢肯定他們沒有錢, 但我估應該沒有)
之前已經有好多新聞証明:
特登生完先入院, 生完仔唔俾錢走佬, 生左有問題的bb唔要等等

大宅

有d bb未出世已經慘.

好似我個大6亞嫂咁,佢怕肥,陀住bb至生時只係重左11磅乍!個b足月出世得5磅 咁計埋胎盤即係佢無肥過囉

以佢呢個諗法,依家當然係將個仔掉比我6299揍啦 :tongue:
曉彤&曉陽~

水晶宮

?-(

首頁

尾頁

跳至