自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教下我咁多位...小朋友呢排夜晚經常鼻塞...

小朋友夜晚差不多就訓時就鼻塞已經成個星期係咁樣情況
請問有無人可教下我有什麼方法改善,唔洗佢訓覺時都好忟同辛苦,有時佢會喊起上來仲塞,我已睇左西醫開了藥水臨訓時食的,
請問仲有什麼方法改善或舒緩?

子爵府

Re: 請教下我咁多位...小朋友呢排夜晚經常鼻塞...

dd~

水晶宮

我兩個女都有呢個問題,其實點解會咁既呢?
有冇人知道呀?

男爵府

我諗應該係天氣乾燥既問題, 我d小朋友都係咁, 決定買部放濕機, 朋友話真係有用架!

別墅

鼻敏感千其唔好亂用藥,除非得醫生指示,大部份通鼻藥只有愈用令鼻管愈窄。提議你平常多讓小朋友運動,吸收多些陽光,應有幫助。
:verycold: :verycold: :verycold:

別墅

同個高小小嘅枕頭

男爵府

好媽媽勳章

鼻敏感會引至鼻塞, 因為分泌多, 天氣乾燥也可能令問題加重. 我仔也是, 但醫生只給生理盬水 (normal saline)來滴鼻.
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

珍珠宮

畀面勳章

我細妹個仔夜晚都有鼻塞同埋流鼻血嘅情況, 後來佢買咗部空氣靜化機, 過咗一排都好咗好多...

大宅

我個仔又係甘, 成晚個鼻塞, 塞到要用個口來呼吸, 見到都辛苦, 我用過好多方法都唔得 ...非常頭痛!!! 呢2晚係臨訓前係佢個鼻擦左"維克思"薄荷膏, 又幾好bor, 不過只可維持到幾個鐘, 若果再覺佢塞就擦多一次, 甘樣我見佢都舒服好多, 我都有覺好訓d, 妳地都試下, 睇下得唔得, 或者有更好的方法一齊分享下.

民房

花生油子:

你個細妹買個部”空氣靜化機”係唔係即係”空氣清新機”呢?咁佢係買邊隻牌子架?
因為我個仔都係鼻敏感,成日訓覺時叫鼻塞,因為我自己都係,已經遺傳左比佢了,所以我成日聽人講空氣清新機可以令鼻敏感減少,但又唔知有無效果,見你咁講,真係想買部呀,你細妹用得如何呢?

別墅

應該係鼻敏感,我自己都有,個鼻仲「靈」過空氣污染指數,呢排轉天氣又乾燥,鼻塞多左。可以同大家分享下自己咁多年既經驗,敏感不外三大方法處理:

1. 用葯
2. 離開致敏源
3. 增強抵抗力

我覺得做多d帶氧運動係最有效又治本的方法(如游水、打波、跑步、跳舞)(瑜伽唔算),要長期做,越做到身水身汗越好,一星期起碼一至兩個鐘,乜病痛都少D。我細個時起鼻敏感,個家庭e生建議我盡量少用葯,否則做成依賴,我聽佢話,做多d運動,有明顯改善,e+都無因為鼻敏感要食葯,我有d朋友就慘,食開葯就唔停得,一有鼻水就一定要食。

夜晚

大宅

Just fyi:-
鼻敏感方 (posted by one of bk mammy before) :-

蒼以子 5錢
辛兒花 5錢
瘦肉 1 小塊

5碗水煲45分鐘後,剩約1碗, 加鹽當湯飲,
連續10日, 每日1碗

p.s. 唔知小朋友得唔得?

大宅

momo 寫道:
鼻敏感方 (posted by one of bk mammy before) :-

蒼以子 5錢
辛兒花 5錢
瘦肉 1 小塊

連續10日, 每日1碗

p.s. 唔知小朋友得唔得?

MAMI 都話食呢個,
但想問下有無人知(g6pd)缺乏酵素 可唔可以食???

男爵府

[quote]
momo 寫道:

蒼以子 5錢
辛兒花 5錢
瘦肉 1 小塊

連續10日, 每日1碗
quote]

係呀, 我工人同媽媽都係話呢樣野, 我下個星期會比個仔試下, 希望飲完會好番晒喇!

男爵府

[quote]
花生油子 寫道:
我細妹個仔夜晚都有鼻塞同埋流鼻血
有捨必有得 有得必有失

別墅

萬萬不要搽曼秀xx等的薄荷膏,尤其是小孩鼻敏感,請教你的醫生。
:verycold: :verycold: :verycold:

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

肥妹仔KanKan
如果你個小朋友係G6PD , 咁你唔好亂俾中藥佢食喎~ 會比較危險架~ 我個仔今年13歲啦,佢都係G6PD 架,所以佢一有唔舒服我就帶佢睇醫生架啦~

複式洋房

請問各位覺得放濕機定係空氣清新機有用?

複式洋房

小兒夜晚亦經常鼻塞(尤其是冬天,因天氣乾燥),要用口呼吸,攪到經常喉嚨發炎,用了放濕機後,情況好轉了,各位mami 可試下,highly recommended.

大宅

smpoon 寫道:
肥妹仔KanKan
如果你個小朋友係G6PD , 咁你唔好亂俾中藥佢食喎~ 會比較危險架~ 我個仔今年13歲啦,佢都係G6PD 架,所以佢一有唔舒服我就帶佢睇醫生架啦~

OK, 但mami 覺得唔係咁嚴重, 所以又唔洗睇醫生.
thanks!!

首頁

尾頁

跳至