嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡三日前開始咳,之後仲要有鼻水。睇左醫生食左葯都無好轉,而且夜晚咳得更嚴重。仲要食量大跌,一日飲三安奶+南瓜茸1/3only. 可以點?

大宅

唔好食南瓜同紅蘿蔔, 有敏感嘅我, 一食就勁咳! 啲痰頂住會食唔到, 多啲餵暖水!
我個仔細個時, 我去位x堂買鱷魚肉煲湯佢飲, 天氣涼左, 你唔覺, 但係小朋友好覺, 小心保重 !

男爵府

畀面勳章

Yukomama 發表於 13-9-14 20:34
囡囡三日前開始咳,之後仲要有鼻水。睇左醫生食左葯都無好轉,而且夜晚咳得更嚴重。仲要食量大跌,一日飲三 ...

如果有鼻水,咳應該好大機會係由鼻水引起的。

首要係先收鼻水,試吓掛洋蔥來收鼻水先。

咳就由佢咳清D菌,咁樣應該好快好。

另外如果西藥食哂,亦可以試吓保嬰丹吧。

病當然冇咩胃口喇,好返就會正常,

唔使咁擔心。

WNC  點樣掛洋葱呀  發表於 13-9-17 00:31
綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

男爵府

陪月勳章

食保嬰丹都OK, 如果有痰, 我會比猴棗散.
我BB食開衍生, 不過你BB 未夠6個月, 咁早食呢D好似唔太好.
最好過6個月以上先食.

別墅

南瓜茸已停餵。不過今日仲係好咳同傷風。結果去睇另一個醫生。醫生都唔想bb食葯。只係開左化痰同滴鼻水。
今晚會試洋蔥。
猴棗末食左一次唔得。
同理你地有無試過燉雪梨,聽人講好。宜家真係咩方法都要試。

男爵府

畀面勳章

Yukomama 發表於 13-9-15 14:39
南瓜茸已停餵。不過今日仲係好咳同傷風。結果去睇另一個醫生。醫生都唔想bb食葯。只係開左化痰同滴鼻水。
...

雪梨係涼的,我唔知燉咗會不會好。

但可以試燉蘋果,效果都好好。

但要加川貝去燉。

真係要試的話,燉好等暖先好加蜜糖,

因為熱加蜜糖會好燥的。

其實最好應該是燉橙的,但考慮BB有機

會對橙敏感,所以選蘋果。

別墅

OKYeung 發表於 13-9-16 03:10
雪梨係涼的,我唔知燉咗會不會好。

但可以試燉蘋果,效果都好好。
琴日食左燉雪梨,效果ok...點知今日食左又咳得嚴重左!燉蘋果又可以?!燉橙我知,不過聽講係無痰果款咳先ok.
我唔敢落川貝同蜜糖,此終佢太細個了!

男爵府

畀面勳章

Yukomama 發表於 13-9-16 17:44
琴日食左燉雪梨,效果ok...點知今日食左又咳得嚴重左!燉蘋果又可以?!燉橙我知,不過聽講係無痰果款咳先o ...

燉蘋果可以丫,川貝5個月可以食得,又唔係時常食,

中藥話川貝3個月後可以食。

但當然係磨粉後先燉喇,你可以唔落蜜糖,但就要用

灌藥的方法去餵食,因為苦,BB通常都會主動食的。

大宅

引用:Quote:Yukomama+發表於+13-9-16+17:44+琴日

原帖由 OKYeung 於 13-09-16 發表
燉蘋果可以丫,川貝5個月可以食得,又唔係時常食,

中藥話川貝3個月後可以食。
Yeung;請問川貝是不是真是3個月以上就吃得了,如果ok?份量是多少呢?

其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

男爵府

畀面勳章

selenalim 發表於 13-9-16 21:04
Yeung;請問川貝是不是真是3個月以上就吃得了,如果ok?份量是多少呢?

我再幫你問一下中醫師先,明天答你。

大宅

OKYeung 發表於 13-9-16 22:44
我再幫你問一下中醫師先,明天答你。
Yeung:多谢晒您吖!囡囡退左燒后,一直咳,雖然不是一直不停的咳,但是都看到距真是好辛苦,又流埋鼻涕,加上自己又病埋,家頭細務,照顧2個BB,又要擔憂,我就來頂不住了。今天真是煲左蘋果水梨煲瘦肉,我都飲埋,打算由母乳過比BB,但是囡囡飲左后,我聽距咳的聲音,反而的沉左,我好擔心喔,請問是不是不合適距飲,我已經沒再比囡囡飲了。
我真是不想BB甘小吃甘多西藥,所以才沒帶距去看的。Yeung ,請問,我看到一些媽媽講,用川貝冰糖燉水梨,對感冒后的咳好的,請問是嗎?
感激萬分。

男爵府

畀面勳章

selenalim 發表於 13-9-16 23:10
Yeung:多谢晒您吖!囡囡退左燒后,一直咳,雖然不是一直不停的咳,但是都看到距真是好辛苦,又流埋鼻涕, ...

媽媽不用心煩先,我想問你一個問題,有沒有見到BB的痰係咩色?

男爵府

畀面勳章

其實燉雪梨,燉蘋果係有分別的,最主要係睇痰的顏色來判斷邊隻比較好。

大宅

OKYung 發表於 13-915 02:27
如果有水,咳應該好大機會係由鼻水引起的。

首要係先收鼻水,試吓掛洋蔥來收鼻水先。
我想問掛洋蔥,切開一半使唔使切碎架?同埋半個洋蔥掛幾耐?丁

男爵府

畀面勳章

Missyou1211 發表於 13-9-17 00:43
我想問掛洋蔥,切開一半使唔使切碎架?同埋半個洋蔥掛幾耐?丁

半個洋蔥,可以切開為四份,再用煲湯的魚袋裝住,

掛在BB床頭附近位置就可以了,通常可以掛二天。

二天一定要掉,因為天氣還頗熱,會發莓生菌的。

大宅

引用:Quote:selenalim+發表於+13-9-16+23:10+Yeu

原帖由 OKYeung 於 13-09-16 發表
媽媽不用心煩先,我想問你一個問題,有沒有見到BB的痰係咩色?
見不到丫,未咳過出來,我的就是黃色

大宅

引用:其實燉雪梨,燉蘋果係有分別的,最主要係睇

原帖由 OKYeung 於 13-09-17 發表
其實燉雪梨,燉蘋果係有分別的,最主要係睇痰的顏色來判斷邊隻比較好。
但是衣家聽囡囡的咳聲,真是好似變沉左,好似咳不出來甘,咳到最後仲發脾氣

大宅

回覆:selenalim 的帖子

余仁生猴棗末每天早上空肚服,連食幾次才好的,我小b上次都食了5,6支先好

男爵府

畀面勳章

selenalim 發表於 13-9-17 06:23
但是衣家聽囡囡的咳聲,真是好似變沉左,好似咳不出來甘,咳到最後仲發脾氣

...

那就燉雪梨吧,用1錢川貝好了。

男爵府

畀面勳章

回覆:5個半月大bb嚴重傷風咳,又唔肯食奶,點算?請指教

燉雪梨記得去蕊

首頁

尾頁

跳至