夫婦情感

跳至

首頁
34567...44

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 分享維繫夫妻感情的好主意和經驗

請問..........2公婆都在職兼有個囡囡, 一個返夜班, 一個返日頭; 一個星期六日放假, 另一個星期一至五放是但一日。仲可以有咩搞作去維繫夫妻感情? :-( :-( :-(

水晶宮

晴B媽 ,

佢放假個晚出街拍拖,(最好叫c6接你放工), 丟低d kid去享受二人世界。
天空之城, 快樂之地

大宅

BK Milk勳章

我覺得呢d相處之道,維繫感情既方式
真係要活到老學到老~

大宅

bbiibbii 寫道:
我覺得呢d相處之道,維繫感情既方式
真係要活到老學到老~[/quote]

Totally agree with u
兩夫妻相處之道是一門學問
需要兩個人用心 經營 灌溉
如果只有一方努力付出是行不通的 大家加油哦!

大宅

我會時常留意別人的好點子,改一改它,變成合用的好方法,有時有些方法未必實用和難以實行,都會一試再試,邊學邊做,我覺得最難的不是自己點做,而係佢配唔配合,和受唔受落,有好多事都唔可以我一個人去做,如果搞到只是我不斷的在取悅他,這便沒意思了

最近,我發覺我好像寵壞了他,他很受落我的付出,但卻變得有點得戚,我們只會去看他愛看的戲,去他想去的地方,到我發脾氣了,他才知要遷就一下,有時要維繫很難,要平衡更難,難道我永遠都要發脾氣,我們才可以平衡?唉....

水晶宮

由 mrsegg 於 2007-01-15 00:12:27

我會時常留意別人的好點子,改一改它,變成合用的好方法,有時有些方法未必實用和難以實行,都會一試再試,邊學邊做,我覺得最難的不是自己點做,而係佢配唔配合,和受唔受落,有好多事都唔可以我一個人去做,如果搞到只是我不斷的在取悅他,這便沒意思了

最近,我發覺我好像寵壞了他,他很受落我的付出,但卻變得有點得戚,我們只會去看他愛看的戲,去他想去的地方,到我發脾氣了,他才知要遷就一下,有時要維繫很難,要平衡更難,難道我永遠都要發脾氣,我們才可以平衡?唉....

得意忘形.........咁就要 啦!
天空之城, 快樂之地

大宅

我會暫停大部份的「好野」 睇佢知唔知味道!

水晶宮

mrsegg,

等佢明白,幸福唔係必然既。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW,

可能佢真係以為這是必然,而且樂此不疲,所以才會這樣,他很享受我對他這麼好,卻忘了我也要他鍚,我寵得他變了大爺,而我本來也是樂意的,但過份的溺愛和單方面付出下去,對大家都沒好處,我諗我要檢討一下要適可而止

大宅

mrsegg...

你鍚燶咗佢...要淋水降温

大宅

有時人真係好鬼難搞...我老公今年開始同我變返好似拍拖果陣咁好,好鬼就我,我不知幾驚...但我個fr罵我,話叫我唔好變返臭脾氣,唔係我老公忍唔到我,我先醒d...你老公可能都要有個人罵一罵先得~
mrsegg 寫道:
PCCW,

可能佢真係以為這是必然,而且樂此不疲,所以才會這樣,他很享受我對他這麼好,卻忘了我也要他鍚,我寵得他變了大爺,而我本來也是樂意的,但過份的溺愛和單方面付出下去,對大家都沒好處,我諗我要檢討一下要適可而止
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

[quote]
mcyu 寫道:
mrsegg...

你鍚

大宅

最愛=貓仔 寫道:
有時人真係好鬼難搞...我老公今年開始同我變返好似拍拖果陣咁好,好鬼就我,我不知幾驚...但我個fr罵我,話叫我唔好變返臭脾氣,唔係我老公忍唔到我,我先醒d...你老公可能都要有個人罵一罵先得~

我都想有人罵一罵佢,但係果個一定唔係我自己囉!我是堅持不做老虎「拿」的人,但往往就係要發脾氣嬲爆爆咁,佢先會醒,我覺得好難處理。

水晶宮

由 mrsegg 於 2007-01-15 22:59:58
我都想有人罵一罵佢,但係果個一定唔係我自己囉!我是堅持不做老虎「拿」的人,但往往就係要發脾氣嬲爆爆咁,佢先會醒,我覺得好難處理。

no need 發脾氣嬲爆爆咁,俾d冷冷淡淡,朋友式反應佢,得閒約下朋友佢街。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 寫道:
[quote]由 mrsegg 於 2007-01-15 22:59:58

no need 發脾氣嬲爆爆咁,俾d冷冷淡淡,朋友式反應佢,得閒約下朋友佢街。 [/quote]

我都有呀,佢打電話比我時,我冷淡淡咁話:請問有乜貴幹?

eeee...不過唔得啦!講多兩講佢又整埋d衰聲,咁我又嗲聲嗲氣咁同佢死過,失敗呀!失敗呀!

水晶宮

由 mrsegg 於 2007-01-15 23:38:18
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

PCCW2319 寫道:
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

由 mrsegg 於 2007-01-15 22:59:58

no need 發脾氣嬲爆爆咁,俾d冷冷淡淡,朋友式反應佢,得閒約下朋友佢街。

我都有呀,佢打電話比我時,我冷淡淡咁話:請問有乜貴幹?

eeee...不過唔得啦!講多兩講佢又整埋d衰聲,咁我又嗲聲嗲氣咁同佢死過,失敗呀!失敗呀!

真失敗呀!
天空之城, 快樂之地

大宅

may be you are all young...that's why....

We are too old to act like you couple:

for e.g.
eeee...不過唔得啦!講多兩講佢又整埋d衰聲,咁我又嗲聲嗲氣咁同佢死過,失敗呀!失敗呀.................

笑死我

水晶宮

由 mcyu 於 2007-01-16 00:00:07
may be you are all young...that's why....

We are too old to act like you couple:

for e.g.
eeee...不過唔得啦!講多兩講佢又整埋d衰聲,咁我又嗲聲嗲氣咁同佢死過,失敗呀!失敗呀.................

mrsegg就係young...
我...........屬old人一族
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW 唔好同我爭.....I am definitely older than you....
hehe...I am 44

大宅

我怕太激佢会heart-attack...

首頁
34567...44

尾頁

跳至