自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

Re: 唉! 居然無人讓坐

我自己就上水上車, 旺角落車....
我都係一上車就訓, 訓到九龍塘, 好多人落車哥時, 就知道到站, 訓醒返, 下一個站就落車, 我覺得人地話我炸訓, 我要反對囉,,,, 你上車睇下, 朝早返工, 有幾多個人坐係道既對眼係look黎look去....

如果真係有需要,你出聲都叫盡左力,人地唔讓都係人地無禮貌,聲都唔出,又要話人炸訓,咁係閣下無禮貌

禁止訪問

別墅

唉, 依家d後生仔女真係冇讓座比人的習慣, 好多都扮瞓架.
有次我抱住個女係金鐘上車, 個女瞓著左, 上車果d OL同西裝友淨係掛住搶位坐, 坐低左就即刻低頭睇手機呀...瞓覺呀....咬耳仔呀.....真係冇乜人抬高頭望你架.... 反而有個自由行大嬸讓位比我 佢講煲冬瓜架

大宅

我都覺我生第一胎同第二胎都有分別,之前都叫有人讓位,之後只係2-3年之嘛,已經無e支歌仔唱lu.真係......

大宅

我都試過抱住仔仔坐色士, 抱0左成個鐘
阿亞 寫道:
我都有試過你o地經驗 :-( :-( 重慘過你o地.. :cry: 當時我係坐[265m]去我奶奶家.我抱住BB,仲有背囊.上車后沒位.為有企係行李位, :-( 我望下后面車位.有幾個年輕女仔..好像睇5到我 :當我透明O甘. 等車過佐隧道后,[個隧道有成兩個字甘耐既]..竟然有個婆婆叫我坐佢O既位.當時我話5要..婆婆就話:你坐啦.我好快落車了.婆婆看起像六十幾啦....{其實當時我O既心以經好酸啦}.竟然係一位婆婆讓位.. :-(

男爵府

香港人就係咁o架啦, 我個時大住個肚落大雨又抱住大女, d人都唔會讓位比我坐o架啦, 相反我大住個肚見到d婆婆, 我都會起身比佢坐, 而其他人只會扮訓, 講電話......總之佢一坐o左落去就好似個patpat 落o左石屎咁, 唔可以離開個座位o架啦

珍珠宮

醒目開學勳章

我係大肚時坐地鐵, 原本已經有位坐, 但下一個站見到個婆婆入嚟!震吓震吓咁, 諗住望下有有冇人讓位啦, 點知冇, 唯有自己起身讓俾婆婆坐, 婆婆都話唔使 (因當時個肚勁大), 但我話你坐啦, 唔好跌到呀! 你哋知, 老人家跌到好麻煩架麻, 冇所謂啦!到婆婆落車我都未落, 仲讓返個位俾我, 而且仲不停咁祝福我, 真係好呀! 但我就感覺到d人用奇異眼人望我, 我心諗你哋d人唔讓咪算羅, 我自己讓, 有甚麼好奇怪呀, 真俾d人激死!

伯爵府

好媽媽勳章

我都有大住個肚讓位比老人家, 不過只係讓比D真係好老個D囉.. 有D死老野唔讓架, 佢仲精神過我, 係度眼利利咁示意你讓位, 睬你都傻
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

見慣!!!沒也好講 、

珍珠宮

好媽媽勳章

我抱住個仔,有人同我爭添呀....仲講讓.....

珍珠宮

好媽媽勳章

我都有試過咁,我好激氣,我大大聲叫個女唔好學,咁訓下教連尊嚴都無埋.......我好多時,係特登'得'係果d人面前,我係度度都唔企,就係企係佢地d人面前,等佢地肉酸都好....
融融 寫道:
香港人就係咁o架啦, 我個時大住個肚落大雨又抱住大女, d人都唔會讓位比我坐o架啦, 相反我大住個肚見到d婆婆, 我都會起身比佢坐, 而其他人只會扮訓, 講電話......總之佢一坐o左落去就好似個patpat 落o左石屎咁, 唔可以離開個座位o架啦

民房

karench999

點解會有婆婆讓位..因為佢地係過來人

大宅

失敗的教育政策所得的結果,不斷追求學業成績,而忽略道德教育,同公民責任。

子爵府

hkfireice 寫道:
失敗的教育政策所得的結果,不斷追求學業成績,而忽略道德教育,同公民責任。

贊成 不過家長都好有責任(廣告都有講啦我"爸爸媽媽都係禁啦有樣學樣" )所以身教都係好重要架

伯爵府

我果時大住肚,有個自遊行同我爭位tim呀!

別墅

我係機場返工的
有幾日毛lala機場博

珍珠宮

hkfireice 寫道:

AGREE AR 追得到固然道德教育未必會好, 追唔到仲斃, 以為全世界欠鬼左佢地既...

我陀過三次B啦, 難聽D講句, 見人讓座既次數, 真係一隻手數得哂啦, MTR 都叫易D, KTR 車程遠, 真係唔駛望啦... 搶得快好世界啦... 仲有, 肯讓位既人, 多數都係上左中年既人多咯... 哎....要好好教下自己既小朋友先得啦...

別墅

我試過抱住十幾個月bb,由太子去九龍灣,都係有個人自己落車至話讓比我,不過我同佢話唔駛,
因為我都係呢個站落車.真係唔該晒!
or el or el or el el 我平時就係咁樣叫架 la!

民房

melody93949596 寫道:
我自己就上水上車, 旺角落車....
我都係一上車就訓, 訓到九龍塘, 好多人落車哥時, 就知道到站, 訓醒返, 下一個站就落車, 我覺得人地話我炸訓, 我要反對囉,,,, 你上車睇下, 朝早返工, 有幾多個人坐係道既對眼係look黎look去....

如果真係有需要,你出聲都叫盡左力,人地唔讓都係人地無禮貌,聲都唔出,又要話人炸訓,咁係閣下無禮貌

我都有d同意你既講法
好似我自己咁,無論返工定放工,都係一上火車就塞住隻耳仔訓,訓到死左咁一樣,其實好多人(由其是長途車既人)都慣左一上車就訓呢個習慣,始終香港人比較夜訓,會爭取每一分每一秒,所以有時見唔到有須要既人上車真係唔出奇
如果猛大眼見到有須要既人都唔讓坐,理應佢係唔岩

而果d訓左既人,亦唔可以好肯定佢地一定係炸訓架wor,人地有冇炸訓我地點會知呀
不過咁wor,就算佢炸訓又好,專登唔讓又好,其實佢亦無錯,個位佢佢坐開既,佢真係有權唔讓架wor
我唔係幫緊呢d人講說話,只係想話比大家知其實咩事都有2面睇既,唔可以下下只係用自己角度去睇一件事

而我覺得呢d冇準則既,各位姊妹又唔使太勞氣囉

禁止發言

首頁

尾頁

跳至