自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 唉! 居然無人讓坐

不如你試想吓你跌跛左隻腳,拐吓拐吓咁, 要坐地鐵巴士而沒有人讓位(只係眼望望咁), 架車就猛”旭”, 你會有什麼感受?????

從小學校都有教導要讓坐, 這就是個人的修養, 絕不是”權利”問題,香港人真要反思.

∼∼∼∼
lowb寫道:

而果d訓左既人,亦唔可以好肯定佢地一定係炸訓架wor,人地有冇炸訓我地點會知呀
不過咁wor,就算佢炸訓又好,專登唔讓又好,其實佢亦無錯,個位佢佢坐開既,佢真係有權唔讓架wor
我唔係幫緊呢d人講說話,只係想話比大家知其實咩事都有2面睇既,唔可以下下只係用自己角度去睇一件事

珍珠宮

別墅

呢位兄台 / 大姐,

我知每個人都有自己權利! 如果每事都只講功利, 冷漠地睇每
件事, 世界就會變得無情! 無暖!

你可以說那些老人家/懷孕媽媽/傷殘人仕跟你非親非故, 但只要少少付出, 就幫到人哋, 何樂而不為?

只希望大家知道幸福唔係必然! 每個人都會有老的一天!
lowb 寫道:
我都有d同意你既講法
好似我自己咁,無論返工定放工,都係一上火車就塞住隻耳仔訓,訓到死左咁一樣,其實好多人(由其是長途車既人)都慣左一上車就訓呢個習慣,始終香港人比較夜訓,會爭取每一分每一秒,所以有時見唔到有須要既人上車真係唔出奇
如果猛大眼見到有須要既人都唔讓坐,理應佢係唔岩

而果d訓左既人,亦唔可以好肯定佢地一定係炸訓架wor,人地有冇炸訓我地點會知呀
不過咁wor,就算佢炸訓又好,專登唔讓又好,其實佢亦無錯,個位佢佢坐開既,佢真係有權唔讓架wor
我唔係幫緊呢d人講說話,只係想話比大家知其實咩事都有2面睇既,唔可以下下只係用自己角度去睇一件事

而我覺得呢d冇準則既,各位姊妹又唔使太勞氣囉

首頁

尾頁

跳至