自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

其實有冇人會企係司機角度去睇呢 ?

做父母, 一落車行o左去, 聽到叫先轉頭睇, 係咪太遲呢 ?
自己有冇責任呢 ? 有報紙講, 有人掛住講電話.
我見好多父母一落車就會轉頭抱個小朋友落行人路, 就算6-7歲, van仔咁高, 小朋友自己跳落車都好危險
我當然認為呢次係好不幸ge事, 而且相方都有唔o岩
如果有車牌ge人都知道, 有時路面問題, 唔一定係司機錯哂.
好多人認為, 開車撞到人, 一定係司機唔o岩, 亞哥細佬打架, 一定係亞哥唔o岩
有時, 唔會係一定ga.....
四十幾歲做司機, 自己都有一個家庭, 點會想有意外發生
一個意外, 2個家庭受影響,
大家手下留情, 唔好怪哂一個人啦~

禁止訪問

Re: 其實有冇人會企係司機角度去睇呢 ?

洋房

但呢件事擺明係司機响個女童未落車果時未睇清楚就開車啦...佢真係難辭其疚呀!

子爵府

我唔識個司機,亦知道小巴司機好多時真係唔負責任,但係呢件事,我覺得係一個意外,冇人想發生,個小巴司機只要有望左面既倒後鏡,佢就知道夾住野,唔會開車住.個媽媽只要當時往後望住女女,亦可避免意外.
既然事情已發生,罵誰都冇用了,我相信兩方面都會很內疚的.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我好少坐小巴,因為D 司機個個好似車神!
等客停係度5分鐘又唔開車,
一開車便要追過前面架車去搶客,唉….
我個仔都唔細有8 歲了,
但出親街我仲拖住佢既,佢真係無自己行既,
係escalator 落緊我一定企佢前面,
上緊我一定企佢後面,有起事向下跌,
都有我頂住吖嘛!唔會佢首當其衝滾落去。
有時有D 父母比較大意,由得細路亂黎,
我係街見過個4 歲左右既細路自己衝過馬路,
佢亞媽只係隨後叫兩聲「咪走啦!」,
叫有鬼用咩?!點解唔好好拖住佢呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我只知雙方都有責任.

男爵府

我細佬都係小巴司機,但係佢都話佢有d行家真係好pk嫁!政府重刑違例小巴司機係好應該,我明白大家都有責任,但係做得司機就更加要注意路面同乘客嘅安全,因為成車人嘅生命都係响佢手上,唔係一句佢都有個家要搵食,就可以亂來!!!

等待驗證會員

意外梗係無人想發生, 咁當然我都遇過一d好好ge小巴司機...... 但係就呢一單事件, 好明顯係個司機無望清楚就關門開車..... 從呢個司機角度諗.... "司機想兜多幾個客,就心急唔理乘客安全....." 諗唔通.....

禁止訪問

男爵府

===>如果佢想, 咁呢個就係
束意謀殺

乜野叫意外 佢地每日要查架
機器係街度行駛, 有起
意外黎, 一定5少野

我每日都要坐綠van, 真係
有部份司機駕駛態度
好差, 我地都受佢地
唔少 叫做自己
接得住 話雖如此, 我
撘開條線, 都有好
司機, 但機會率係
一半一半囉 :evil: :evil:
jas602 寫道:
做父母, 一落車行o左去, 聽到叫先轉頭睇, 係咪太遲呢 ?
自己有冇責任呢 ? 有報紙講, 有人掛住講電話.
我見好多父母一落車就會轉頭抱個小朋友落行人路, 就算6-7歲, van仔咁高, 小朋友自己跳落車都好危險
我當然認為呢次係好不幸ge事, 而且相方都有唔o岩
如果有車牌ge人都知道, 有時路面問題, 唔一定係司機錯哂.
好多人認為, 開車撞到人, 一定係司機唔o岩, 亞哥細佬打架, 一定係亞哥唔o岩
有時, 唔會係一定ga.....
一個意外, 2個家庭受影響,
大家手下留情, 唔好怪哂一個人啦~

禁止訪問

洋房

無可否應,個小巴司機係錯,但做媽媽同時都有責任,,今次的意外無人想發生,是如非其實大家都唔係當時人又不在場,,我地做的係以後同小朋友去邊都好,上落車又好,自己先小心留意,(我見有好多,大人有大人行,細有細自己行,望都唔望
ling

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得兩方面都有責任,唔係話因為佢係司機就係錯晒~~司機今次係有錯,但做媽咪既都應該睇緊自己個小朋友,始終仔女係自己既,人地冇責任幫你睇住~~如果企係司機既角度睇就係,我諗住小朋友有媽咪睇住架嘛,我咪開車囉~~企係媽咪既角度睇,就係會,我諗住司機會睇清楚先開車架嘛,我咪放心囉~~就係因為雙方既大意先會有今次既意外,明白個媽咪死左個囡囡已經好慘,但個司機都未必會好過,只係罵佢地,對件事冇幫助,發生事時,第一個俾人鬧既一定係個司機啦,但點解唔諗下,其實個媽咪都責任呢??好多人都知小巴司機,開車好危險,明知咁危險點解唔再睇緊D自己既小朋友呢??由佢自己一個人行呢??
我好認同jas602既說話,唔好怪晒一個人,手下留情啦~~(以上只係我小小意見,如有得罪,多多包涵)
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

複式洋房

[size=large]四十幾歲做司機, 自己都有一個家庭, 點會想有意外發生

佢做得小巴司機應該知道要顧及車上面既人同路面上既人既安全,點可以用咁輕率既態度去駕車,如果掉番轉頭落車既係佢老婆同個女,佢會唔會望都唔望吓就澎門開車?好多小巴司機根本唔顧人安全,佢地唔會諗吓自己既一時疏忽會累死好多人,佢地既態度好有問題

水晶宮

畀面勳章

唔洗搭既都知呀~
我自己有駕車,日日都遇倒d 瘋狂小巴司機抽頭過啦,突然停響高速公路中心上/落客啦! 上/落完客又一野睇都唔睇就抽番出黎啦! 紅燈未轉綠燈已經彪左去啦,衝紅燈啦.............日日都見! 俾佢坐滿客就有10幾條人命響佢手,佢地就好似去左格蘭披治咁。
真係搵成車人陪佢地趕去投胎呀~
ha8mo 寫道:
你唔洗諗
小巴佬既惡行
有搭過既小巴人都知

子爵府

我早2日坐小巴, 都係喇, 我都未落哂佢就開車, 好在閃得快咋.
自從有左之後坐小巴都已經一定扶住落,等司機無得咁快開車.但前日我隻手都咩拎開佢就開車兼關門喇!

複式洋房

點講個司機都係最大責任,佢係錯在心急同警覺性低,上到法庭其實都未必判得好重,不過,良心譴責同公眾眼光都夠佢受囉!

希望小妹妹安息,更希望唔好再有呢d慘劇發生!

大宅

好媽媽勳章

d司機的確係幫唔落喎 :tongue:
快樂可人兒
:-DResults:

大宅

其實d小巴司機都爭唔落
上年定幾時咪有單2架紅van司機爭客,跟住兩架車倒快"練"車,攪到撞車攪出人命,最慘係乘客

首頁
12345...6

尾頁

跳至