1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題,
我小朋友已經兩歲半了,再唔的起心肝同佢戒片真係醜死怪,我想知最快既戒片方便係咪有得佢賴,唔同佢即刻換片,佢就知道唔舒服而會同我講去VV?
因為而家就算叫佢去TOILET,都係時得時唔得,所以戒咗幾個月都唔成功。

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

系屋企當然吾著片啦, 多D同距去廁所vv, 如果瀨左話距知好羞怪, 兩歲半應該吾想自己甘羞怪, 如果去廁所距有痾既, 又要讚下距..

子爵府

回覆 maychik516 的帖子

通常要幾耐就可以戒得甩呢?
我黎緊有三日假,諗住利用果三日,但應該太短仲未戒得甩,即係喺屋企就唔著片,出街就著?(因為成日流流長冇可能為咗同佢戒片而街都唔去)

maychik516  三日好難喔..  發表於 13-10-3 11:34

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

系, 出街就著, 屋企吾著, 我個囝23個月, 依家都只系訓先著, 出街都吾使著..你要多D提距去廁所, 一得閑就問距去吾去廁所vv, 有時距玩到忘記左, 你就問下距, 多D提多D講等距明白急就要去廁所, 而吾系瀨...

子爵府

明白,唔該晒

大宅

回覆:maychik516 的帖子

我个囡一路都吾肯係potty/ 廁所疴,now almost 2 yrs old! 我家下用一星期冇著片同佢戒,但佢一路都吾肯係廁所疴, 佢寧願賴濕,或 一起身或著番under 就即刻痾,大便佢又死忍,知冇片!冇晒辦法!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你都要起勢重複咁同佢講應該要點架,耐心好重要

大宅

引用:回覆+maychik516+的帖子通常要幾耐就可以戒

原帖由 shirleyying 於 13-10-03 發表

通常要幾耐就可以戒得甩呢?
我女21m大時用左三日戒左,而加25m 夜片都戒埋,我戒日片嗰三日真係冇出過街,你一開始要每兩個鐘帶佢坐一坐個potty幾分鐘,屙到就讚佢,屙唔到唔好鬧佢,如果佢係potty唔屙我都係由佢瀨,比佢知道瀨尿感覺唔好,好快就戒到。

大宅

引用:我个囡一路都吾肯係potty/+廁所疴,now+alm

原帖由 vanvan1999 於 13-10-12 發表
我个囡一路都吾肯係potty/ 廁所疴,now almost 2 yrs old! 我家下用一星期冇著片同佢戒,但佢一路都吾肯 ...
same here....

大宅

引用:Quote:原帖由+shirleyying+於+13-10-03+發

原帖由 Luluyen906 於 13-10-12 發表
我女21m大時用左三日戒左,而加25m 夜片都戒埋,我戒日片嗰三日真係冇出過街,你一開始要每兩個鐘帶佢坐一 ...
好難三天不上街…之前買定餸??

我後天有一天假…都試下先

民房

我個仔就快兩歲了,都唔肯去廁所,一定要用片....

大宅

回覆:Luluyen906 的帖子

我已經6日了,冇出街!我feel到佢係驚响廁所/potty度疴,所以寕願賴濕。。
兩个鐘先去一次?佢今日三个几鐘濕左6條底底了!玩死

大宅

回覆:Luluyen906 的帖子

佢肯坐,亦好主動,但就係吾肯疴係果度,之前試过一兩次,知疴左尿就大喊!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:最快既戒片方法係咪有得佢賴?

我仔仔30個月都一直失敗!佢好懶,就算去咗便便係褲到,都唔講,唔好講vv,,ps:vv咗佢唔講重要拿玩具車車d.vv激死我!,我點同佢講到唔理我!又唔想打佢!好煩!我30mins同佢去一次廁所!有時得有時唔得!

男爵府

我嘎時都係唔出街,就算要出就等佢痾濕一次再出,跟住快手出去買餸再拿拿返來,仲有帶多兩條礻褲出去,我個囡係屋企最高記錄係一曰十幾條褲好彩一個星期左右戒到,仲要系直接做廁板。

PS:囡囡第一次痾落廁所,我陪佢坐係廁所個幾鐘,當然係用手機引佢做咁耐,自此之後佢會主動話要痾尿,因為要睇手機,所有報假案,之後都會濕,但每一日都有成功幾次,當佢有意識要去廁所,再慢慢戒手機

珍珠宮

除佐唔著片之外,多D問佢要唔要VV

水晶宮

你呢種方法都可以~~
唔好幫佢著片等佢唔好依賴~~
得閑就勒佢去尿尿~~

大宅

引用:我已經6日了,冇出街!我feel到佢係驚响廁

原帖由 vanvan1999 於 13-10-13 發表
我已經6日了,冇出街!我feel到佢係驚响廁所/potty度疴,所以寕願賴濕。。
兩个鐘先去一次?佢今日三个几鐘 ...
我指兩小時一次,我中間會得閒問下佢屙唔屙,提下佢屙屙要叫mama,又問下佢屙尿邊度屙。提到佢入曬腦,開頭兩日你預佢次次都瀨,之後會好d。

大宅

除左夜晚瞓教,都唔好同佢著片,著條厚D的 un un. v左都可以吸著,唔駛一大攤,唔駛唔出街,去D有清潔toilet的地方咪得,你成日困在屋企,又心急,其實約兩個鍾提一次,兩個星期到就成功,慢慢來

男爵府

我囡岩岩2歲,襯未凍最後衝刺幫佢介,因細b就出世,,如果下年夏天先介仲煩,顧得個大顧唔到個細所以尋日開始一起身就唔著片,幾個字問佢一次洗唔洗vv或者臭臭,次次都話唔洗,vv次次瀨落地,臭臭反而一見佢想柯就逼佢坐,臭臭成功左2次大住肚日日拖n次地真想死

首頁

尾頁

跳至