論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今晚都吾知做咩咁黑?生完發現同老公有感情問題,個工人好不容易來到,來到就想我炒佢,扮咩都吾識做,後來俾我知道係有人教佢咁做可以在幫佢轉工,我同佢講顧主吾會炒你,你吾做就自己俾信我話吾做,佢 聽得明,之後就都算可以,就係做野慢同記性差,佢來到我無俾佢點過個bb之後日日都見佢好得閒坐係到,我問佢,佢又話做囇所以野,心唸都算啦,有2個小朋友,都算係有人幫手清潔下,上個月先開始俾佢試餵奶,見都可以,就放手俾佢做 ,飯都係我煮,前兩星期見好多塵叫佢一定要日日都抹,佢都仲無物野,之後我女,仔去看感冒,醫生話係敏感,叫清潔方面做好咃我就叫佢你一定要乾淨,上星期開始叫佢做咩佢都話好,之後就吾做,我都算自己做左佢,之後去看多次醫生,個醫生要等好內,就去左食下午荼,我女照顧好我女食野,我妹又照顧埋個印印食野,佢賴到左手邊有杯飲品同杯熱水佢都吾移去右手邊多位到,之後杯熱水就倒左係枱到,我女就立刻大叫大喊,我果時餵我仔飲奶,我立刻起見到我女住腳紅得好利害我剛然大叫同立刻抱起跑入廁所幫佢除褲,好彩有個姐姐好人幫我拿一大袋冰去廁所俾我,我出到去佢無同我道歉,安全吾當一回事,我打俾我老公之後就立刻上返醫生到,醫生之後就幫我看先,叫我一直負冰。俾野佢查,之後個工人見到咁就辦喊,仲同我妹話食吾落,上到來診所只係同我女講對吾住,無同過我講任何一問道歉或以後小心之類說話。各位你們有無試過係咁,工人無啦啦變到咁

333s  上網寻 "博炒外傭"... 看了知下一步怎做.  發表於 13-10-22 20:54

大宅

回覆:工人錄親小朋友安全吾驚

你可以即炒佢,唔需要賠錢!係佢令到小朋友淥親!你有人證!佢無得唔認!佢搏炒都係想係賠俾佢啫,佢恨到啦,有得被炒,但無得賠囉,告佢疏忽都仲得!一於炒佢啦,無謂再令小朋友受傷,你又要擔心。

複式洋房

佢係懶唔移開杯熱飲,而唔係佢特登將杯熱飲倒向小朋友,仲有,成件事唔係得工人同小朋友,如果係得佢兩個您都可以話佢有可能特登咁做,但您哋係有人喺度,兼睇住佢發生,所以唔可以講話佢特登,呢個係意外,如果因意外而炒佢,您都必須一個月通知,或補一個月錢比佢同機票,仲有,您必須即時帶小朋友去政府醫院驗傷,報警。唔係您話佢有心就有心,要因呢啲事炒佢而唔洗賠錢,係需要時間同佢玩架。

伯爵府

Sinar 發表於 13-10-18 11:23
佢係懶唔移開杯熱飲,而唔係佢特登將杯熱飲倒向小朋友,仲有,成件事唔係得工人同小朋友,如果係得佢兩個您 ...

AGREE, 驗傷報告 + 動機, 好重要.

不過有小朋友在附近, 都會將危險物品移開, 呢個工人都好粗心大意.

大宅

點駁炒都好~都唔應該拉D 小朋友黎搞LOR

複式洋房

佢係大心肝的,我現在知道什麼原因了,個印工人覺得我對佢吾好,我都吾知仲可以用咩方式對佢好了,咁對佢都覺得我對佢吾好,工人姐姐主要做清潔,有時同我小朋友玩,我煮晚飯,午餐食舊送我整埋放係台先叫佢食。早餐任佢食,有時仲俾人哋買俾我食的蛋糕俾佢做早餐 。唉!

大宅

lausiuyin 發表於 13-10-22 16:34
佢係大心肝的,我現在知道什麼原因了,個印工人覺得我對佢吾好,我都吾知仲可以用咩方式對佢好了,咁對佢都 ...

佢地係黎打工....想我也對佢好到屋企人咁??

複式洋房

回覆:sibylyau 的帖子

無錯,就連我著咩,佢放假就去買跟住我著,有時真係激死出街著到好像兩姊妹咁,見我咁著佢又去換套同我差吾多嘅,就連我用咩m巾佢自己去睇我果哋,佢都要同我用埋一款,做野又吾見佢哋咁叻

禁止訪問

大宅

lausiuyin 發表於 13-10-24 15:16
無錯,就連我著咩,佢放假就去買跟住我著,有時真係激死出街著到好像兩姊妹咁,見我咁著佢又去換套同我差吾 ...

你工人似想做你多d喎...

男爵府

我覺得你太就佢。煮埋整埋嘢出嚟佢食,佢實蝦你啦。工人應該做返工人做嘅嘢,睇你嘅描述,佢已太放縱,唔放你在眼內。屋企有小朋友,無論個工人係黑心定安全意識低,我都唔會俾佢留响屋企!

複式洋房

今晚又覺得好煩,我每次叫工人姐姐望下我個仔之後夜晚都係係咁喊,今日去看醫生要姐姐看住我個仔大約40分鐘到姐,今晚又係咁喊,仲有痰

複式洋房

回覆:sibylyau 的帖子

可能真系你講得岩,我都吾知點做,依家請工人又難

首頁

尾頁

跳至