跳至

首頁

尾頁

大宅

請問宏信(小學)的功課多不多?

考試/評估每年多少次?

學校會很注重成績嗎?

上課時間是什麼?

課外活動多選擇嗎?

大宅

小兒現在Y1,功課非常少!可以講少過K3。有時有功課在校做了,我們後來才知。我可以接受,因我會自己加練習比小兒。

考試/評估每年多少次?
到現在,中文默書3次,評估1次。其他不知。有機會在校做了,我們之後才知。

學校會很注重成績嗎?
到現在感覺學校係吾會用成績把學生歸類。

上課時間是什麼?
約9:00 - 15:45

課外活動多選擇嗎?
現在相對不算多,但每年都有增多。

大宅

emi1y 發表於 13-11-16 10:39
小兒現在Y1,功課非常少!可以講少過K3。有時有功課在校做了,我們後來才知 ...
謝謝你的回覆!

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問宏信(小學)的功課多不多?+小兒現在Y1,

原帖由 emi1y 於 13-11-16 發表
小兒現在Y1,功課非常少!可以講少過K3。有時有功課在校做了,我們後來才知 ...
請問是直資嗎? 學費貴唔貴? 因為我無朋友仔女喺元朗讀緊小學,加上我仔喺九龍讀緊KG,諗緊好唔好到時報番入嚟元朗區。

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

子爵府

heffalumpiglet 發表於 13-11-16 23:52
請問是直資嗎? 學費貴唔貴? 因為我無朋友仔女喺元朗讀緊小學,加上我仔喺九龍讀緊KG,諗緊好唔好到時報番 ...
雖然我唔係宏信媽媽
覺費方面,其實校網頁有提及。

http://www.luac.edu.hk/home/?menu=7&p=7&submenu=3&sub=30&lang=eng&location=undefined

首頁

尾頁

跳至