自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇人曾患甲狀線病, 我有

真係咁平!
個醫生好有醫德!
信不信由你,
我都睇左4年啦

大宅

醫生喺診所幫你抽血? 定係轉介你去化驗所?

cathypig 寫道:
真係咁平!
個醫生好有醫德!
信不信由你,
我都睇左4年啦

大宅

醫生抽,
大約3-4日後打返診所問result

大宅

,唔覺架,一,二日就睇都睇唔到個針孔~~~如果好手勢的話,我c過有一次個姑娘勁好唔掂呀,找唔到個位抽,支針入左去之后係到了下了下,左手唔得抽右手,之后我二隻有個果位腫左個$1咁大size,二隻加埋就無拉拉多左二蚊,仲要係(如血)色呀, :-(

[

男爵府

我有左甲擴快7年lu~時好時壞..時肥時瘦..返發過幾次了........
食左咁多年藥,體質真係差左好多,又易頭暈、傷風感冒、怕冷etc.....
我都係要keep住抽血,我d血管又幼,有d姑娘手勢真係 .....我試過吉完左手吉右手都抽唔到,之後要係手背抽靜脈...最後3個針位都腫曬

珍珠宮

2024年龍年勳章

「甲狀線」高或低有乜病徵?
會點架?

大宅

[size=medium]甲狀腺高:
體重減輕、怕熱、心跳、手震、多汗、乏眠、精神緊張、氣喘乏力。

甲狀腺減:
體重暴增、怕冷、疲弱乏力、眼皮及面孔浮腫、便秘、心跳慢、聲音沙啞:

[size=large]
PLS CLICK ***甲狀腺機能亢進***
color]

大宅

我既case:

初初以為傷風感冒,
睇左2,3次都唔好,
私家醫生就寫紙去驗血(300蚊),
驗到證實係甲狀腺就叫醫生寫紙去聯合。

我估我腺素真係好高(四百幾),
4/4去排期,
13/4就有得睇(新症100蚊),
當日驗血,做心電圖,
跟住19/4再覆診(舊症60蚊),
腺素仍然係頗高,
依家一個月後再睇&驗血。

其實私家醫生都好贊成我去政府跟進,
因為呢d係長期病,
有政府定期睇點都會安全d。

我想問下除左海產, 貝類,
仲有咩唔食得,
又或者食多d咩野好呢

我由110lb跌到94lb
幾時先會肥返呢?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

cathypig
Please PM me your doctor's details.

我係私家驗, 一次140蚊咋喎
連3個月藥都唔使500,
我keep住睇左4年喇!無返發過!

男爵府

cathypig,

我想問你個醫生會唔會用超音波照條甲狀腺????
同埋pm個醫生電話比我, thanks.

真係咁平!
個醫生好有醫德!
信不信由你,
我都睇左4年啦

大宅

想問下 會唔會 因為食藥而皮膚敏感架

我d皮膚食藥之後好痕 ,

大宅

YW,
我未試過食藥後皮膚痕,你要問下醫生會唔會係藥物敏感,你之前個web都有提過呢樣,同埋都有講甚麼食物忌食...

飲 食 禁 忌 :

1 . 禁 吃 含 碘 很 高 的 食 物 : 如 紫 菜 、 海 苔 、 海 帶 、 蛤 蜊 、 魚 貝 類 。
2 . 少 吃 菠 菜 、 辣 椒 、 巧 克 力 , 和 加 碘 食 鹽 。

服 藥 注 意 事 項 :

1 . 如 有 發 炎 、 喉 嚨 痛 , 請 停 藥 同 時 到 醫 院 急 診 驗 白 血 球 , 因 為 有 少 數 病 患 會 對 抗 甲 狀 腺 藥 過 敏 , 引 起 白 血 球 減 少 。 。

2 . 如 有 皮 膚 癢 、 紅 疹 , 請 回 門 診 時 告 知 醫 生 。

* * 根 據 調 查 易 造 成 甲 狀 腺 腫 的 食 物 : 甘 籃 、 花 椰 菜 、 蕪 菁 、 大 豆 、 地 下 水 。

大宅

丸媽媽

我尋日睇左私家醫生,醫生話係敏感, 再唔轉藥會嚴重到好生「瘋啦」

依家轉左另一隻藥, 希望有好轉 :-|

今朝唔記得帶止痕藥 :cry:

大宅

我知點解咁平喇, 你淨係驗T-4 (甲狀線素), 原來凈驗呢樣係百幾蚊架咋!

真係咁平!
個醫生好有醫德!
信不信由你,
我都睇左4年啦

大宅

電樹精 寫道:
我知點解咁平喇, 你淨係驗T-4 (甲狀線素), 原來凈驗呢樣係百幾蚊架咋!

其實知唔知要驗邊幾樣先叫準確? 以前我睇c+,多數驗Free T4(or T4) + TSH,開頭睇有幾次直情做晒全套血液測試(16 items),好在係公司包,咪我可能會唔鬼理個症,反正呢個症冇乜表面不適病徵(我自己就係),果陣一直睇左4年幾c+,加藥減藥停藥再翻發又再食,都係同一隻藥(綠色圓型有糖衣細丸仔),到陀細囡時報畀政府產科知有呢個症,就即時轉介睇政府內科,睇左政府發覺比c+驗得更詳細,試過兩三次約去飲糖水驗血,其實我都唔係好明點解要飲糖水 ?-( (不過我又懶問 :-P ),仲有一次約去照磁力共震添呀! 因為有次覆診個女醫生見我牛龜馬大,驚我有"巨人症",佢話呢樣係甲狀線有機會產生既併發症喎! 不過驗完好在乜事都冇 :lol:

從呢件事睇到,我就完全感覺政府專科比私+細心,所以就算係咪$問題,都應該係睇政府專科會好d,不過唔好處就係每次覆診要用半日時間

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

丸媽媽 寫道:
YW,
我未試過食藥後皮膚痕,你要問下醫生會唔會係藥物敏感,你之前個web都有提過呢樣,同埋都有講甚麼食物忌食...

飲 食 禁 忌 :

1 . 禁 吃 含 碘 很 高 的 食 物 : 如 紫 菜 、 海 苔 、 海 帶 、 蛤 蜊 、 魚 貝 類 。
2 . 少 吃 菠 菜 、 辣 椒 、 巧 克 力 , 和 加 碘 食 鹽 。

服 藥 注 意 事 項 :

1 . 如 有 發 炎 、 喉 嚨 痛 , 請 停 藥 同 時 到 醫 院 急 診 驗 白 血 球 , 因 為 有 少 數 病 患 會 對 抗 甲 狀 腺 藥 過 敏 , 引 起 白 血 球 減 少 。 。

2 . 如 有 皮 膚 癢 、 紅 疹 , 請 回 門 診 時 告 知 醫 生 。

* * 根 據 調 查 易 造 成 甲 狀 腺 腫 的 食 物 : 甘 籃 、 花 椰 菜 、 蕪 菁 、 大 豆 、 地 下 水 。

丸媽媽,
多謝你話我知
我食左藥已經有1年多,
但政府doctor冇同我講過要戒乜戒乜喎? :-(
隔唔中,我都有食海帶綠豆糖水,請問一碗半碗會唔會影響個病呀? :-( :-(
另外,我friend話「唔好食太多fish喎?」是否真呀?
請問食咩食物,可以幫忙個病呀?
是否要一世食藥呀? (會唔會有機會好番?) :-(
thx

洋房

醫生說我甲狀腺素低, TSH 7.59, 問醫生是否比正常水平低好多,佢又無答我..你們知道嗎 ?

佢都有同我驗fT4, 但無比報告我睇,淨係話甲狀腺素低,要食藥,一個月後再驗血,我問佢有關飲食,佢又話無需要食多d邊類食物,又無話要介口....甲低是否要同甲高一樣,唔好食高碘的食物呢 ??

大宅

youngyoung,

我睇返我兩個月前份報告:

Normal Range:
Free T4 9.1-23.8
TSH 0.35-4.67
甲狀腺素高低係睇 「Free T4」的數字

你再問下醫生會好些, 唔好食錯野呀。

首頁

尾頁

跳至