自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又話可以收利是。 我D朋友,姊妹淘開始約日子團拜食飯,想去聚會但又覺得會唔好意思。我有一對仔女,淨收唔派會唔會比人閒言?不如唔好去?

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:老公嗰邊有白事,出年停派利是

大宅

引用:老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又

原帖由 bb0930 於 13-12-22 發表
老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又話可以收利是。 我D朋友,姊妹淘開始約日子團拜食飯,想去聚會 ...
唔派就唔收呀

BBJOJO  Yes  發表於 13-12-22 16:20

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 bb0930 的帖子

請問白事幾耐不可比利事? 因我 99 12月頭走了, 1月3日火化, 要停比利事嗎? THANK YOU.

lina9316  聽講3個月  發表於 13-12-22 21:48

琥珀宮

老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又話可以收利是。 我D朋友,姊妹淘開始約日子團拜食飯,想去聚會 ...
淨收唔派好老套!

nyfng  Agree  發表於 13-12-22 23:47
CALVEN    發表於 13-12-22 15:43
vet  做唔出  發表於 13-12-22 02:08

男爵府

其實而家過咗年過咗月就無問題,係可以派利是的,仲邊會跟足好似以前咁。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+bb0930+於+13-12-22+發表老公

原帖由 木土土 於 13-12-22 發表
淨收唔派好老套!
同意

男爵府

我記得細個有親戚都係咁 所以直頭唔出席所有活動。
咁朋友聚會既咪講聲 有白事係身 佢地唔介意既咪食餐飯囉 不過講明唔方便派利是 又唔方便收。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔洗唔去呀,咪話嫲嫲走左唔派亦唔收囉,
都係一年姐,你都話姊妹淘,應該fd底,
唔洗諗得咁複雜喎~

男爵府

引用:回覆+bb0930+的帖子請問白事幾耐不可比利事

原帖由 karenlohy 於 13-12-22 發表
回覆 bb0930 的帖子

請問白事幾耐不可比利事? 因我 99 12月頭走了, 1月3日火化, 要停比利事嗎? THANK YOU. ...
C6嗰邊大家族,頗傳統,守孝一百日。白事未過好多野都唔做得

男爵府

唔派得唔收得,年都唔拜得,未夠100日唔可以去人屋企,人地都唔可以去你屋企。如果傳統既係會咁,因為我c6好兄弟都係咁

男爵府

我都有諗過收唔收得吖?問左c6 D姑姐阿叔又話可以收,係長輩,大人對小孩既一種祝福。唔接又唔禮貌。

minigaga  一向都係唔派得唔收得,邊有其中一樣得架,你派夠係祝福小朋友啦。  發表於 13-12-24 11:10
arting  我都係咁聽過  發表於 13-12-22 11:02

男爵府

引用:Quote:原帖由+bb0930+於+13-12-22+發表老公

原帖由 Hiulam.C 於 13-12-22 發表
唔派得唔收得,年都唔拜得,未夠100日唔可以去人屋企,人地都唔可以去你屋企。如果傳統既係會咁,因為我c6 ...
我差唔多係咁,仲有戒牛肉,唔可以剪髮。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回

嫲嫲已經隔左一代, 唔係直系, 其實可以照派
前幾年, 我老公個嫲嫲一月頭走左, 二月過年我地都照派利是

子爵府

正如其他姐妹講, 唔俾唔收最好. 如有朋友可能好客氣堅持要俾bb , 你可以把利是錢捐去佛堂/ 教堂同麻麻積福.

男爵府

引用:嫲嫲已經隔左一代,+唔係直系,+其實可以照派

原帖由 doughnut_cyc 於 13-12-22 發表
嫲嫲已經隔左一代, 唔係直系, 其實可以照派
前幾年, 我老公個嫲嫲一月頭走左, 二月過年我地都照派利是 ...
父母,祖父祖母,係直系親屬。我c6係長男孫,成家人都拜神上香,所以好信哩D

男爵府

引用:Quote:原帖由+Hiulam.C+於+13-12-22+發表唔

我差唔多係咁,仲有戒牛肉,唔可以剪髮。
係呀,仲好似話要夾住朵白色花直至過100日。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

點會吾派又收得架?貪利是咩。人地屋企都吾去得呀

男爵府

原帖由 大眼的Dog 於 13-12-22 發表
正如其他姐妹講, 唔俾唔收最好. 如有朋友可能好客氣堅持要俾bb , 你可以把利是錢捐去佛堂/ 教堂同麻麻積福 ...
係囉,咁我e邊公公婆婆都會照樣派利是比小朋友。thx

翡翠宮

牛年勳章

唔出席團拜好過

首頁

尾頁

跳至