母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪想餵人奶, 飲極魚湯但又唔上奶, 可以點做 ?

我覺得好太壓力, 好想餵人奶比bb, 但飲極魚湯但又唔上奶, 次次餵完個BB都唔夠飽, 仲比bb吸到個乳頭流血, 痛到餵唔到人奶, 要補多次奶粉, 覺得自已好冇用囉, 唔知點算好 :cry:

大宅

畀面勳章

Re: 有冇媽咪想餵人奶, 飲極魚湯但又唔上奶, 可以點做 ?

除了外來的補充,仲要有足夠休息先至得,放鬆啲唔好比咁多壓力自己,記住就算要補一次半次奶粉,只要換來足夠的休息同鬆弛,亦都唔係壞事,相反奶水會多啲加添!記住你開心,bb都感覺得到架!

大宅

Re: 有冇媽咪想餵人奶, 飲極魚湯但又唔上奶, 可以點做 ?

多謝你地, 請問'NIPPLE SHELL' 係點用? 乳頭受傷可否繼續餵人奶呢 ?

我可唔可以餵住奶粉先 但係又怕'乳房混淆', bb唔肯吸人奶 ? 真係兩難, 唔知點算 :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

葡萄適都好上奶的

該用戶已被刪除

大宅

你姿勢可能唔岩!

姑娘話正確o既餵人奶乳頭唔痛, 因為啜乳暈, 唔係啜乳頭!

媽媽話過如果用極食物同按摩方法都唔得, 就試下叫老公用力啜, 可能bb唔夠力啜上唔到奶!

子爵府

好媽媽勳章

最緊要係休息休息再休息, 但唔好補咁多奶粉, 我自己就只容許bb臨睡前補2oz, 等大家都有覺好o訓.
仲要記住一日最少要飲 2 litre 水份, 係最少 2 litre, 因為你自己基本都要8杯水啦, 係o米?

伯爵府

其實飲唔飲湯都唔會話少奶,最重要係有足夠的睡眠時間~

如果你睡得飽,肯定會有很多奶架,如果你睡眠不足,你點飲d魚湯或多奶茶都係無乜效~

[size=x-large]最重要係有足夠睡眠呀~

大宅

HELLO各位媽媽好,
我都係飲咩魚湯都無用,
不防試下通草奶,
好多媽媽試過都ok,

通草奶
------
食人奶長大的BB,身體健康,少染疾病。婦女產後,體虛兼缺乳汁,可飲用通草奶補血氣。增乳汁,做個快樂媽咪。

材料 :(以下份量可煲完放雪櫃分4次飲)
通草  1兩(分2次煲)
鮮奶  1包大鮮奶
調味料 :
白糖  1茶匙(撥平匙面)

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成。

通草奶
通草奶製作簡單方便,即可補氣血、增乳汁,又可當日常飲料飲用,一舉兩得。

(通草在藥材舖有售,大約$5一兩)
886,

大宅

我初時都以為自己唔夠奶, 其實bb頭兩三個星期每次只飲好少奶, 因為佢地胃細, 不過次數就多, 會令媽媽誤以為自己唔夠奶; 你有無返健康院諮詢過姑娘, 佢地會教你正確的姿勢(好緊要). 我當時都係好少奶, 每次擠出來都係果一兩安, 我心情好沮喪, 點知大概第三星期有一日忽然就擠了四安半, 放心吧, 奶會隨bb需要而漸多的, 切記不要餵太多奶粉, 要俾bb啜密d, 初時無論日夜都要兩個鐘餵一次.

大宅

Kira,

你的問題應該是BB吸吮姿勢不正確.
乳頭損了,的確會痛到入心,要教BB正確吃奶的嘴型.
才可以吃得好!

魚湯可以增加奶量,但對上奶沒有太大幫助.
況且坐月期間,惡露未清,不宜飲魚湯.會有異味的.
加上現在是休魚期,沒有甚麼靚魚.
待滿月後才開始飲魚湯未遲.

大宅

本人都同樣與到你一樣的問題, 以下是Glad的分享,希望可以幫到你...加油..

多謝大家之時, 別忘了多謝自己的努力, 以及對母乳的信任啊!

好高興又多一個母乳家庭因著這個虛擬的世界所凝聚的母乳同路人的力量, 享受母乳育兒帶來的生活!

找來資料跟你分享, 願你的朋友用得著啊!

王不留行1兩+通草4錢+適量黃豆3-4兩及花生3-4兩+豬腳或豬手一隻+墨魚乾一隻煲湯
(墨魚可以是新鮮, 如果買不到墨魚乾, 可以是鱆魚, 她建議墨魚是因為屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性)

(豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後才與其他材料, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 墨魚乾先浸軟後切件, 如果用鮮墨魚, 也要先出水. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.)

如果有口乾舌燥熱氣的情況, 就不要用王不留行了, 用了反而沒效的, 要留意啊!

繼續努力加油啊!

男爵府

KIRA,

ADD OIL!!!

禁止訪問

大宅

引用:我初時都以為自己唔夠奶,+其實bb頭兩三個星

原帖由 nausica 於 05-06-11 發表
我初時都以為自己唔夠奶, 其實bb頭兩三個星期每次只飲好少奶, 因為佢地胃細, 不過次數就多, 會令媽媽誤以為 ...
我都係咁,原來係會夠奶架,不要放棄

大宅

回覆:Kira 的帖子

其實上咗奶個胸會較硬,塞咗都會硬,但無奶 ,唔知你係咪塞咗。如果係,飲太多魚湯會勁塞,我果時塞咗以為自己無奶。

子爵府

好媽媽勳章

佑赫 發表於 14-10-15 13:00
晚上回家如有時間,就用電鍋燉一鍋魚湯,雞湯或排骨湯,沒時間就買罐家庭號鮮奶或大瓶優酪乳來狂灌。之前有 ...
05年既POST都比你UP得返上黎,勁
我睇到自己個回覆,初頭好奇怪,但睇真D,原來係超舊POST,樓主個仔已經9歲啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊