論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今日炒左個老seafood, 之前在青衣二年完約,今年七月到我家,𣎴知所謂,未簽約前來過我家參觀過,亦知我家有IP Cam, 但番左工由第二個星期開始日嘈夜嘈,嘈足五個月,話我家有Cam佢頂唔順,成日臭口臭面乜都唔做,經常send短信閙我,又成日「得」及寸小朋友,我終於今日同佢分手,請各位搵工人小心,佢可留港到一月二日。
Lovella Q 出生日期 1975年1月30日 在香港工作超過六年。 肥肥矮矮,長頭髮。要全名及證件資料,pm我。

子爵府

回覆:炒左個老seafood, 搵工中 (Lovella)

Up

男爵府

up

子爵府

認住果樣呀!明日星期日係佢搵工既良機,37歳,已婚,三個女,本身係讀education. 小心中招。

侯爵府

BK Milk勳章

:;pppp:

子爵府

happy-kid 發表於 12-12-19 21:44
今日炒左個老seafood, 之前在青衣二年完約,今年七月到我家,𣎴知所謂,未簽約前來過我家參觀過,亦 ...

我現在有時間, update下老seafood既罪行:

1)
由第二個星期開始現形, 要求多多、黑口黑面. 話我呃佢, 因當初見工時同意我屋企有cam, 因身為僱主我既理由係: 我兩公婆都要番工, 所以屋企無人, 故需要有cam. 但老seafood話我呃佢, sir番輪班(一星期約二日), 番通宵後會回家睡覺; 而太太一星期有兩日假, 故僱主講大話, 跟本唔係屋企成日無人, 所以我需要拆左個cam佢先可以順氣. 因佢話佢唔接受「屋企無人」呢個藉口喎,同埋我見工時應該如實話佢知sir輪班、太太一星期有兩日假呢件事比佢考慮, 佢話如果佢一早知pattern係咁, 佢唔會接受我家offer.

2)
佢上班前要求唔放假回菲直接上工, 但想我聖誕節比佢番去渡假二至三個星期. 我基於聖誕節好難攞到長假, 故拒絕佢聖誕放假既要求, 叫佢完約後直接回菲, 放完假先黎我家番新工. 果次我俾佢放左四個星期. 點知老seafood話我又講大話, 理由一樣, 又係: sir番輪班, 番通宵後會回家睡覺; 而太太一星期有兩日假, 故僱主講大話, 跟本成日有假」. 但實情係: 就算sir輪班, 太太一星期有二日假, 都好難安排到聖誕節連續有二至三個星期留係屋企比佢回菲渡假架.

我怕左佢日嘈夜嘈, 同老公商量完, 應承比佢聖誕節再回菲兩個星期, 仲送埋來回機票比佢, 我同佢講我想你開心, 故我比你再放, 當係提早放14日年假. 機票當聖誕禮物. 但佢無感恩, 有次send短訊鬧我, 我回家問佢究竟有又什麼唔滿意, b lee bra la講完一大堆歪理, 又話我比佢放聖誕假係因為我自覺對佢唔住喎.

3)
以前聽得多老seafood既利害, 現終於親自領教過, d氣焰, 仲緊要過大戶人家既太太, 真係不知所謂.
佢真係乜都識做, 但唔好意思, 佢係唔會做既. 見佢日日躲在房乜都唔郁, 唯有比個時間表佢跟, 但佢話佢唔會睇亦唔會跟, 佢知自己做緊乜喎
.
一日到黑, 黑口黑面, 鬧僱主「得」小朋友, 我叫佢對小朋友要有耐性, 佢話佢以前照顧d小朋友好乖, 我果個會發脾氣, 佢要考慮下我地喎. 亦叫我唔好祈望佢會好錫我個女.

4)
上文講過, 佢一有不滿, 便會send短訊鬧我. 乜都唔做成日黑口黑面,(每日由早上八時至下午六時都係得佢一個人在家)比個schedule佢,佢話佢唔會睇因佢最憎schedule, 佢話知自己做乜喎。仍然係乜都唔做,咁咪用第二個方法叫佢,於早上吩附小小野比佢做,又係唔做。記得有一次我老公話d門及房門都好耐無清潔,叫佢抹下再用d碧麗珠打腊,點知幾口後都係原封不動,咁我老公咪自己做囉,點知個old seafood 發短訊比我話:阿sir在家噴碧麗珠做清潔,上次佢叫我做我唔做,因碧麗珠係d唔好既野。佢而家自己係度抹,我好唔舒服,再咁落去我會死,你地出$3740俾我,唔代表可以危害我生命.....sirdemanding 啦。
我無言,叫佢做佢唔做,自己做又唔得,太demanding喎,唔知demand 乜野。碧麗珠、滴露、漂白水、潔厠得、籃威寶樣樣都唔可以用,危害佢生命喎。在我家五個月,只肯用洗潔精、洗衣粉及除抽油煙既spray

5)
佢成日在家玩我部健身單車, 我費時佢難落台, 故將部機由我房搬出廳, 並放在cam望到既地方, 我想佢知難而退. 點知佢send短訊問我想點, 話我好懷疑佢於工作時間玩健身單車, 原文係: (我費事釋): Your camera was focused there, the first time ever, so funny. You are always watching me, okay I will work like a robot , nonstop if you like coz your giving me salary……. Your rule made all your helpers broke their contract right?
If you want to talk to me tonight, I will look forward to it.
Your lucky you have a boss allows you to talk to the phone and watch your helper through camera while your working.
I am kind and considerate person but I think its too much.”
我回到家同佢講, 我跟本唔需要睇cam都知你有玩我部機, 部機有記錄. 我只不過係想你有下台階啫, 點知佢仲要話, 就算有玩又點, 好多僱主都俾架啦…….又係b lee bra la 一輪廢話.

仲有好多, 不能儘錄. 我請佢唔起,所以同佢拜拜。溝通,我試過好多次,但佢每次都要求呢樣要求果樣,我只好投降唔玩啦。

大家小心, 唔好請到佢, 貼錢買難受. Lovella Quixxxx, 37, 肥肥矮矮長頭髮, 已婚3個女. 香港6-8年經驗.

vivi0308  好過份  發表於 13-3-11 16:49

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:炒左老seafood (Lovella Quixxxx)

XD,又真係幾誇張,仲要捱咗5個月,又送機票、提前大假做聖誕禮物,但未做到聖誕已要炒

子爵府

引用:XD,又真係幾誇張,仲要捱咗5個月,又送機

原帖由 柏架山莊 於 12-12-24 發表
XD,又真係幾誇張,仲要捱咗5個月,又送機票、提前大假做聖誕禮物,但未做到聖誕已要炒

...

真係忍唔到,張聖誕來回機票蝕埋,無得refund, 但因佢太過份,又話我好買張早上8:00既機票, 太早喎,make her difficult to go, 好!佢一步一步咁囂張,我就蝕張來回機票,再買張香港馬尼拉單程+ $3740送佢上路。玉石俱焚,等佢假期泡湯。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Support u,大家最好拒絕請老seafood,等佢地無得橫行

複式洋房

回覆 回覆:happy-kid的帖子

你個賓賓姐姐真係影衰哂佢國家!

大宅

回覆:炒左老seafood (Lovella Quixxxx)

Up!

子爵府

佢真係好衰喎!
你放工番屋企同佢溝通,係米好聲好氣咁傾? 比我會鬧爆佢!唔可以比佢食住

子爵府

引用:佢真係好衰喎!+你放工番屋企同佢溝通,係米

原帖由 smallb2011 於 12-12-24 發表
佢真係好衰喎!
你放工番屋企同佢溝通,係米好聲好氣咁傾? 比我會鬧爆佢!唔可以比佢食住 ...

係次次都好好聲氣咁同佢傾,但佢次次都得寸進尺。佢在我家五個月,我一次話佢都無,反而係佢經常黑口黑面、十問九唔應、經常性send短訊鬧我,日日當我殺父仇人咁;我對佢唔該前、唔該後,佢成日話我呃佢,當我買佢怕,同佢解釋我好難先安排到二個星期既聖誕假比佢回鄉,我同老公夾假再叫奶奶黎頂當,目的都係想佢開心留係度及唔好個心有條刺。點知,佢𣎴單無感激,成日阿芝阿左,又話回鄉要駛好多錢,咁我咪話唔怕,我借小小錢你番去啦,你回來後還。點知,我所有既好意,換來佢有一次話:你比我聖誕放假因為你內疚。我同佢話我毋須內疚,你喜歡點諗你有自由。其實當時我內心不知幾嬲,但我忍。直至今個月十零號,佢問我攞flight details, 我話佢知,係港龍早上8:00機,佢又臭面,話太早,話我有意make her difficult to go.
就係呢句話,鬧醒我,所以我決定蝕張已一早買好既聖誕來回機票,再出張炒佢既單程機票及補一個月人工比佢回鄉食蕉。

子爵府

引用:Quote:原帖由+smallb2011+於+12-12-24+發表

原帖由 happy-kid 於 12-12-24 發表
係次次都好好聲氣咁同佢傾,但佢次次都得寸進尺。佢在我家五個月,我一次話佢都無,反而係佢經常黑口黑面、 ...
再補充小小,其實佢套聖誕來回機票,我係喺八月中訂既,訂前同佢講哂出發時間同日期,只係無同佢講係港龍機,佢話時間、日期ok我先比錢架,而家又嫌早。好啦,而家一拍兩散,假期泡湯,怪得邊個?

子爵府

引用:Quote:原帖由+smallb2011+於+12-12-24+發表

原帖由 happy-kid 於 12-12-24 發表
係次次都好好聲氣咁同佢傾,但佢次次都得寸進尺。佢在我家五個月,我一次話佢都無,反而係佢經常黑口黑面、 ...
寫錯字,應該係番去食蕉啦!:;pppp:

男爵府

回覆:happy-kid 的帖子

你都好嘢!咁惡哽嘅cheap賓都可以忍咁耐!送佢番歸等佢做公主,不過有冇方法等呢d cheap賓唔可以再為害人間呢?

子爵府

引用:你都好嘢!咁惡哽嘅cheap賓都可以忍咁耐!

原帖由 maomama 於 12-12-24 發表
你都好嘢!咁惡哽嘅cheap賓都可以忍咁耐!送佢番歸等佢做公主,不過有冇方法等呢d cheap賓唔可以再為害人間 ...
唯一辦法係大家互相告知黑傭名單。一傳十、十傳百。

大宅

炒左老seafood (Lovella Quixxxx)

好離譜!!!

禁止訪問

版主 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

撞鬼咩, 邊個至係工人? 你忍到5個月, 我一早掃把咗

首頁

尾頁

跳至