親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

留10格比我...比小小時間我再搬回part1首頁的 info過來
先開比大家傾住先...因part 1已回唔到

呢個post係由"台北,唔知有冇平酒店可介紹"...
呢個topic...雜合各媽咪的有用information
不定期的會update..亦歡迎各媽咪來update新料

還有有一個超好用的網站
是一班喜好台灣旅遊的hk人..雜合了網上新聞組的資訊而成
叫悠遊台灣
http://groups.msn.com/traveltaiwan

台灣觀光協會
地址:
香港德輔道中173號南豐大廈904室
(上環地鐵站E3出口先施百貨樓上)
電話: 2581 0933
辦公時間: 星期一至五 9:00am~5:00pm
星期六、日及公眾假期休息

[size=large]網站介紹
西門町流行資訊網
好多hk網友大多選擇住在西門町
西門町的交通,飲食,shopping..在此網頁有介紹
http://www.shimen-walker.com/index.aspx

台灣中央氣象局- check 天氣
http://www.cwb.gov.tw/

FIFI的好介紹
呢個"台灣虛擬實景旅遊地圖"網幾好呀,可以考量放在首頁供大家參考:mrgreen:
台灣區 360度 景點 --
http://www.wintimes.com.tw/play/tw-map.htm

台北縣/市 景點 --
http://www.wintimes.com.tw/play/360/360-101.htm

[ 本文章最後由 ABCD媽咪 於 08-9-17 08:04 編輯 ]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

由於本文已超過2000個回應, 現關上主題, 請開新版, 歡迎再傾, 謝謝
原帖由 Ching_Mammy 於 11-2-24 09:43 AM 發表
謝謝, 可惜唔包早餐

大宅

原帖由 EggBB 於 11-2-24 02:07 發表
我剛在新年期間去住過,很新淨,交通方便,單人床都算大張,可睡二人。早餐自助,食物唔差,粥粉麵飯,中式西式,水果,奶茶咖啡,小朋友的鮮奶、益力多等,各樣都有齊,補充食物也很快,我們一家大細吃得很飽,連午飯也慳番。 ...

謝謝, 可惜唔包早餐

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我剛在新年期間去住過,很新淨,交通方便,單人床都算大張,可睡二人。早餐自助,食物唔差,粥粉麵飯,中式西式,水果,奶茶咖啡,小朋友的鮮奶、益力多等,各樣都有齊,補充食物也很快,我們一家大細吃得很飽,連午飯也慳番。

大宅

原帖由 clarachel 於 11-2-21 13:12 發表
四月尾去台北,請問有無人近排住過'天成飯店',現在的房間ok嗎?因為已兩三年無入住過,以前裝修後幾年住過,也算企理乾淨,不知數年後如何呢?!謝謝!

我訂咗Caesar Park Hotel - room for 4, 請問 hotel 的床大嗎? Clean 嗎?

大宅

天成飯店

四月尾去台北,請問有無人近排住過'天成飯店',現在的房間ok嗎?因為已兩三年無入住過,以前裝修後幾年住過,也算企理乾淨,不知數年後如何呢?!謝謝!

原帖由 candy32 於 10-12-20 14:27 發表
:lol::" /> thank,

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問有冇人去過墾丁凍華渡假飯店個水世界呢?有小小想去不過又唔知好冇 WOR,請建意!

男爵府

想問有無人住過台北花園大酒店?
我們兩大一小(16個月),想住較舒適的新酒店~~

其實有諗過八方美學,但會否不適合bb?可能沒bb床??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

聖誕節去完台灣, 兌換率 1 兌 3.664 台幣, 低左好多......
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

醒目開學勳章

回復 2# jessie1126 的帖子

:lol: thank,
:-P  :-P  :-P

大宅

好媽媽勳章

試過睇大家既遊記,有以下問題問﹕
我地3大2小(1個4歲,1個5個月),1/1 至 7/1, 想到台中台北。1/1桃園機場乘巴士到台中,4/1去台北。
問題﹕
1. 想問到台中清境的巴士是否很密的﹖
2. 有沒有適合的民宿介紹,最好有四人房﹖
3. 有沒有台中的行程推介,最緊要合4歲玩﹖
4. 有沒有租車介紹,如果淨係得1個人揸車,會唔會好辛苦﹖
5. 台中回台北,租車好定搭巴士好﹖
6. 台北車站附近有沒有酒店有四人套房﹖

謝謝﹗

大宅

從天成飯店到BabyBoss搭計程車約150NT左右唄!
也可以搭捷運到忠孝復興站搭乘京華城的接駁公車~
http://www.babyboss.tw/service/service_traffic.php

原帖由 candy32 於 10-7-26 22:09 發表
請問天成去baby boss搭咩車大約幾耐,如個搭的士要幾錢thank you

別墅

hihi, 這間 hotel ok ma???

[quote]原帖由 marcusBma 於 10-3-10 00:32 發表
我地25/3去, 3/4返

台中BOOK 悅萊
http://www.enjoy-motel.com.tw/room.htm

大宅

剛剛去完台北回來, 提供一個溫馨提示: 千其唔好住"儷萊"飯店, , 我同亞囡比蛩咬到對腳花哂, 好似出風"難"咁, 此飯店又近台北車站與西門町車站之間, 張床就大, toilet同住板間房嘅共用浴室差不多, 我會比10個xxxxxx比呢間飯店.

複式洋房

台灣 晶華vs西華

請問呢2間酒店, 邊間會好d?. thanks.
tt

大宅

回覆 5107# 小奇媽媽 的文章

謝謝!

大宅

大人我就不肯定要不要繳費,但前兩天我幫我的孩子辦是免費的。我自己因為不是香港出生所以要去中華旅行社遞表,交$165。
我想你還未上網申請吧,手續真的非常簡單,只要填好資料,依照電腦指示print出來就成了。要注意的是,入台許可有效期三個月,會由你在網上辦申請那天開始算,例如我是11月3日在網上申請的,那有效期就直至2月3日止。

原帖由 sumheima 於 10-11-5 12:49 發表

Really?!謝謝妳的資料,今年聖誕節會再去台灣,照妳所講:即是照上中華網申請入台許可証,攞住收據加旅行証件可直接到airlines辦登機及入台!!

大宅

原帖由 小奇媽媽 於 10-11-4 11:44 發表
自2010年9月1日起,實施簡化程序,持網上許可連同護照及身份證正本便可辦理登機及入台,不必再經中華旅行社換領入台證。

Really?!謝謝妳的資料,今年聖誕節會再去台灣,照妳所講:即是照上中華網申請入台許可証,攞住收據加旅行証件可直接到airlines辦登機及入台!!

大宅

自2010年9月1日起,實施簡化程序,持網上許可連同護照及身份證正本便可辦理登機及入台,不必再經中華旅行社換領入台證。

原帖由 sumheima 於 10-10-20 11:47 發表
在網上辦完申請,成功後是需要再去金鐘取入台証!
我在網上完成申請,通常是上機前早一點去機場K位辦事處取証,預10-15分鐘應該OK!!

大宅

回覆 5103# AA 的文章

在網上辦完申請,成功後是需要再去金鐘取入台証!
我在網上完成申請,通常是上機前早一點去機場K位辦事處取証,預10-15分鐘應該OK!!

首頁

尾頁

跳至