時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

【本報綜合報道】英國埃塞克斯郡警方周三凌晨在一輛貨車的貨櫃內,發現三十九具屍體,包括一名青少年;來自北愛爾蘭的男司機因涉嫌謀殺被捕。首相約翰遜對悲劇感到震驚,警方正調查死者身份及死因,初步懷疑他們是企圖偷渡入境的人蛇,而貨車由保加利亞出發。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20191024/mobile/odn-20191024-1024_00180_003.html

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-25 15:35
good_pig    發表於 19-10-24 23:22

別墅

etyn 發表於 19-10-26 16:21
首先,我刚才已经说了。我们正在与英国警方保持密切联系,英国警方表示仍然在核实遇难者身份,目前尚无法 ...

我告诉你,我刚才也讲了,新中国成立70年来中国人民的幸福感、获得感、安全感、满足感前所未有,全中国14亿人民都为我们取得的成就、巨大的进步感到无比骄傲和自豪。环顾世界,有严重非法移民问题的不是中国。相反,我知道有越来越多的外国朋友希望到中国来学习,来旅游,来工作,甚至希望在中国永久定居,我觉得这本身就很能说明问题。

別墅

etyn 發表於 19-10-26 16:20
CNN记者提出令人惊诧的问题,华春莹:很不合时宜!

10月25日,外交部发言人华春莹主持召开例行记者会,部 ...

首先,我刚才已经说了。我们正在与英国警方保持密切联系,英国警方表示仍然在核实遇难者身份,目前尚无法确认是否为中国公民。

我觉得在目前情况下,我们每个人都为这39个逝去的生命感到悲哀。我们也在想,到底发生了什么?我们希望世界各国能够加强合作,打击非法偷渡或者非法移民问题,对不对?我觉得当务之急是要查清事实真相,要想办法解决此类问题。

你刚才先入为主,你设定为就是中国,而且把这个案件和中国庆祝新中国成立70周年联系在一起,这个出发点是很有问题的,反映出你思想深处的一些问题,你到底希望得到什么样的答案呢?

別墅

Jone_kuok 發表於 19-10-26 12:48
外國人承機指責中國都算了,同是中國人都見咁多撲出嚟駡國家,真係心痛。
可見呢几十年國家受几多不實指控 ...

CNN记者提出令人惊诧的问题,华春莹:很不合时宜!

10月25日,外交部发言人华春莹主持召开例行记者会,部分内容如下。

记者:关于在英国发生的悲剧,我们理解目前详细信息有限,但希望你提供些背景。你之前提到,为庆祝中国过去70年取得的巨大成就和进步,本月初中方举行了国庆相关活动。但中国公民却通过这种极端危险的方式离开中国,他们是出于何种动机?外界应该如何理解?

华春莹(资料图)

华春莹:你是CNN的吧?我觉得你提这个问题很不合时宜。而且你提这个问题其实对CNN没有得分多少。

子爵府

沉默的... 發表於 19-10-26 12:41
知道這單新聞時:震驚
話全部人是中國人時:心痛
話其實有越南人在內: 英國方面未經證實就發放不真確的資 ...

外國人承機指責中國都算了,同是中國人都見咁多撲出嚟駡國家,真係心痛。
可見呢几十年國家受几多不實指控

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

曱甴又集體炒車?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

沉默的... 發表於 19-10-26 12:41
話其實有越南人在內: 英國方面未經證實就發放不真確的資 ...

外國人嘅質素咪又係咁上下。

大宅

回覆樓主:

話其實有越南人在內: 英國方面未經證實就發放不真確的資料,假新聞?作新聞? 未證實是中國人士時,是否應該講亞裔人士準確啲呢?

大宅

回覆樓主:

英國貨櫃藏屍案再有3人被捕 部分死者可能是越南人 - 雅虎香港

https://yns.page.link/QiUs8

大宅

Mm233 發表於 19-10-24 20:02
死者RIP,係可憐既受害者。

如果佢地住係一個好地地既地方何必冒死偷渡他國。
14億人 咩人都有,有啲偏遠地方內地人沒出過國,對歐美充滿幻想。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

WWT1234 發表於 19-10-25 12:53
點解一定你非洲國家家而唔係南亞(e.g. 越南、柬埔寨)?

係,應該中國-> 越南 / 印尼 -> 非洲

子爵府

ddkaka 發表於 19-10-25 18:52
14億裏的39人,而且偷渡你估免費,起碼都6位數字啦,至於點解要偷渡就有好多可能性,可能以為英國生活一定 ...

台灣那邊報道人蛇集團

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1514255435406551&id=525781104253994

P. S. 可以隨便分享給更多人知道

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

小職員 發表於 19-10-25 12:55
祖國咁好咁強大都要偷渡
身體真誠實

14億裏的39人,而且偷渡你估免費,起碼都6位數字啦,至於點解要偷渡就有好多可能性,可能以為英國生活一定會好過中國,可能犯咗事要著草......真正原因就要當事人先知,其他人都係段估就唔好咁實牙實齒囉

別墅

littlemelody 發表於 19-10-24 23:30
所以有人話呢個國家有錢嘅人想走,冇錢人都想走 , 把口話愛國,其實個個都想走,包括埋政要
...
死左甘多人很心痛很難過,但仲有人想利用這39個死人抹黑國家,再加多D傷害俾中國,就更令人憤怒了!
關於此新聞國內論壇都很多留言,很多人都唔明點解仲有人冒甘大風險偷渡外國。偷渡的人並非十分窮的人,因為偷渡本身就要俾一大筆錢的,而最重要的原因是有人相信出國會有機會搵到更多的錢,過去幾十年民間很多金山阿伯的傳聞仍然深深影響住很大批人,我認識幾個移民(非偷渡)的例子,其中一個十五年前移民美國,佢在國內其實生活算幾好,佢老豆是很早以前偷渡過美國的後來唔知點樣取得居留權,幾十年後申請個子過美國,佢過美國過得亦唔太好(算一般啦),來過一次香港老朋友相聚時傾到,佢話去美國唯一原因都是相信有發展的機會,既然已經過左去就番唔到轉頭啦,這個道理後生的是唔會明的。另外一個例子是一個老朋友的舅父佢是廣州人後生是做過很多行生意全部都失敗欠人周身債,最後博一鋪從廣州走一貨櫃舊衫去非洲,搵到第一筆錢之後直接過左非洲搞生意,現在已經是半個奴隸主,手下有過千名工人。

珍珠宮

畀面勳章

Mm233 發表於 19-10-25 15:45
一定係你閱讀能力同時你既思維能力有問題啦

我話唔信人口販賣會賣成年男人 你就話東歐人口販賣好嚴重 廢話 ...

大姐,我講緊邊境人員有幾十人經貨櫃入境而不知,所以有問題,我有講錯?你撐乜呢?

伯爵府

banbanmm 發表於 19-10-25 15:31
咁成櫃幾十個人經貨櫃入境,邊境人員有冇問題呢?

係我閱讀能力問題定你思維能力問題? :igiv ...
一定係你閱讀能力同時你既思維能力有問題啦

我話唔信人口販賣會賣成年男人 你就話東歐人口販賣好嚴重 廢話,我都無話唔嚴重 我講緊販賣目標

蛇頭掉偷渡者入去凍櫃送死 你又話邊境人員有無問題

明顯你兩者都弱弱地

中共社論鬧外國表面荒謬 其實係深思熟慮 因為佢地清楚愚民一定照單全收 跟住中共指揮走去怪責外國 等佢地唔思考點解有中國人要偷渡

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

畀面勳章

Mm233 發表於 19-10-25 15:24
你閱讀能力係咪有問題 我都無話無 我係話人口販賣極少買賣成年男人 白痴仲話人無知
...

咁成櫃幾十個人經貨櫃入境,邊境人員有冇問題呢?

係我閱讀能力問題定你思維能力問題?

男爵府

伯爵府

banbanmm 發表於 19-10-25 15:20
你信唔信根本冇人care

人口販賣是歐洲一嚴重問題,由東歐販賣過去的每年不知有多少。

你閱讀能力係咪有問題 我都無話無 我係話人口販賣極少買賣成年男人 白痴仲話人無知

首頁
12345...10

尾頁

跳至