夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

離婚呢個決定真係好難,想識下同路人,可以傾下計,點樣行前面既路

複式洋房

Sister20 發表於 21-2-2 10:20
回覆 millim 的帖子

係咪要等分居1年,如雙方同意?單方就要2年?

無錯

複式洋房

係咪要等分居1年,如雙方同意?單方就要2年?

複式洋房

Sister20 發表於 21-2-2 00:47

我問佢想點,佢又唔覆。其實我都離開左差唔多半年,都預左但一諗到要搞手續我又唔想煩 ...

唔能夠咁嘅,問下自己,唔使下下問佢,唔好怕煩,律師3千零蚊搞掂。

子爵府

回覆 Sister20 的帖子

慢慢黎囉

複式洋房

我問佢想點,佢又唔覆。其實我都離開左差唔多半年,都預左但一諗到要搞手續我又唔想煩

複式洋房

回覆 Wongbuddy 的帖子

有個人好似有d行動,但自己未諗咁多住

複式洋房

Sister20 發表於 21-1-21 17:45
已經幾個月仲未知點處理,有人話一日未辦好離婚都唔應該識另一伴,我真係唔係太同意。離婚要等2年,青春對 ...

等2年係理論上而已,簽個刻對方都可能有另一半,不過去到簽個下,都幾唏噓

子爵府

回覆 siufachan 的帖子

不過呢 有時都要反思下 同自己呀媽成日嘈 (首先唔好理嘈交原因先) 係好易久而久之養成火爆燥底既性格 呢樣連自己都不自覺 好啦 到結婚或拍拖後 自己就會帶住呢種潛在性格同另一半相處 所以會發覺點解有咁多磨擦呢 問題未必全部源於另一半 所以我地要好好調整心態

子爵府

你衣家有心儀對象?

子爵府

我媽都極度控制慾 但你幸福 你媽會煮野比你食 煮野食看似簡單實則都要心機腦筋體力啦 我媽由做女都唔洗幫手做家務 嫁左比我老豆後一樣唔願做家務 一係請工人 一係我老豆煮飯 老豆放工後仲要去買餸煮飯 攰到佢呢!! 啲人成日話女人會以仔女為先 我就唔覺 至少我媽一定係最愛佢自己! 你好好珍惜你媽既心意啦 脾氣控制慾需然難頂架啦

大宅

BK Milk勳章

Wongbuddy 發表於 21-1-31 11:33

你媽咪煮五更粥比你?

係,你話佢完全唔錫我又唔係,因為佢係習慣早起身嘅人,每日都六點起身,對佢嚟講無咩影響。最慘咩都要依佢方法做,唔順眼就會鬧,同佢講佢又會同我嘈,咁大個人要比佢控制住好辛苦。就連我兩個小朋友幾點做咩,做啲咩都要管,又話我教得唔好,比個仔食豬扒飯又話我縱佢又要話,真係煩到爆炸

子爵府

你媽咪煮五更粥比你?

男爵府

siufachan 發表於 21-1-31 02:05
回覆 WaiYin1225 的帖子

同我媽一樣,唔可以超過9點起身,如果唔係又哦你。我連坐月嗰陣都要5點起身,佢迫 ...

我曾經都有同她講,過黎番說話?
不過,她實話我一切壓力,生肌瘤,是我自己/或前夫做成?
我雖然再婚,
但奈何現任先生,暫時無咩經濟能力,要迫住要同她再住一排,
現在疫情下,基本上,星期日,她會禁我出街...
昨晚,男家做節,十點到返...她又係度博命催回家?
又話阻住她洗衫,驚人投訴她洗衣機嘈?
其實,d衫唔一定要即時洗,如果洗不切,用酒精,
甪膠袋袋住,明天再洗都是一樣...
同她一起住,就快痴缐?

奈何又要養她,就算自己很努力
經濟能力,遠遠追不上?
再婚的事,我沒有通知她,
寧願儲夠錢一走了之,
因為,對她已經心淡...

她永遠為自己利益,為依歸...

男爵府

siufachan 發表於 21-1-31 01:54
回覆 dasy 的帖子

明白你感受,我親阿媽都係咁’有娘家真好‘呢句說話完全唔啱用,我阿媽對外人仲好過對我 ...

不緊要,唯有,上網找同路人呻下..
自己一定要堅強撐落去⋯⋯
我媽都好偏心,
日日差唔多,貶低我...用說話來潤我,
我姐黎十年,無養她,從得有怪過她?

大宅

BK Milk勳章

同我媽一樣,唔可以超過9點起身,如果唔係又哦你。我連坐月嗰陣都要5點起身,佢迫我食五更粥。大佬我已經餵人奶好唔夠瞓,仲要咁搞啲咁嘅嘢,又咩都要管,對住佢真係有產後抑鬱,我有同佢講你個女無跳樓自殺已經好好彩

大宅

BK Milk勳章

同我媽一樣,唔可以超過9點起身,如果唔係又哦你。我連坐月嗰陣都要5點起身,佢迫我食五更粥。大佬我已經餵人奶好唔夠瞓,仲要搞啲咁嘅嘢,又咩都要管,對住佢真係有產後抑鬱,我有同佢講你個女無跳樓自殺已經好好彩

大宅

BK Milk勳章

回覆 dasy 的帖子

明白你感受,我親阿媽都係咁’有娘家真好‘呢句說話完全唔啱用,我阿媽對外人仲好過對我,又成日同我嘈,同老公感情又唔好,老公脾氣唔好,全家日嘈夜嘈,好無助

大宅

BK Milk勳章

帶住兩個仔,都諗住離婚。C6脾氣暴躁,日日鬧個大仔,一係就同我鬧,完全頂唔順,情願辛苦啲自己湊都唔想日日嘈交

複式洋房

回覆 cupid0627 的帖子

我都覺得係,因為女人青春有限,而且都知冇得返轉頭

首頁
12345...9

尾頁

跳至