自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

星期一至日拉渾都無2%港人北上消費,d人、商家點解眼紅?

侯爵府

開心吸收勳章

gigicatb 發表於 24-9-15 21:32
今晚睇新聞訪問嗰個月餅店老闆,話生意唔及以前,佢話消費嗰班都走晒,移民晒,我心諗,全部走晒咩,香港仲 ...

可能以前係黃色經濟圈,咁佢應該都要走

侯爵府

開心吸收勳章

sasa615 發表於 23-11-29 18:52
人地都開到口,一蚊都唔會洗係香港
唔北上都唔會消費

好明顯那個人係收了錢搞分化,怎會生活在香港,可以不消費 一係就係8線

子爵府

pickballboy88 發表於 24-9-15 21:52
移民潮絕對有影響,好多離開嘅都係20-40歲嘅人,係平時最高消費嘅一群

北上果班平時都有,國內黎嘅平均消 ...
唔係話你,但好多黃人、策反者鐘意放負,咩遺址、咩無得表達、咩走曬,其實走嘅相信8成失敗者(失敗可以係窮可以係品格低可以係黃頭黃腦),兩成係搭順風車。

大宅

移民潮絕對有影響,好多離開嘅都係20-40歲嘅人,係平時最高消費嘅一群

北上果班平時都有,國內黎嘅平均消費低咗,所以加加埋埋咁大影響

男爵府

今晚睇新聞訪問嗰個月餅店老闆,話生意唔及以前,佢話消費嗰班都走晒,移民晒,我心諗,全部走晒咩,香港仲有700幾萬人喺度,賴得就賴

子爵府

Pa123 發表於 24-9-15 16:53
你都醒嘅!468萬住足七日?都係不同人?

可能同人,但用人口比率計太粗淺。比如人口齡一歲至25歲佔25%更本無消費能力,七十歲到一佰歲行都行唔到,有D年青人也未必有時間上去消費,你講2%份毌用咩數?每個statistic有優點有缺點,用北上人口和消費數據計算比較合理。

水晶宮

Pa123 發表於 24-9-15 17:48
封關三年幾,購物鏈已成形,上面產品服務都飛速進步,全世界經濟下行,降級消費,港服務口碑又差
...

我淨係覺得,大陸嘅食店真係打開門做生意,人地好想你黎幫襯,應該係競爭大、夠人手、店員有佣金!
香港嘅,唔夠人手、做唔做都係36、租又貴,要有好服務,真係好難!

子爵府

cyyiu 發表於 24-9-15 17:43
而家黎香港旅行嘅,真係深度遊,唔係以上亂咁fing錢嘅豪客!
封關三年幾,購物鏈已成形,上面產品服務都飛速進步,全世界經濟下行,降級消費,港服務口碑又差

水晶宮

Gud567567 發表於 24-9-15 15:42
如果真喺經濟好生意好, 大把遊客商家點會眼紅? 最好個個上哂去大陸, 唔好阻住佢招待高端貴賓呀! ...

而家黎香港旅行嘅,真係深度遊,唔係以前亂咁fing錢嘅豪客!

水晶宮

Pa123 發表於 24-9-15 16:52
無話岩唔岩,「容許」係服務、包容…等表現

我尋日北上消費,一行8人喺A餐廳食6人餐,然後喺B餐廳買d 小食帶埋入去食,仲外帶手調飲品!
如果店舖唔容許我地咁做,理論上佢可以賺到8人餐嘅錢+飲品,但如果我地唔接受,佢連6人餐嘅錢都無得賺!
所以,無話啱唔啱,人地打開門做生意,當然可以制定規矩,顧客接唔接受又係另一回事!

水晶宮

frozen2005 發表於 24-9-15 16:48
確實響大陸以外,餐廳禁止外來食物飲品係好常見做法,我同意咁嘅規定可以維護餐廳的經營。不過,我個人好 ...

所以我尊重不同地方嘅規定!
但絕對不同意樓上講,香港唔比帶外來食物就是輸晒嘅言論!

子爵府

MMVV 發表於 24-9-15 16:06
唔知妳計咩數。入境處話七月份有468 萬人北上。消費達40 億。

你都醒嘅!468萬住足七日?都係不同人?

子爵府

cyyiu 發表於 24-9-15 16:28
純粹覺得,食店禁止帶外來食物,真係無問題!
喺日本都唔可以咁做,有次食壽司,隔離枱攞支樽裝綠茶出黎飲 ...
無話岩唔岩,「容許」係服務、包容…等表現

大宅

籍口黎姐!
唔通夠膽講話中產移民同外資走晒先係主因咩!

大宅

cyyiu 發表於 24-9-15 16:28
喺日本都唔可以咁做,有次食壽司,隔離枱攞支樽裝綠茶出黎飲 ...

確實響大陸以外,餐廳禁止外來食物飲品係好常見做法,我同意咁嘅規定可以維護餐廳的經營。不過,我個人好享受 享用A店的食物時,都可以享用埋B店嘅飲品。

伯爵府

HiPP勳章(2)

nownowma 發表於 23-8-28 22:46
之前睇jm分享話寧願平日慳d, 或者有d 係因為覺得外面又貴服務又差, 寧願回家煮飯。到周末就北上吃喝玩樂。
...

我就係咁

平時1-5小朋友返學放學正常屋企食或學校食

星期六自己煮三餐
星期日就車上深圳食中午,買埋嘢返嚟香港煮夜晚。

水晶宮

frozen2005 發表於 24-9-15 13:45
成日旅行/ 北上揮手(emoji)(emoji)

都冇得話眼唔眼紅,香港食店太多限制;北上消費絕對唔係為咗貪平,而係 ...

喺日本都唔可以咁做,有次食壽司,隔離枱攞支樽裝綠茶出黎飲,店員示意佢收埋;d人去喺星巴克唔消費,仲坐人地d位仲飲其他野,結果比職員勸走!

子爵府

Pa123 發表於 23-8-28 21:25
星期一至日拉渾都無2%港人北上消費,d人、商家點解眼紅?

唔知妳計咩數。入境處話七月份有468 萬人北上。消費達40 億。

子爵府

Liuvyn 發表於 24-9-15 15:57
其實好多本地餐廳都多人,有d 仲要等位排晒隊,冇人幫襯嗰d有冇自己檢討下 ...
其實餐飲業係悶聲發大財,暴利快錢,食硬市民,成日呻係扮慘、唔想咁多人入行爭食,有d新入行唔夠精又hill張咪玩客鬧客lor,又有d諗住呃政府津走數破欠嘅。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊