自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

實有人又話我唱衰香港,叫人返大陸食飯,但香港真係幫唔落。

今日外賣個飯,remark 多蔥多豉油,黎到又係無,其實要求真係好簡單啫,都做唔到,盒飯係$76 ,無飲品既,都唔算平啦,咁點會唔上去食呀?

Skytree1000    發表於 24-4-10 23:16

男爵府

mimi987 發表於 24-4-10 13:15

今日外賣個飯,remark 多蔥多豉油,黎到又係無 ...

其實你食物質素好,好多人排住隊都會入嚟食,好似太古間Zagin Soba座銀,一碗雞白湯都成$148,貴㗎!但真係好味啲人咪即使貴一貴都願意排囉!
attach0/tmp/phpMsYdsl
attach1/tmp/phpQUMsnF

翡翠宮

無基本服可言!

珍珠宮

屯門刀削麵就執,推上網死得

珍珠宮

2024年龍年勳章

isamlum 發表於 24-4-10 13:45
香港人几時变得咁小器又玻璃心?

自從香港電台停播獅子山下

伯爵府

回覆:成日話香港食肆做唔住

快餐店平日只有三分之一的食客!

水晶宮

BK Milk勳章

多咗屋企煮飯同帶飯返公司食就真嘅
六$70個飯得塊豬扒同啲汁
咁我自己煮算啦

侯爵府

choyki 發表於 24-4-14 13:43
一邊鬧一邊幫襯,無得期望佢改善。
唔幫襯先有可能令佢改善。

笠執關注組等緊佢

子爵府

orezo 發表於 24-4-13 11:11
睇死你地跟住咪死死地氣返去食
一邊鬧一邊幫襯,無得期望佢改善。
唔幫襯先有可能令佢改善。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

子爵府

Crystalivy 發表於 24-4-12 13:48
我盡量自己煮,連返工都帶飯,出面食貴又污糟,放假上深圳食
自己煮,慳返人工同租金,可以平一半。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 24-4-10 14:29
我打算開間企業
朝早落order, 係廣州工場做即日飯, 中午送到香港。

送到香港邊度?
你覺得免費送上門,定街邊賣唔駛俾舖租?

子爵府

mimi987 發表於 24-4-12 12:43
都明香港租金貴人工貴,但我覺得咁少既要求(多蔥油多豉油)都滿足唔到客,係應該接受意見及改進,而唔係叫客人硬食

人工貴係事實,但租金少過人工一半喎!

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E9%A3%9F%E8%82%86%E5%9F%B7%E7%AC%A0%E8%AA%B0%E7%9A%84%E9%8C%AF-/442421
大角咀區埃華街附近一帶是食肆集中地,最近幾個月先後已有 8 間食肆結業或準備結業。

「租金」是原因之一,之不過,連鎖食肆如經營牛角、牛涮鍋等食店的叙福樓(1978)。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.1%,
員工薪酬才是最高,年內佔收入 29.8%,
與食材成本的 30.7% 相若。
食材成本 30.7%
員工薪酬 29.8%
租金開支 15.1%

另一間連鎖食肆太興集團(6811)的情況也差不多。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.2%,
員工薪酬佔比卻有 35.3%,
較食材成本的 26.2% 要高。
員工薪酬 35.3%
食材成本 26.2%
租金開支 15.2%

連鎖食肆的優勢在於標準化,不論是設備、經營流程還是食材,只要跟著標準去做,基本上是複製一間賺一間。並且,連鎖店議價能力高,憑藉這些優勢才能在香港生存。

食肆是售賣食物的地方,好吃還是最重要。純粹個人(審計密探 CIA:Bittermelon)意見,使用劣質食材、克扣分量、服務態度差等等,往往才是食肆執笠的主要原因。

子爵府

ope 發表於 24-4-11 17:10
我自己經驗,大半年前

香港食飯好多時因為人手不夠,或者請 part time, 變咗個老細好似揸頸就命咁,有次去沙田正x 食飯,我哋一枱 4 人坐正方枱已經迫,突然走個阿姐出嚟在我哋旁邊爬高唔知佢抹燈定乜嘢,大嫂呀!d麈跌曬入我碗粥度!

無幾耐佢仲打算拖地,拖地水有味的,地拖也有up 味,我哋一路食佢一路清潔什麼胃口也消失,如果一間餐廳要就伙記工時搞到環境服務差曬,食緊野都要就清潔阿姐個 routine , 根本本末倒置

講真我去大陸食咁多次飯,有人坐的地方係絕對未遇過人拉筒水出嚟拖地,只有侍應及上菜小姐,呢個係牽涉帶位到上菜到清潔工的安排。如果要清潔A 區,新入的人咪叫佢哋坐 B 區,直頭吉咗 A 區才清潔。
可能係因為:
內地失業率高
香港失業率低

大宅

syne403 發表於 24-4-13 16:02
咁香港點同日本比呢,人手不足,舖租和人工都高過人哋,我係YT睇過一個專吃香港茶記嘅日本人,話呢D先係香 ...

我覺得重點係香港先會驚比人加料

伯爵府

orezo 發表於 24-4-13 11:36
真係吹佢地唔漲
記得之前有個居港嘅日本youtuber讚香港人有耐性,去餐廳食嘢好有耐心等食物,佢話如果喺日 ...

咁香港點同日本比呢,人手不足,舖租和人工都高過人哋,我係YT睇過一個專吃香港茶記嘅日本人,話呢D先係香港特色喔,人哋好欣賞香港茶記文化

侯爵府

Myluckybaby 發表於 24-4-13 15:52
應該住返上面係上面工作,出返幾千蚊人工,仲有資格下下去大商場餐廳吃飯?咪一樣吃返d見到都反胃既小舖食 ...

咁你意思係咪而家我香港工作,香港食飯,係咪就要接受食d見到都反胃既小鋪食物,請問你係咪想帶出呢個信息?

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-4-10 16:56
支持樓主日日上去食
最好搬埋上去 唔使日日 頻頻撲撲 上上落落

應該住返上面係上面工作,出返幾千蚊人工,仲有資格下下去大商場餐廳吃飯?咪一樣吃返d見到都反胃既小舖食店,例如東門d街邊小舖。

侯爵府

orezo 發表於 24-4-13 11:10
凍飲少冰都係一樣多冰

X 2

大宅

淼淼BB 發表於 24-4-12 15:37
三日吾埋2日都有呢啲post
話香港食店點差差差
大陸又點好好好

之前有個post係讚香港好店架,又比人話做廣告,叫果位jm 都可以讚遇到的好店佢話有都唔使讚架

大宅

20162016 發表於 24-4-13 11:14
走唔出佢嘅魔掌(佢估)

真係吹佢地唔漲
記得之前有個居港嘅日本youtuber讚香港人有耐性,去餐廳食嘢好有耐心等食物,佢話如果喺日本咁遲先有食物係會畀人認為唔專業而投訴 留言的香港人話因為驚比人加料咋

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊