想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Being in the ivf field for >10 years, I hope to help in a discussion format any of your questions or concerns with my relevant scientific knowledge and experience.

Please also let me declare that any of my sharings and discussions here whatsoever are based on my own personal views and opinions; and therefore, my discussions and I in this discussion blog do not represent my employer or my center.

Any of your postings can be in Chinese or English. My response will mostly be in English.

Have a successful Year of the Tiger!

男爵府

poohchanns 發表於 24-9-2 17:09
回覆 cutecutetown 的帖子

Hi cutecutetown,

Dear poohchanns,
凝血問題jm之間成日都話有,而實在真係影響懷孕嘅其實唔多,一般都唔難搞。至於要成個孕期打針嗰啲據我理解似係免疫問題多啲,亦都係好少發生,你可以陀到8周其實都頗肯定唔係呢個問題,所以真係唔好見其他人有就懷疑自己有。其實醫生已經好專業,絕少會睇漏,除非你嘅情況係罕有到萬中無一;換句話說,你會擔心嘅又或係網上jm傳來傳去叫大家要驗嘅問題,其實醫生係aware嘅,只係佢經驗同實際診斷覺得你唔需要特登去驗嚟證明你冇,佢都要平(emoji)你嘅實際需要、財政、同時間考量。
1)驗凝血問題可以在預備做IVF又或預備放胎時做驗血check各種唔同指數時一齊做埋。我唔清楚點解要密密驗,你知道她們實在驗的是什麼嗎?
2)又係冇需要就唔做啦,你可以Google 找Doppler ultrasound, 香港絕對有的,係有需要先做,只係你不熟悉罷了。
3) 我就是說,現階段你只需要把餘下胚胎做PGT-A(亦即是PGS),如果你或你先生有染色體問題,PGS結果有機會睇到。到時見到PGS報告再有懷疑,醫生起碼知道驗血要驗什麼、並可以更深入和準確。
4)對的,香港醫生偏向保守,而jm亦偏向放胚胎。兩睇吧,如果唔正常又何必放?浪費時間和抱假希望,染色體異常嘅胚胎係唔識自我修復的。
5)PGT個報告係會列明胚胎嘅染色體結果。如果正常會寫euploid, 如果「唔正常」,會寫aneuploid並列出染色體問題。亦有你所講嘅中間位,mosaic/鑲嵌,當遇到mosaic embryo,視乎是影響哪條染色體和鑲嵌程度高低,可以先與遺傳學專家作諮詢再決定放與不放胚胎。

複式洋房

Hi cutecutetown,
多謝回覆。

我一直以為血液循環差就會容易凝血問題!

其實呢個情況普唔普遍 ? 因為我見佢都唔算係孕前常規檢查,但又見到身邊有兩位朋友遇到要整個孕期打針。不過你都講得啱,呢個時間驗都冇乜意思,可能之後再決定。

其實今次都係避孕年幾兩年,第一次懷孕。可能總算了解到自己身體係能夠成功着床。現階段真係冇嘢可以做到,希望星期五快啲到啦。

1)想了解一下,若果真係有凝血問題,係唔係非懷孕期間抽血就可以驗得出? 點解我見到有啲人要驗得咁密嘅?

2)我都有睇過其他地方嘅人話照超聲波嘅時候係可以睇到子宮供血嘅情況,但係點樣好似香港唔係太普遍?

3) 你提及建議我下一次可以檢查先放。如果係染色體基因嘅問題,同我同我先生需唔需要驗血,驗血可以檢查到嗎?還是係其實都係機率問題,每一粒都唔同,所以先建議做PGT?
4)點解卵少嘅時候醫生就唔建議做呢?
我有睇過其他人話係驚篩選症之後就會冇晒,所以連放胎嘅機會都冇,所以就唔建議?

5)想知道PGT 其實檢查完之後個結果會唔會係得Yes / No? 相信明顯一定有問題嘅就會篩選走。但係其實都有好多中間位?唔係得0 or 100 ?

謝謝

男爵府

poohchanns 發表於 24-9-1 15:14

Dear cutecutetown,

1) 你擔心的話或者可以考慮再抽卵兼PGT,將餘下嘅D6一併做埋。
我唔太清楚懷孕點樣改變身體,但懷孕過最起碼知道你嘅子宮內膜同與著床有關嘅機能都正常,所以你更要調整心態,不要過度擔心,亦不要太悲觀。
2) 卵子質素個「質素」其實好虛泛,其實可以涵蓋染色體、卵漿、同粒腺體。染色體管基因,卵漿管運作機能,粒腺體管能量。當然,染色體仍然係最重要的一環。
3) 流產或引產後,最好來一兩次M,等周期回復正常便可以再放胎。
4)就如你醫生所說,懷孕時抽血會唔準,驗到什麼也不能作準,亦對而家個胎做唔到什麼。凝血同血液循環好壞係兩樣唔同嘅嘢。

男爵府

chubbysy 發表於 24-9-1 12:01
想請教下。我上年試過自然懷孕但week 8 流產。然後我今年7月第一次ivf 放胎,成功著床w ...

Hello chubbysy,
既然仲有幾個胚胎,都值得先做PGT 看看,有正常的才放胎。如果胚胎grading本來不太差,解凍做活檢然後雪番都唔影響正常胚胎的。
你兩次流產有沒有驗過流出來嘅胎有冇染色體問題?如果決定做PGT,可以先看看result才決定你同先生有沒有需要做基因test.

複式洋房

多謝你回覆,接受咗兩天其實已經好咗了。
但因為仍然有作嘔胸痛唔舒服嘅感覺,所以一時間係好難接受嚟緊會發生嘅事。我唔想心情太差影響到bb,但係我心底裏一步一步開始接受緊。

1) 其實醫生都有講,有機會係卵嘅質素唔好,所以影響到。所以先令我擔心之後嗰個D6。 醫生有講過其實曾經Pregnant 係好事,會改變身體,懷孕過 下一次比較容易再懷孕,請問係點解?

2)卵本身質素唔好就等於染色體易有問題嗎?

3)如果要再放的話,要隔幾耐?

4) 我哋有問醫生會唔會係關凝血問題,佢就話懷孕嘅時候抽血D diner會唔準,其實呢個都係其中一個擔心嘅問題。驚啲血去唔到個胎度,醫生又話呢啲情況好rare, 但係其實我身邊都有兩個朋友係呢個情況… 你會唔會建議我出去抽血? 定係還是都已經無補於事… ? 之後先再抽? 因為我成日覺得自己啲血液循環唔好…係咪同一樣嘢?
Thanks

洋房

想請教下。我上年試過自然懷孕但week 8 流產。然後我今年7月第一次ivf 放胎,成功著床week 6出現過心跳,但week 8 發現無左 😢 我今年35 本身仲有幾個day 5 embryos 想問下你覺得我需要解凍embryos 去做pgt 嗎? 做完pgt再雪會影響quality嗎。有無其他檢查我需要去做。同埋我同我先生需要做基因test 嗎定係做pgt已夠? thanks

洋房

想請教下。我上年試過自然懷孕但week 8 流產。然後我今年7月第一次ivf 放胎,成功著床week 6出現過心跳,但week 8 發現無左 😢 我今年35 本身仲有幾個day 5 embryos 想問下你覺得我需要解凍embryos 去做pgt 嗎? 做完pgt再雪會影響quality嗎。有無其他檢查我需要去做。同埋我同我先生需要做基因test 嗎定係做pgt已夠? thanks

洋房

男爵府

poohchanns 發表於 24-8-31 21:14
回覆 poohchanns 的帖子

唔知你記唔記得我啊。我36歲 上年做左兩次IVF , 第二次有冇個Day3 8cell 同D6。我 ...

我當然記得你啦,同你講jelly理論唔係好耐之前嘅事咋。胚胎有著床,就已經推翻咗放胎後唔可以亂動、著床會見著床血等等嘅似是而非之說。至於胚胎是否會正常生長,很多時都取決於佢嘅染色體有沒有異常,這固然不是你控制或改變倒,而單憑胚胎grading亦唔可以確定得到。
1)我哋固然希望有奇蹟,胚胎生長會正常返。但我暫時未遇過….
2)除非真係追得番生長進度,否則流產會係遲早嘅事。有時我都感到好無奈,但响沒做PGT-A嘅情況下,類似你嘅情況都見唔少。
3)每個胚胎都係獨立嘅,同埋批卵唔代表佢就一定差。
4)我明白你現在嘅心情,但真係沒什麼可以做而又幫到個情況。除非期間你開始有流產徵兆,否則也只有下星期再照超聲波才知道。
真係嘗試放鬆一點,要來的總會來,你擔心與否改變不了什麼,只是辛苦了自己。其實我同你一樣,仍然希望下星期有好消息,但只有hope for the best, prepare for the worst.

複式洋房

回覆 poohchanns 的帖子

唔知你記唔記得我啊。我36歲 上年做左兩次IVF , 第二次有冇個Day3 8cell 同D6。我放左之後你用jelly理論解釋比我聽叫我relax.. 我有聽啊

最後Day 3 真係成功左啊。我好開心,冇諗過會見到兩條線,HCG 係380, 但醫生話500先理想,當時4週.

之後6週再照胎long平均值 0.8cm醫,話細左兩日,不理想要再觀察。 前日7週再照,GS寫1.27 , CRL 0.28 . 細左一週,但有心跳。 我見到嗰刻心跳真係好感動但醫生話BB會停嘅機會好大,九成唔得, 我心情好崩潰,喊到停唔到。

我心內知道可能會發生,但係我仲好想存有希望,下星期會見到佢長大左好多….

1)BB生長返正常,係咪冇可能發生?
2)就算有大到,係咪都係會有問題?
3)我另外我粒D6 , 如果之後用,如果成功,係咪都會有同樣問題? 因為都係同埋批卵
4) 面對住BB有心跳,但又知佢可能anytime 停,我好難過,好難面對,我應該點諗好…..

我已經try my best 食多d 蛋白質,努力訓多d , 我知都可能唔會有幫助,但我唔知可以點做

複式洋房

Hello cutecutetown ,
唔知你記唔記得我啊。我36歲 上年做左兩次IVF , 第二次有一個Day3 8cell 滿分同5分D6。我放左之後你用jelly理論解釋比我聽叫我relax.. 我有聽啊

最後Day 3 真係成功左啊。我好開心,冇諗過會見到兩條線,HCG 係380, 但醫生話500先理想,當時4週.

之後6週再照胎long平均值 0.8cm醫生話細左兩日,不理想要再觀察。 前日7週再照,GS寫1.27 , CRL 0.28 . 細左一週,但有心跳。 我見到嗰刻心跳真係好感動但醫生話BB會停嘅機會好大,九成唔得, 我心情好崩潰,喊到停唔到。

我心內知道可能會發生,但係我仲好想存有希望,下星期會見到佢長大左好多….

1)BB生長返正常,係咪冇可能發生?
2)就算有大到,係咪都係會有問題?
3)我另外我粒D6 , 如果之後用,如果成功,係咪都會有同樣問題? 因為都係同埋批卵..
4) 面對住BB有心跳,但又知佢可能anytime 停,我好難過,好難面對,我應該點諗好….. 5) 同一時間,如果佢質素係有問題 ,但係有繼續長大,情況會變咗點? 係咪已經唔可以自己修復?雖然我好想佢冇事,但我又好擔心佢曾經慢過,就算長大到之後有擔心有其他問題…….定係只要佢帶大到就會冇事?

我已經try my best 食多d 蛋白質,食唔落嘢想嘔,但係都照食啲,努力訓多d , 我知都可能唔會有幫助,但我唔知可以點做

男爵府

PPbabycat 發表於 24-8-12 16:56

多謝你嘅回覆~俾咗好重要嘅意見我,我都要好好考慮。畢竟ivf呢條路都行咗2年, ...

Dear PPbabycat,
其實若然仲係心大心細、拿不定主意唔知好唔好再抽卵,那就先植入那一個low mosaic胚胎吧。不要花太多時間想這想那,反正現只有最多一個胚胎是值得用的,先看看這次機會,然後才考慮其他option.

民房

多謝你嘅回覆~俾咗好重要嘅意見我,我都要好好考慮。畢竟ivf呢條路都行咗2年,時間等待係一個折磨。都怪自己以前太無知,太老定,好多嘢都錯過晒時機。

男爵府

PPbabycat 發表於 24-8-10 13:27
Hi cutecutetown ,
我個背景有少少長及複雜,我今年40歲,有子宮肌腺症,38歲時開始ivf,已取卵5次,植入3 ...

Hello PPbabycat,
1. 你有腺肌症,加上高齡,最好只放一粒。既然做了PGS,更加只需要放一粒,免得有什麼complication反而會因小失大。另一方面,如果mosaic 胚胎都考慮植入,我都只會建議放low mosaicism嗰個;因為好多大嘅做PGS嘅lab都看到high mosaicism其實同唔正常冇分別,你亦試過放過一次high mosaicism的胚胎,雖然佢同另外兩個沒有PGS嘅5CC一齊植入,但心跳都冇就流產,所以真係唔值得嘥時間、傷身又傷心。
2. 如果你經濟許可,都可以考慮抽多一次卵,我唔太在意你係40定41歲,年齡只係一個數字,最主要係你嘅AMH(1.4)尚算ok, 很多同齡嘅都可能低過1.0,所以趁仲有啲儲備、兼夾你近兩次嘅result都唔算差,希望做埋呢次若有正常胚胎就先用,low mosaicism的留作後備。

民房

Hi cutecutetown ,
我個背景有少少長及複雜,我今年40歲,有子宮肌腺症,38歲時開始ivf,已取卵5次,植入3次,但直到現時都未成功。
首3次都係公院做,足足用1年半時間。
第一次,只抽咗一邊卵巢5粒(因我其中一邊卵巢位置問題,第一次ivf完全照不到),得1粒day3(7CG2),打3針停經再植入,失敗。
第二次,左右共抽到13粒,最後得1粒囊胚4BC,再次打3針停經針後植入,再次失敗。
第三次,左右共抽8粒,首用icis ,受精率高咗,有5粒,但最後得1粒囊胚4BC,因公院醫生話呢粒4BC成功機會率唔高,自己亦對公院失去信心,未植入(雪起咗),當時剛剛滿40歲即轉戰台灣。
第四次台灣,抽16粒,最後有5粒囊胚,1粒5BB, 2粒5BC, 2粒5CC,BB&BC做pgs,得5BB係 high mosaicism,2粒BC異常,植入5BB+2粒5CC,有1粒著床,但8週仍未有心跳,第9週就自然流產咗。
剛剛台灣做第五次,抽16粒,最後得3粒囊胚,5AA+2粒5BB, pgs後嘅5AA竟然異常唔用得,另外2粒5BB就1粒 high 1粒 low mosaicism。
1. 台灣醫生建議2粒BB一齊植入,我知鑲嵌型胚胎成功率都打折,醫生話我雙胞胎率只有10%,但問題我有後壁腺肌症6cm左右,好驚如幸運地係雙胞胎會逼爆個子宮,影響個胎兒。你覺得我係咪可跟醫生建議一次過植入2粒鑲嵌型胚胎?定係只先植入low嗰粒?
2. 另一個諗法係其實以我呢個情況,你覺我好唔好再抽多次卵搏埋佢,睇睇抽到咩質素嘅胚胎先再決定點植入?因為如果我今次植入失敗,再重新開始療程時已到41歲。定係你覺得我抽到好嘅卵子機會已經唔大?我最近amh 1.4,FSH 7.22,同埋畢竟我已抽咗58粒卵,都未見有1粒完全正常。

男爵府

BB_333 發表於 24-8-6 09:18

醫生話用人工周期佢建議放兩粒morula 我上網睇morula 機會比較細

Dear BB_333,
如果有兩粒morula都可以一次放哂兩粒嘅,只要有一粒得你都有機會。
不過你如果唔想放,會去其他地方再抽卵也可以。

複式洋房

醫生話用人工周期佢建議放兩粒morula 我上網睇morula 機會比較細
本身想唔放胎就算

男爵府

BB_333 發表於 24-8-5 17:13

多謝你解答如果day 5只有morula

Dear BB_333,
我一向都唔贊成jm去台灣IVF,佢哋在實驗室方面嘅培養和政策都比較奇怪,好多時都唔係跟一般世界性IVF lab做法看齊。就如這個day 5幫你雪起的morula, 即係吊住你。一般做法係會將D5 morula培養到day6, 如果在day6 能長到囊胚都算達標,可以用,day6囊胚絕對可以有活產的;但morula若到D6不能生長成囊胚,即是沒用,可以放棄。Morula嘅外觀亦係一個較難分辨嘅階段,有時胚胎有十幾個細胞而又有碎片時亦會被誤以為是morula, 所以培養多一天係最正路嘅方法。
醫生有跟你解釋過如果放一個morula是怎樣做法嗎?人工周期?會否早一天先溶解、有生長才放胎?

複式洋房

多謝你解答如果day 5只有morula
仲值唔值得番台灣植入呢?
因為見人話day 5 morula 其實機會好低
謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊