婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我媽是個古式人, 故就算幾不開心都會忍, 但佢99卻是個非常難頂的人, 惡行如下:
1. 恨男孫, 可惜我媽只有4個女, 故很早以前便叫我爸包二奶生仔, 好彩我爸沒有這樣做;
2. 因我們全是女, 故非常不順眼, 經常鬧我地, 咒我地嫁不出, 無老公, 仔女等等;
3. 話我媽不識教女, 因我地同佢無二句, 就算我爸都是同佢溝通不到;
4. 以為我媽有好東西都不給佢吃, 其實全部都是佢自已不吃而已, 我媽為了佢專登做一些餸給佢, 但佢毫不領情, 覺得應份;
5. 覺得我地成日偷佢錢, 不見銀包等, 但其實全部都是佢的床上只是佢看不到而已;
6. 只有佢講, 無人講, 無論任何人講的都是錯, 只有佢是啱的, 經常同街外人(如樓上檈下)講我們虐待佢, 令到其他人誤會我媽......
還有很多惡行不能盡錄, 最慘是一齊住, 小小事都會大吵大鬧, 晚晚如是, 令其他人不能入睡, 直至佢累才會收口, 我非常鄧我媽不值, 這麼多年來, 她對佢都好好但結果

複式洋房

原帖由 coolman008 於 09-2-17 11:06 發表
我媽是個古式人, 故就算幾不開心都會忍, 但佢99卻是個非常難頂的人, 惡行如下:
1. 恨男孫, 可惜我媽只有4個女, 故很早以前便叫我爸包二奶生仔, 好彩我爸沒有這樣做;
2. 因我們全是女, 故非常不順眼, 經常鬧我地, 咒 ...

Your grandma is horrible!
And your mother is too kind! Poor her

大宅

同我亞婆一樣, 我足足忍左30年

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好似我99個99,我老公一家都唔鍾意呢個麻麻,
因為自細好大細超,淨係對d表兄弟好,
對我老公幾兄弟姐妹唔好,
對我99超級唔好,不過我99冇介懷呀,
佢d仔新抱唔俾飯佢食,我99日日煮埋佢飯叫佢過黎食,
以德報怨都算係咁啦,不過佢把口唔收呀,
係99呢邊就講其他仔女是非,佢其他仔女面前,
又講番我99是非,俾我99鬧爆佢囉,
叫佢唔好搞風搞雨囉,
又唔諗下冇人理佢,仲有我99理下仲想點呀

大宅

原帖由 coolman008 於 09-2-17 06:06 PM 發表
2. 因我們全是女, 故非常不順眼, 經常鬧我地, 咒 ...

又係一個重男輕女既古代人,同我奶奶一樣,都唔明女有咩唔好,而家D男人都鍾意女多過仔,我99都唔係好老6十幾,自己6個女1個仔,可以將自己D女送比人,點都係自己生,點可以話係女唔要,我自己就一個仔一個女,佢對我個仔咩都得,對我個女咩都唔得,又話E樣唔好果樣唔好,開頭知道我第2個係女直頭叫我唔好要,係仔先生,
不過我有一個同我意見一樣既老公,如果唔係要我對住佢,唔傻都痴,

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 vickywoo121 於 09-2-18 01:10 發表

又係一個重男輕女既古代人,同我奶奶一樣,都唔明女有咩唔好,而家D男人都鍾意女多過仔,我99都唔係好老6十幾,自己6個女1個仔,可以將自己D女送比人,點都係自己生,點可以話係女唔要,我自己就一個仔一個女,佢對我個仔咩都得,對我個女咩都 ...

吾係下嘩

大宅

原帖由 vickywoo121 於 09-2-18 01:10 發表

又係一個重男輕女既古代人,同我奶奶一樣,都唔明女有咩唔好,而家D男人都鍾意女多過仔,我99都唔係好老6十幾,自己6個女1個仔,可以將自己D女送比人,點都係自己生,點可以話係女唔要,我自己就一個仔一個女,佢對我個仔咩都得,對我個女咩都 ...

我呀媽5個女1個仔(仔係最細),我呀媽都話當年有人叫佢比個女佢,我呀媽都有諗過, 我呀爸唔比, 最後當然無啦,所以我哋個個都好啺爸爸

大宅

時代唔同, 如果我99係咁,
一. 我以後唔會見, 見都會一年見一次,
二. 一定唔會同佢同住, 即使佢一個人住, 我會叫佢住老人院,
三. 佢如果在老人院度, 都仲係對我態度惡劣, 我係唔會接佢出來

想當年, 我媽對佢99(我嫲)好好, 咪又係我媽背後話佢衰

民房

下咁都得?叫亞爸包二奶

大宅

我麻麻對我媽咪好好, 所以佢唔洗受氣做家務!! 如果我有個甘既阿麻, 我直頭唔叫佢呀!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿嫲係我62第二個老婆!
佢同我媽咪住左18年,雖然我阿嫲都冇對我媽咪點樣唔好,我同細佬唔係佢親孫但由細個到而家對我地都好好~
雖然話就話佢對我媽咪冇D咩唔好,不過一齊住左咁多年都會有D野唔鍾意,我媽咪又好鬼忍得,所以我不嬲都好佩服我媽咪可以同佢地一齊住左18年咁耐!

子爵府

原帖由 Fbee 於 09-2-18 13:26 發表
下咁都得?叫亞爸包二奶

無錯, 這點是最不能原諒的!

子爵府

環保接龍勳章

咁如果佢自己冇仔生係咪要個老公包2奶呀!!

大宅

原帖由 樂樂小天使 於 09-2-18 09:12 PM 發表
咁如果佢自己冇仔生係咪要個老公包2奶呀!!

係架,當時我99都有叫過我62去包2奶,我老公係第7個,上面有6個家姐,所以有D送左比人,我老公對落仲有妹,都係冇仔,所以我老公比佢地竉壞晒,

男爵府

女麻女麻簡直係極品99, 你媽咪咁忍得, 真係好服佢!

叫你爸爸包2, 借問聲佢知唔知無仔生, 係男人問題, 唔關女人事, 如果你爸爸有2, 都可能係女, 因為有d人真係外父相, 我爸爸係其中一個例子!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢都唔記得自己都係女人嚟既
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

因我爸是獨仔, 故佢覺得無仔是絶後的, 但從來都不理解這個問題是出自男人, 不關女人事, 幸好我爸沒有聽佢話, 否則他一早便失去這個家了

男爵府

如果我係你, 我一定唔會孝順呢個女麻女麻, 雖然無佢無你爸爸, 但係我係一個好鍚媽咪既人, 如果我女麻女麻咁對我媽咪, 我實同佢死過!

我阿女麻有三個仔, 不過佢個個仔都係生女, 我阿女麻以前都好, 佢唔會好似你阿女麻咁衰叫個仔包2奶, 不過就因為三個新抱都係生女, D新抱麻麻地, 所以我地幾個堂姊妹都唔太鐘意佢, 不過可能年紀大, 睇化左, 之從我個女出世之後, 佢改變晒, 希望你女麻女麻都有一日會改變。

原帖由 coolman008 於 09-2-26 17:40 發表
因我爸是獨仔, 故佢覺得無仔是絶後的, 但從來都不理解這個問題是出自男人, 不關女人事, 幸好我爸沒有聽佢話, 否則他一早便失去這個家了

男爵府

原帖由 juicypig 於 09-2-26 16:34 發表
佢都唔記得自己都係女人嚟既
最討厭自己係女人等係憎女人既人 , 唔通佢連自己都憎!

伯爵府

原帖由 060905 於 09-2-27 01:31 發表
如果我係你, 我一定唔會孝順呢個女麻女麻, 雖然無佢無你爸爸, 但係我係一個好鍚媽咪既人, 如果我女麻女麻咁對我媽咪, 我實同佢死過!

我阿女麻有三個仔, 不過佢個個仔都係生女, 我阿女麻以前都好”恨”仔, 佢唔會好似 ...

嘩, 你地家族全部都係生女, 都幾熱鬧喎.

首頁

尾頁

跳至