親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國會長

王國會長

以目前最平高級海景房計, 官網報價:不可取消的"早訂"價約USD510及標準價USD630, 其他agoda, hotels 價錢都係相若.

有見要成四千銀一間房, 便嘗試找找有否其他方法平d, 偶然見到州際萬座屬 PriorityClub Reward 的會籍咭, 州際萬座可以用積分換房間, 40000分+USD70 ~ 50000分免費換, 於是便看看如何取積分, 而原來積分係可以買的, 而剛好目前正在做promotion, 買分加送10~50%, 那大家應估到我是如何平價訂萬座酒店了, 結果比早訂價平75折, 3晚共省了三千元. 另一著數係用分訂係可以取消的, 雖然不能拿回錢, 但分可退回再訂其他日期甚至其他酒店.

這做法只適合買分有promotion 時, 否則跟直接訂差不多的.

**priorityclub 在1月開始調整左換領分數, 但會員在3月18日可要求用舊分換, 因我已用新分換(每晚貴10000), 最后打去CS 叫佢退返收多左的30000 分.

方法如下:
假設你訂州際萬座酒店, 可先去其官網查下要用多少分換房間 (在Rates 的另一頁PriorityClub Reward Nights), 會見到 45,000分+USD40 或 50,000分 或 40,000分+USD70 換一晚, 再計返要幾多晚共幾多分, 我住三晚=40,000分 x 3 + USD70 x 3, 共需120,000 分 + USD210.

如非 PriorityClub rewards 會員, 先在www.priorityclub.com登記
完成登記及登入, 可看見右面Quick Links 有一欄 Purchase Point.

Click 入去會見到有special offer.

佢有一個限制是每戶口每年最多只可買50,000分, 加埋25,000 bonus, 即一年只可以買75,000分, 我旳做法是分開戶口買/訂, 我同c9 都係member 而且本來已有一二千points. 買法是:
我本來有2000, 買75,000 = 77000
c9本來有1500, 買42,000 = 43500
全部加起來=120500, 因訂房要係40000 倍數, 所以將c9 的3000 轉去我戶口變成
80000 同 40500, 那就可以去訂房了, 到時會扣分和入信用咭戶口扣USD70(每晚).

成本=USD575+345(買points)+15(Transfer Points)+210(訂房) = USD1145
直接訂=USD510 x 3 = 1530
共節省了USD385 = HKD3000

注意以上買法只供參下, 實際買points/transfer points 還要看情況, 最重要計下到底可以省到多少!

fatmth  好詳細 thanks.  發表於 13-3-14 16:27

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:75折訂沖繩州際萬座酒店方法

厲害好勁可以搵到方法75折book,勁

大宅

引用:以目前最平高級海景房計,+官網報價:不可取

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-03-12 發表
以目前最平高級海景房計, 官網報價:不可取消的"早訂"價約USD510及標準價USD630, 其他agoda, hotels 價錢都 ...
可以教下點買及訂房?

大宅

版主不愧為版主, 真是厲害過人, 聰明機智, 領教了!

王國會長

王國會長

WaLam2009 發表於 13-3-13 07:11
可以教下點買及訂房?
加了我的買法, 希望你睇得明我寫乜啦.

男爵府

瑩瑩老豆 發表於 13-3-13 13:59
加了我的買法, 希望你睇得明我寫乜啦.
想請問登記係咪free架?

THANKS for sharing

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

瑩瑩老豆 發表於 13-3-12 23:33
以目前最平高級海景房計, 官網報價:不可取消的"早訂"價約USD510及標準價USD630, 其他agoda, hotels 價錢都 ...

非常有用

複式洋房

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我還有比你買還平D的方法哦,不過就要自己帳戶有最少5000分。

王國會長

王國會長

waiwaikelly 發表於 13-3-13 14:20
想請問登記係咪free架?

THANKS for sharing
登記係free

王國會長

王國會長

tmk7613 發表於 13-3-13 15:26
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我還有比你買還平D的方法哦,不過就要自己帳戶有最少5000分。
方法是如何? 那先買5000分再用你的方法行不行?

tmk7613  可以  發表於 13-3-14 01:12

男爵府

tmk7613 發表於 13-3-13 15:26
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我都想知喔

tmk7613  請睇13樓的回覆  發表於 13-3-14 01:46

珍珠宮

BK Milk勳章

複式洋房

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

就是你用積分+現金的方法去訂,然後取消,會退回你全部積分,等於用70美圓買左10000分。明白嗎?同一道理,可用5000分去加現金訂,最低5000訂的酒店就自己去揾吧。
你之前訂好的可取消用那分做種子來買,比直接网上買平。

複式洋房

不過你要咁多分的話就要做多幾次了,等於USD350一晚

複式洋房

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

原来你本身都是用分加錢換的,你可試下取消一晚,你帳號應該退回50000分,等於用70買左10000分。所以平時就要留5000分在帳號度做種子

複式洋房

睇到你買左過60000分已到白金會員了,不過住洲際白金都無咩用,房間可能會升一級吧。

王國會長

王國會長

tmk7613 發表於 13-3-14 01:41
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

就是你用積分+現金的方法去訂,然後取消,會退回你全部積分,等於用70美圓買左10000 ...
一山還有一山高, 咁都比你想到
的確 USD70 換10000 分係最平(比送50%仲平), 如果訂三晚可以再省多六百多港元呢.
只是要做這麼多預訂+取消, 不知會不會有問題, 你有試過嗎?

tmk7613  這方法的好處是隨時能用,不用等送分先買  發表於 13-3-14 13:26
tmk7613  試過,但唔是買咁多,我D分一般用來等pointbreak用。  發表於 13-3-14 13:23

王國會長

王國會長

tmk7613 發表於 13-3-14 02:05
睇到你買左過60000分已到白金會員了,不過住洲際白金都無咩用,房間可能會升一級吧。 ...
我個白金會籍是早已有的, 州際的白金會籍算少著數, 而買分的points 是不能用來計算會籍升級, 好像不知在那看過用分換的房間白金也沒有room upgrade的.

tmk7613  用積分換的房好似是唔可以upgrade  發表於 13-3-14 13:25
tmk7613  在官網買分的points 是可以用來計算會籍升級的  發表於 13-3-14 13:24

複式洋房

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

這個就是pointbreak的網站
http://www.ihg.com/priorityclub/hotels/us/en/global/redeem/pointbreaks/asia
好似每個季度做一次,每次酒店都唔同,但一般放出來好的酒店好快就比人搶曬,因有數量限制的
而且只要5000分,但預訂和出行時間都有限制

王國會長

王國會長

tmk7613 發表於 13-3-14 13:35
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

這個就是pointbreak的網站

t&c 有講, 2013 年開始買points 不計入elite 升級.
http://www.ihg.com/priorityclub/hotels/us/en/global/tc/member-terms

"oints for Elite Status – For purposes of determining Elite Status, Priority Club points are classified as either Elite Qualifying Points or Non-Elite Qualifying Points.... All other point earning transactions, including promotional points, points vouchers, points purchase, points transfers, and points deposits, will be considered Non-Elite Qualifying Points and will not be counted towards elite status."

首頁

尾頁

跳至