跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Fanny_ma 的帖子

應該都屬B1B ,老師肯定佢系B1

男爵府

回覆 Fanny_ma 的帖子

應該都屬B1B,老師肯定佢系B1。

伯爵府

Fanny_ma 發表於 19-4-7 13:04
回覆 fmc 的帖子

絕對建議!

甘我又想問下三育又如何

大宅

回覆 fmc 的帖子

比以前B3年代有改善,學校有心,學費廉價。但可能我先入為主,如比得起錢,我覺得羅定邦好好多,一間係由B3中中避免殺校而轉,另一間向來係大埔英中(本身是六大B1)而轉,英文科一直都有保障。如果心儀三育,不如考慮心誠。北區家長對心誠評價正面。

大宅

我唔係話三育唔好,但我覺得要夾返Banding報校,等於1A生都不會走去考羅記一樣。

伯爵府

Fanny_ma 發表於 19-4-12 13:43
回覆 fmc 的帖子

比以前B3年代有改善,學校有心,學費廉價。但可能我先入為主,如比得起錢,我覺得羅定邦 ...

唔該你 我唔清楚三育係點
所以又問下係咩學校

多謝解答

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

ANNDU 發表於 19-4-11 20:44
今年形勢非常嚴峻,B1位不足以應付B1生的情況下,都唔知點排好。聽其他JM分析,恩主教雖然是英中,但成績其 ...

無錯,唔夠位分... 唉

侯爵府

ANNDU 發表於 19-4-11 20:44
今年形勢非常嚴峻,B1位不足以應付B1生的情況下,都唔知點排好。聽其他JM分析,恩主教雖然是英中,但成績其 ...

老師話最好就放2,因b1爭成百幾個位,b1生分分鐘入救恩及圓圓,b2生仲慘,b1選晒D b2好校,都唔知點算 ,所以大埔D b1下次考試都要博殺,起碼扣直資都靚仔D

大宅

回覆 kayen 的帖子

甘又未必,可能有些B1不甘讀微調中中,跑去扣門直資。但我有睇其他貼,原來沙田區直資扣門競爭很大,朝早十點已有逾三百人輪候

男爵府

甘請問大埔較好B2有哪些?另知否救恩和圓二各有多少位for大埔区大抽獎呢,真心覺得豬仔女們好慘,6年前升小的慘況還歷歷在目

侯爵府

ANNDU 發表於 19-4-14 06:56

甘請問大埔較好B2有哪些?另知否救恩和圓二各有多少位for大埔区大抽獎呢,真心 ...

今年小六?應該學校有教!因我仔係精英班,大多b1,所以重点講b1排位,只能說救恩全部位都唔夠分比大埔b1,所以b2要入救恩可以話超級難,除非b1同學好進取,順填5英中,咁就唔知碌去邊,先有位比返b2博,但我相信機會微,因大多學校為保前三都會教家長填保守!

侯爵府

ANNDU 發表於 19-4-14 06:56

甘請問大埔較好B2有哪些?另知否救恩和圓二各有多少位for大埔区大抽獎呢,真心 ...

或者有能力可直資羅定邦,沙田好嘅直資好難,因培基有去面試,我仔話好易(比羅更易),但最終羅收,培冇收!

男爵府

我女羅都收左,但無去,因不甘心B1生讀B2學校

侯爵府

ANNDU 發表於 19-4-14 09:51

我女羅都收左,但無去,因不甘心B1生讀B2學校

我以為係b2生,咁b1點都有救恩墊底,只係唔甘心b1入救恩,但我唔明b1位完全唔夠,仲要每間分4~5個位比北區

大宅

回覆 ANNDU 的帖子

但照公開試成績計,羅仲好過救恩。如果今年情況,B1C-2A入到羅定邦、救恩要知足。兩間都係邊緣人嘅恩物。向好方面諗,兩間以前也是B1學校,係學童少左先拖累成績,話唔定第日會回升呢。

大宅

救恩成績差差的,但都好過其他中中,係咪先。我就係怕你太進取,小朋友會兩頭唔到岸。雖然我都好明白你心情,試問小朋友有能力,大家都想讀好啲,只可惜而家教政...

男爵府

絕對同意啊,雖然北區學童人數多,但Band1的學位也較大埔多,加上從他区借的學位,根據EK 高人計算,升B1率重高過大埔好多,你話有咩理由重要借位比佢地先,大埔的學童好慘。其實6年前升小學時大埔已經是重災区啦,教局應該預示到6年後升中的嚴重性,一早應該做好部署,卻只是簡單在B1和B2學校各加開1班就以為可交代問題,根本是杯水車薪。6年前經歷的6年後又再一次……真系想起都氣憤和心up

大宅

回覆 ANNDU 的帖子

我想原先大埔英中位是足夠的,因本來我地區是有六間英中位,不過教育局當年估計錯誤,有一段時間大埔區正歷收生低朝,要揾一間英中開刀。當年羅范亦sell直資計劃,建議了很多邊緣英中考慮轉制,所以第六間英中羅定邦要轉直資避難,但轉直資後一個月又推出微調政策,所以它們是被騙轉直資了,羅校的前校長亦曾暗示被教局出賣。但誓想不到,過幾年學童回升,竟然又不夠英中位了,B1生要派落中中,如當年教局沒這樣做,計埋羅記,我們應仲有多百幾個津貼英中位。

侯爵府

ANNDU 發表於 19-4-15 07:38

絕對同意啊,雖然北區學童人數多,但Band1的學位也較大埔多,加上從他区借的學位,根據 ...

加油吧!囡囡b1已好叻女,可能抽到靚no或自行已收,假期好好去玩吓獎勵吓佢咁叻,但都做好兩手準備,整靚扣門份嘢!

男爵府

多謝你啊,現在可以做的就是考好畢業試和整好所需資料,以備扣門時用啦,點都要有最壞打算。

首頁

尾頁

跳至